11 EYLÜL, PAZARTESİ, 2017

Asuman Portakal’dan 5 Kitap Önerisi

Asuman Portakal, dünyayı çocuk gözüyle gösteren, kendisini düşler diyarına açılan yollarda yürüten, düşleri sobeleten, kelimelerin, renklerin, çizgilerin büyülü dünyasında dolaştıran ve bu yolda ona yol gösteren, ilham veren kitaplardan beşini gençler ve çocuklar için önerdi.

Asuman Portakal’dan 5 Kitap Önerisi

Vahşi Şeyler Ülkesinde - Maurice Sendak 

“Çocuklara yalan söylemeyi reddediyorum,” diyen Maurice Sendak’ın yazıp resimlediği bol ödüllü kitap, çocuk öfkesine yaklaşımı ve farklı okumalara uygun çok katmanlı hikâyesiyle ilginç bulduğum bir yapıt. Sendak, küçük bir çocuğun vahşi yanlarıyla ve baldan tatlı öfkesiyle yüzleşmesini az sözcük ve muhteşem resimlerle anlatır.

Sağlığında sık sık “Vahşi şeylerden bıktım!” diyen yazarın çocuklar ve çocuk yazınıyla ilgili sözleri de ilginçtir. “Kafama takılan soru şu; çocuklar hayatta kalmayı nasıl başarıyorlar?” “Çocuklar için yazamazsınız. Onları anlamak zordur. Sadece onların ilgisini çeken kitaplar yazabilirsiniz.”

Alice Harikalar Diyarında - Lewis Carroll

Dünya çocuk edebiyatının en önemli yapıtlarından biri olan Alice Harikalar Diyarında, bir çocuk kitabı olmanın yanı sıra felsefi bir metin olarak her zaman ilgimi çekmiştir. Hayal gücümüzün sınırlarını zorlayan kitap, kalıplar ve kurallarla çevrili insanı bilinen dünyanın dışına çıkarıp özgürleştirmesiyle büyülemiştir beni.

Birçok ressama ilham kaynağı olan kitap ressam Salvador Dali’nin de ilgisini çekmiştir. 1969 yılında kitaptan esinlenerek yaptığı resimler çok beğenilmiş ve Dali’nin en çok ödül alan çalışmaları arasına girmiştir.

Alice Harikalar Diyarında, günümüzün en önemli çağdaş Japon ressamı Yayoi Kusama’ya da ilham kaynağı olmuştur. “Ben Kusama, harikalar diyarında dolaşan modern Alice’im,” diyen sanatçı, 2012 yılında renkli beneklerle resimlediği kitap, sanat dünyasında büyük ses getirmiştir.

Son Kara Kedi  - Evgene Trivizas

Uzak bir adada uğursuzluk getirdikleri bahanesiyle kara kedileri toplayıp yok ediyorlar. Ama akıllı bir kara kedi, bu korkunç Felakedi’den kurtulmayı başarıyor. Evgene Trivizas batıl inançlara, ayrımcılığa, ön yargılara direnişin hikâyesini tatlı bir mizahla anlatıyor bize. Romanın Ari Çokona tarafından yapılan çevirisi de çok başarılı.

“Sevgili kedidaşlar, diye sözlerimi bağladım. Felakedi geliyorum demez, durum çok kötü.”

“Sana bakınca rahatsız oluyorum, melankediye kapılıyorum.”

“Yaşadığım sürece seni seveceğim. Seni dokuz canımın dokuzuyla da seveceğim.”

Çavdar Tarlasında Çocuklar - J.D. Salinger

Gittiği hiçbir okulda tutunamayan ergen Holden Caulfield’in ayakta durmaya çalıştığı üç günü anlatıyor roman. Akıcı ve yalın diliyle hayata ve yetişkinlerin sahte dünyasına dair sorgulamalarıyla dikkat çeken kitap, ergen psikolojisini başarıyla yansıtmaktadır.

Holden Caulfield zekâsı, yüksek farkındalığı ve derin sorgulamalarıyla benim için önemli bir roman kahramanıdır.

“Bir şeyi çok iyi yapıyorsanız, bir süre sonra, dikkatli olmazsanız gösteriş yapmaya başlıyorsunuz. Ve sonunda da iyi olmaktan çıkıyor yaptığınız.”

“Bir insan öldü diye onu sevmekten vazgeçmek zorunda mısın, Tanrı aşkına; özellikle de hayatta olanlardan bin kez daha iyi kalpli insansa?”

Uzak - Shaun Tan

2006 yılında yayımlanan ve dilimize Uzak adıyla 2014 yılında çevrilen The Arrival isimli grafik romanıyla Shaun Tan, hayran olduğum bir sanatçı. Yapıtını kurşun kalemle çizdiği desenlerle şiirsel bir şölene dönüştüren Shaun Tan, göç, göçmenlik, yurdundan edilmiş insanların yalnızlığını ve acısını muhteşem çizgilerle anlatmış.

Okurunu görsel okuma yolculuğuna çıkaran Uzak kitabı, ince ince işlenen ilginç kompozisyonları, sürreal dilleri, tuhaf nesne tasarımlarıyla sanatçının üstün yeteneğini ve tekniği göstermektedir.

“Kitaplarım herkes içindir. Yapıtlarımı çocukların okuyacağını hayal ederek üretmem,” diyen Shaun Tan’ın resimlerine saatlerce bakabilirim.​

0
6647
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage