Amerikalı müzik grubu Interpol, 15 Temmuz’da yayımlayacağı yeni albümü The Other Side Of Make-Believe’den “Something Changed” isimli ikinci teklisini yayımladı.
Amerikalı müzik grubu Interpol, geçtiğimiz hafta yeni albümü The Other Side of Make-Believe’i “Toni” şarkısı ile duyurmuştu. Van Alpert’in yönettiği iki parçalık video serisinin ilk bölümü olan “Toni”nin video klibi yayımlandığı günden itibaren YouTube’da çeyrek milyondan fazla izlendi. Interpol yeni parçası “Something Changed” ile serinin ikinci ve son video klibini de yayımladı.
11 şarkıdan oluşacak The Other Side of Make-Believe albümü çağdaş yaşamın uğursuz alt akımlarını keşfetmek, pastoral özlem ve zarafetle dolu oluşuyla grup için çığır açan bir albüm niteliği taşıyor. Daniel Kessler’in gitar aranjmanları, Samuel Fogarino’nun ritimleri ve Paul Banks’in etkileyici vokaliyle The Other Side of Make-Believe, dinleyicilerine uzun bir aradan sonra unutamayacakları bir müzik deneyimi yaşatacak.
Matador etiketi ve Türkiye’de GRGDN Müzik temsilciliğinde yayımlanan Interpol’un “Something Changed” isimli yeni teklisinin klibini buradan izleyebilirsiniz.
New York’ta yer alan Metropolitan Sanat Müzesi, 1911 doğumlu Fransız-Amerikalı sanatçı Louise Bourgeois’nın 1938’de New York’a gelişi ile 1940’ların sonlarında heykele yönelişinin arasında ürettiği ilk kapsamlı resim sergisi olan “Louise Bourgeois: Paintings”i 7 Ağustos tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor.
Bourgeois bugün en iyi heykeltıraş olarak bilinse de İkinci Dünya Savaşı’nı kapsayan on yılda yarattığı erken dönem eserlerinde, sanatsal sesini ortaya koyarak kariyeri boyunca keşfetmeye ve geliştirmeye devam edeceği temel bir görsel motif grubu oluşturdu. Yeni arşiv araştırmalarının ışığında oluşturulan sergi, sanatçının pratiğinde az bilinen bir bölüme odaklanıyor. Louise Bourgeois’nın Met’teki resim koleksiyonunda, 1938’de Paris’ten New York’a gelişi ile 1949’da resimden uzaklaşarak heykele yönelmesi arasında ürettiği eserler bulunuyor. Bourgeois’nın resimleri büyük ölçüde otoportreler olarak ele alınıyor ve sanatçıyı tanımlamaya ve konumlandırmaya hizmet ediyor. Sergide yer alan eserler, sanatçının İkinci Dünya Savaşı arifesinde Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmasına eşlik eden yerinden olma duygusuna atıfta bulunuyor. Az görülmüş eserlerden oluşan sergi, Bourgeois’nın Avrupa avangardı hakkındaki derin bilgisini, özellikle de modernist mimariye ve sürrealizme olan ilgisini yansıtıyor.
Ayrıca sergide Louise Bourgeois’nın üç boyutlu alanı temsil etmek için Fransız ve İtalyan Rönesans geleneklerine olan ilgisi de görülüyor. Bu çalışmalarda mimari alanı ileriye dönük temel bir sanatsal kaygı olarak kuran sanatçı, kariyeri boyunca sürekli olarak yeniden ortaya çıkacak görsel bir motifler sözlüğü geliştirdi. Bugün bir heykeltıraş olarak bilinmesine rağmen, Bourgeois’nın sanatsal pratiğinin ana hatlarını resimleri oluşturuyor.
Kaynak: designboom
Künye:
1. Abstract Figure, 1947, Louise Bourgeois © designboom
2. The Runaway Girl, 1938, Louise Bourgeois © designboom
3. Untitled, 1946, Louise Bourgeois © designboom
4. No Swearing Allowed, 1949, Louise Bourgeois © designboom
5. Untitled, 1947, Louise Bourgeois © designboom
Amerikalı müzik grubu Interpol, 15 Temmuz’da yayımlayacağı The Other Side of Make-Believe albümünde yer alacak “Toni” adlı şarkısını video klibiyle birlikte paylaştı.
11 şarkıdan oluşacak The Other Side of Make-Believe albümü çağdaş yaşamın uğursuz alt akımlarını keşfetmek, pastoral özlem ve zarafetle dolu oluşuyla grup için çığır açan bir albüm niteliği taşıyor. Daniel Kessler’in gitar aranjmanları, Samuel Fogarino’nun ritimleri ve Paul Banks’in etkileyici vokaliyle The Other Side of Make-Believe, dinleyicilerine uzun bir aradan sonra unutamayacakları bir müzik deneyimi yaşatacak.
Yönetmen Van Alpert tarafından “Toni” için çekilen video klip iki bölümden oluşuyor. Alpert; şarkı için hiper-modern, sinematik ve destansı bir dans filmi sunuyor dinleyiciye. İkinci bölüm ise yakında yayımlanacak. Van Alpert, çalışmasını “tüm zamanların en sevdiğim grubu için hayalimdeki iş” diye açıklıyor.
Matador etiketi ve Türkiye'de GRGDN Müzik temsilciliğinde tüm dijital platformlarda yerini alan “Toni”yi buradan dinleyebilirsiniz.
“Toni”nin yönetmen Van Alpert tarafından çekilen, Paul Banks’li epik dans video klibini ise buradan izleyebilirsiniz.
Grup fotoğrafı: © Atiba Jefferson, hi-res
https://www.youtube.com/watch?v=-x1PMuD4ewk
Dünyanın dört bir yanından İngilizceye çevrilen kurgu eserler arasından seçilen, geçtiğimiz ay uzun listesi açıklanan 2022 Uluslararası Booker Ödülü’nün altı kitaptan oluşan kısa listesi duyuruldu.
2022 kısa listesinde önceki yıllarda ödülü kazanan Olga Tokarczuk ve Jennifer Croft'un yanı sıra ilk kez İngilizceye çevrilen yazarlar da yer aldı. Her biri farklı dilden İngilizceye tercüme edilmiş kitapların hepsi farklı bir ülkeye ait ve üç kıtayı temsil ediyor. Kitaplar Korece, Norveççe, Japonca, İspanyolca, Hintçe ve Lehçe’den geliyor. Bu yılki kısa listeye kalan kitapların tümünün hikâyesi bireysel veya toplumsal travmayı araştırıyor.
Her yıl İngilizceye çevrilen, İngiltere ya da İrlanda’da yayımlanan bir romana ya da kısa öykü koleksiyonuna armağan edilen Uluslararası Booker Ödülü hem yazarı hem de çevirmeni arasında bölüştürülüyor. Büyük ödül olan 50.000 £ ödül her yıl olduğu gibi bu yıl da yazar ve çevirmen arasında eşit olarak paylaştırılacak. Kısa listeye giren her yazar ve çevirmene de ayrıca 2.500 £ ödül verilecek. Kazanan isim 26 Mayıs 2022’de açıklanacak. Ödül ve listeyle ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
2022 Uluslararası Booker Ödülü Kısa Listesi:
Heaven - Mieko Kawakami (Yazar) / Samuel Bett ve David Boyd (Çevirmen) / Japonca
A New Name: Septology VI-VII - Jon Fosse (Yazar) / Damion Searls (Çevirmen) / Norveççe
Elena Knows - Claudia Piñeiro (Yazar) / Frances Riddle (Çevirmen) / İspanyolca
The Books of Jacob - Olga Tokarczuk (Yazar) / Jennifer Croft (Çevirmen) / Lehçe
Tomb of Sand - Geetanjali Shree (Yazar) / Daisy Rockwell (Çevirmen) / Hintçe
Cursed Bunny - Bora Chung (Yazar) / Anton Hur (Çevirmen) / Korece
Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında dünyanın en önemli ödüllerinden biri olan ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) ödülünün 2022 yılı kazananı İsveçli yazar ve çizer Eva Lindström oldu.
Çalışmaları bugüne kadar çok defa ödül kazanan Eva Lindström kendine ait 35 kitabının olmasının yanı sıra farklı yazarlara ait pek çok kitabı resimledi. Lindström’ün ödülü kazandığı geçtiğimiz hafta Bologna Kitap Fuarı’nda açıklandı, ödül töreni ise 30 Mayıs’ta Stockholm'de yapılacak.
Jürinin Eva Lindström hakkındaki yorumu ise şöyle: “Eva Lindström’ün gizemli resim dünyası sürekli şekil değiştirir. Ağaçlar taşınır, köpekler devleşir, eşyalar ortadan kaybolur, aniden yeniden ortaya çıkar. Sık fırça darbeleri ve yoğun renkleriyle metin ve resimlerden oluşan belirsiz bir diyalog yaratıyor. Çocuklar, yetişkinler ve hayvanlar arasındaki çizgi akışkandır. Büyük bir ciddiyetle ve vahşi bir mizahla, sonsuz sorularla boğuşurlar: Biz kimiz? Nereye gidiyoruz? Şapkalarımızı kim aldı?"
İsveç hükümeti tarafından verilen ALMA ödülü, ünlü karakter Pippi Uzunçorap’ın yaratıcısı, dünyanın en çok dile çevrilen çocuk kitabı yazarlarından biri olan 2002 yılında yaşama veda eden, Andersen ödüllü yazar Astrid Lindgren’in anısına hayata geçirilmiş. 2003 yılında ilki düzenlenen ALMA ödülü, çocuk ve gençlik kitapları için uluslararası alanda verilen en önemli iki ödülden biri.
Bu yıl Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne (ALMA) 76 ülkeden 288 yazar, çizer öykücü ve proje sahipleri aday gösterildi. Türkiye’den 2022 Alma Ödülü’ne çizer Uğur Altun, yazar Aslı Der, çizer Deniz Üçbaşaran, yazar Mavisel Yener aday gösterilmişti.
Bosna Hersekli usta yorumcu Dino Merlin, “Krive Karte” isimli yeni şarkısını klibi ile birlikte müzikseverlerle buluşturdu.
“Krive Karte” şarkısının ayrıca “Kako da ti Kazem” adında bir de alternatif versiyonu bulunuyor. Bir özür hikâyesini anlatan şarkı için Merlin şunları söylüyor: “Hayat zaman zaman yanlış kartlar dağıtır. Ancak çoğu zaman açık kalplerle, yeniden üretip, kurarız. Bu şarkı ile benim için çok önemli birinden özür diliyorum.”
Ödüllü sanatçı ismini, 1983 yılında kurduğu ve solistliğini üstlendiği pop rock grubu Merlin’den alıyor. Kariyeri boyunca Mustafa Sandal, Hüsnü Şenlendirici, Kempa Orkestra, Ozan Bayraşa gibi Türk sanatçılar ile de çalışan Dino Merlin, bugüne kadar üç kez ülkesi Bosna Hersek’i Eurovision’da temsil etti.
Dino Merlin’in “Krive Karte” isimli yeni şarkısının klibini buradan izleyebilirsiniz.
2022 Grammy Ödülleri, Las Vegas’ta yer alan MGM Grand Garden Arena’da gerçekleştirilen tören ile sahiplerini buldu. Sunuculuğunu komedyen Trevor Noah’ın üstlendiği gecede Jon Batiste, Grammy’nin en prestijli ödüllerinden biri olarak görülen Yılın Albümü dahil beş ödül kazandı. Silk Sonic grubu dört, Olivia Rodrigo ve Foo Fighters ise üçer ödülün sahibi oldu.
Bu yıl 64’üncü kez düzenlenen Grammy Ödülleri’nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski konuşma yaptı. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Oscar Ödülleri’nde konuşmasına izin verilmeyen Zelenski, Rusya saldırısı altında olan Ukrayna için destek istedi.
2022 Grammy Ödülleri Kazananları:
Yılın Albümü: Jon Batiste - We Are
Yılın Şarkısı: Silk Sonic – “Leave the Door Open”
En İyi Klip: Jon Batiste - “Freedom”
En İyi Yeni Sanatçı: Olivia Rodrigo
En İyi Pop Vokal Albüm: Olivia Rodrigo - Sour
En İyi Pop Solo Performans: Olivia Rodrigo - “Drivers License”
En İyi Pop İkili/Grup Performansı: Doja Cat featuring SZA - “Kiss Me More”
En İyi Rap Şarkısı: Kanye West ft Jay-Z – “Jail”
En İyi Rap Albümü: Tyler, the Creator - Call Me If You Get Lost
En İyi Rap Performansı: Baby Keem featuring Kendrick Lamar – “Family Ties”
En İyi Melodik Rap Performans: Kanye West ft The Weekend & Lil Baby – “Hurricane”
En İyi Dans/Elektronik Kayıt: Rüfüs Du Sol – Alive
En İyi Dans/Elektronik Albüm: Black Coffee - “Subconsciously”
En İyi Rock Albümü: Foo Fighters - Medicine at Midnight
En İyi Rock Şarkısı: Foo Fighters - “Waiting on a War”
En İyi Rock Performansı: Foo Fighters – “Making a Fire”
En İyi Metal Performansı: Dream Theater - “The Alien”
En İyi Alternatif Müzik Albümü: St. Vincent - Daddy’s Home
En İyi R&B Şarkısı: Silk Sonic - “Leave The Door Open”
En İyi R&B Albümü: Jazmine Sullivan - Heaux Tales
En İyi R&B Performansı: Silk Sonic – “Leave The Door Open” / Jazmine Sullivan - “Pick Up Your Feelings”
En İyi Geleneksel R&B Performansı: HER - “Fight for You”
En İyi Country Albümü: Chris Stapleton - Starting Over
En İyi Country İkili/Grup Performans: Brothers Osborne - “Younger Me”
64. Grammy Ödülleri kazananlarının tümüne ve geceye dair ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.
Bu yıl 94.’sü gerçekleştirilen sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Oscar Ödülleri, Los Angeles’taki Dolby Theatre’da yapılan, Amy Schumer, Wanda Sykes ve Regina Hall’un sunuculuğunu üstlendiği tören ile sahiplerini buldu.
Üç yıl aradan sonra yeniden sunuculu olarak gerçekleştirilen törene 6 ödül ile Dune damgasını vurdu. Jane Campion, The Power of The Dog ile En İyi Yönetmen dalında ödül alan üçüncü kadın oldu. Sian Heder’in yazıp yönettiği CODA En İyi Film Ödülü’nü kazanırken, Kenneth Branagh’ın yönetmenliğini üstlendiği Belfast filmi En iyi Orijinal Senaryo ödülünün sahibi oldu. En İyi Uluslararası Film ödülünü Haruki Murakami hikâyesinden sinemaya uyarlanan Ryusuke Hamaguchi’nin yönetmen koltuğunda oturduğu Drive My Car kazandı. Troy Kotsur CODA filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alan ilk işitme engelli aktör oldu.
En İyi Film: CODA
En İyi Yönetmen: Jane Campion (The Power of the Dog)
En İyi Kadın Oyuncu: Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)
En İyi Erkek Oyuncu: Will Smith (King Richard)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Ariana DeBose (West Side Story)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Troy Kotsur (CODA)
En İyi Uluslararası Film: Drive My Car
En İyi Özgün Senaryo: Belfast
En İyi Uyarlama Senaryo: CODA
En İyi Kurgu: Dune
En İyi Animasyon: Encanto
En İyi Kısa Film: The Long Goodbye
En İyi Kısa Animasyon: The Windshield Wiper
En İyi Belgesel: Summer of Soul
En İyi Kısa Belgesel Film: The Queen of Basketball
En İyi Görüntü Yönetmeni: Greig Fraser (Dune)
En İyi Orijinal Film Müziği: Dune
En İyi Görsel Efekt: Dune
En İyi Sinematografi: Dune
En İyi Makyaj ve Saç: The Eyes of Tammy Faye
En iyi Kostüm Tasarımı: Cruella
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Dune
En İyi Orijinal Şarkı: “No Time to Die” - Billie Eilish ve Finneas O’Connell
Florence and the Machine, yeni albümü Dance Fever’ı 13 Mayıs’ta yayımlayacağını duyurdu. Sanatçı, albümde Amerikalı yapımcı Jack Antonoff ve Glass Animals solisti Dave Bayley ile iş birliği yaptı.
İngiliz sanatçı, “My Love” isimli teklisini yayımlarken Dance Fever isimli beşinci stüdyo albümünü 13 Mayıs’ta yayımlanacağını açıkladı. Pandemi sırasında genellikle Londra’da kaydedilen Dance Fever albümü, Florence Welch’in karantina sırasında kulüplerden festivallerde dans etmeye kadar kaçırdığı şeyleri kapsıyor.
Bir açıklamada şöyle diyor: “Pandemiden hemen önce Florence, insan gruplarının -bazen binlercesinin- tükenme, çöküş ve ölüm noktasına kadar çılgınca dans ettiği bir Rönesans fenomeni olan choreomania’dan büyülenmişti. Görüntüler, on yıldan fazla bir süredir durmadan gezen Florence ile rezonansa girdi ve karantinadayken garip bir şekilde öngörü hissetti.”
Welch, albümde Jack Antonoff (Taylor Swift, Lorde, Haim, Lana Del Rey) ve Glass Animals solisti Dave Bayley ile birlikte çalıştı. Albüm Ön-Raffaeloculuk akımının trajik kahramanlarından, Carmen Maria Machado ve Julia Armfield’ın gotik kurgusundan, The Wicker Man, The Witch ve Midsommar’a kadar halk korku filmlerinin içsel dalgasından etkiler içeriyor.
“Dance Fever, Florence’ın gücünün zirvesinde gören, tamamen gerçekleştirilmiş bir kendini tanıma hâline gelen, kendi yarattığı kişiliğiyle kurnazca eğlenen, kimlik fikirleriyle oynayan, eril ve dişil, kurtarıcı, kutlama yapan, ikonik panteondaki yerine tam olarak adım atan bir albüm.” diye ekledi.
“My Love” teklisinden önce “King” ve “Heaven is Here” yayımlanmıştı. “Heaven is Here” şarkının videosu Rus işgalinden sadece haftalar önce Kiev’de çekildi. Yayımlandıktan sonra Welch, videonun Ukrayna’ya sığınan “cesur” dansçılarına bir mesaj gönderdi.
Kaynak: Independent
Uluslararası Booker Ödülü’nün dünyanın dört bir yanından İngilizceye çevrilen kurgu eserler arasından seçilen, bu yıl 11 dilden İngilizceye çevrilen 13 kurgu eserin yer aldığı uzun listesi açıklandı.
Bu yıl ilk kez Hintçe bir eserin de dahil olduğu dört kıtadan ve 12 ülkeden 13 eser uzun listeyi oluşturdu. Listede Olga Tokarczuk, Jennifer Croft, David Grossman ve Jessica Cohen gibi ödülü daha önce kazanan yazarların yanı sıra İngilizceye ilk kez çevrilen yazarlar da yer aldı.
Her yıl İngilizceye çevrilen, İngiltere ya da İrlanda’da yayımlanan bir romana ya da kısa öykü koleksiyonuna armağan edilen Uluslararası Booker Ödülü hem yazarı hem de çevirmeni arasında bölüştürülüyor. Ödülün amacı dünyanın herhangi bir yerinde kaleme alınmış ve İngilizceye çevrilmiş değerli eserlerin tanınırlığının ve okunurluğunun arttırılması ve çevirmenlerin rolünün öneminin altının çizilmesi.
Büyük ödül olan 50.000 £ ödül her yıl olduğu gibi bu yıl da yazar ve çevirmen arasında eşit olarak paylaştırılacak. Kısa listeye giren her yazar ve çevirmene de ayrıca 2.500 £ ödül verilecek.
Altı adayın kalacağı kısa liste 7 Nisan'da açıklanacak ve ödülün kazanan yazar ve çevirmeni 26 Mayıs 2022'de açıklanacak.
2022 Uluslararası Booker Ödülü Uzun Listesi:
Paradais - Fernanda Melchor (yazar) / Sophie Hughes (Çevirmen) / İspanyolca
Heaven - Mieko Kawakami (Yazar) / Samuel Bett ve David Boyd (Çevirmen) / Japonca
Love in the Big City - Sang Young Park (Yazar) / Anton Hur (Çevirmen) / Korece
Happy Stories, Mostly - Norman Erikson Pasaribu (Yazar) / Tiffany Tsao (Çevirmen) / Endonezyaca
Elena Knows - Claudia Piñeiro (Yazar) / Frances Riddle (Çevirmen) / İspanyolca
The Book of Mother - Violaine Huisman (Yazar) / Leslie Camhi (Çevirmen) / Fransızca
More Than I Love My Life - David Grossman (Yazar) / Jessica Cohen (Çevirmen) / İbranice
Phenotypes - Paulo Scott (Yazar) / Daniel Hahn (Çevirmen) / Portekizce
A New Name: Septology VI-VII - Jon Fosse (Yazar) / Damion Searls (Çevirmen) / Norveççe
After the Sun - Jonas Eika (Yazar) / Sherilyn Hellberg (Çevirmen) / Danca
Tomb of Sand - Geetanjali Shree (Yazar) / Daisy Rockwell (Çevirmen) / Hintçe
The Books of Jacob - Olga Tokarczuk (Yazar) / Jennifer Croft (Çevirmen) / Lehçe
Cursed Bunny - Bora Chung (Yazar) / Anton Hur (Çevirmen) / Korece