14 TEMMUZ, CUMA, 2017

Bu Kitapları Okudunuz mu?

Yaz mevsimi ile beraber yeni çıkan kitaplarda diğer mevsimlere nazaran bir durulma oluyor. Ama bu gözden kaçırılmaması gereken eserler de çıkmadığı anlamına gelmiyor. Son zamanlarda ilgimizi çeken ve okunmadan geçilmemesi gerektiğini düşündüğümüz hem yetişkinler hem de çocuklar için dört kitap önerdik.

Bu Kitapları Okudunuz mu?

Parçalar – Baran Güzel (Dedalus Kitap)

Basın bülteniyle ilgiyi çekmeyi başaran kitaplardan biri oldu Parçalar. Ferit Edgü’nün yarım bıraktığı metinler kuşağımızın öne çıkan yazarlarından dokuz isim tarafından tamamlandı ve dokuz öyküden oluşan güzel bir çalışma ortaya çıktı. Kitap Baran Güzel tarafından hazırlandı. Kendisi kitabın girişinde kitabın meydana geliş hikâyesini içten bir şekilde anlatıyor. O hikâyeyi okuyunca Güzel’in kitapla güçlü ve temeli sağlam bir bağ kurduğunu da hissedeceksiniz.

Kitapta yer alan öyküler Okan Çil, Kerem Işık, Bahadır Cüneyt Yalçın, Hakan Bıçakcı, Pelin Buzluk, Emirhan Burak Aydın, Sedat Demir, Melida Tüzünoğlu ve Mevsim Yenice’ye ait. Bu isimler Edgü’nün güçlü anlatımına kendi seslerini ekleyen dokuz isim. Kitapta yer alan her öykü iki parça halinde sunuluyor. Önden italik olarak yerleştirilen Edgü’nün Çığlık isimli kitabından birebir alınan metinler veriliyor ve ardından yazarların tamamlayıcı metinleriyle öyküler bir bütün oluşturuyor. Bu öykülerin bazıları Edgü’nün metninin devamı niteliğindeyken, bazıları farklı bir yöne çekiyor, yeni bir kurgu oluşturuyor. Yani her öykü ayrı bir yaratıcılık alanı haline gelmiş. Edgü’nün yolundan giderken kendi yolunu ustalıkla inşa etmiş her yazar. Edgü’nün ilham veren cümleleriyle başlayan Parçalar ise öyküseverlerin gözden kaçırmaması gereken eserlerden biri.

Orada Bir Yerde – Engin Türkgeldi (Can Yayınları)

Orada Bir Yerde, Engin Türkgeldi’nin ilk matbu kitabı. Kendisi daha önce birçok yayında yer alırken, 2003’te bir e-kitap olan Gölgeler Ordusu’nu yayımladı. Kendisi bir doktor olmasının yanı sıra iyi bir yazar. Onunla daha önce tanışmayanlar bu kitabı okuduktan sonra peşine düşecekleri bir yazarla tanışmış olacaklar. Orada Bir Yerde, 10 öyküden oluşuyor. Bu öyküler benzeri az rastlanan türden. Öykülerde gezginler, peygamberler, cüceler, hükümdarlar, salgın hastalıklar, kutsallar, tanıdıklarımız ama bilmediklerimiz ve niceleri var.

Türkgeldi’nin öykülerinde kullandığı görsel dünya, masal ülkelerini anımsatıyor. Bir sarayda cüceleri toplayan bir kral, çoban krallar, ölümler ve ritüeller, kaçışlar… Gotik edebiyatın Türkçedeki iyi örneklerinden birini vermiş denebilecek karanlık ögelerle yoğurmuş yazar öykülerini. Ama bunlara asla iç karartıcı denemez, bunlar insana içindeki karanlığa baktıran öyküler. Kullandığı dil, okuyucunun hayal dünyasını daimi olarak aktif kılıyor. İmajlar anlatıyla beraber akıp geçiyor. Bu öykülerde bir de ne oluyorsa, kim geliyorsa kuzey ülkesinden geliyor. Engin Türkgeldi’nin zengin fantastik dünyasına çok geç kalmadan girilmeli. 

Gel Beraber Resim Yapalım - Marion Deuchars (hep kitap)

Uluslararası alanda pek çok ödüle layık görülen İskoç illüstratör Marion Deuchars’ın hazırladığı Gel Beraber Resim Yapalım- Ben Bir Küçük Sanatçıyım çocukları sanatla buluşturmanın en keyifli yollarından biri olmuş. Küçük sanatçılar kitabın sayfalarında gezinirken hem kendi yeteneklerini ortaya çıkartıyor, hem de sanata ve sanat tarihine dair birçok bilgiye sahip oluyor.

Kitapta çizim yapmanın en birincil adımları olan nesne çizimleri, yüz ifadesi, el çizme gibi adımlar için yol gösterilirken, okur bir anda Mondrian’ın karelerini boyarken ya da Picasso ile kübist bir portre hazırlarken buluyor kendini. Bu kitap bir yandan yeteneklerin sergilenmesi için ortam sağlıyor bir yandan da hayal gücünü çalıştıran, eğitici ve eğlendirici bir kitap olmayı başarıyor. Küçük sanatçılar hazır okullar da tatilken zamanlarını kaliteli geçirebilecekleri bu kitapla buluşturulmalı. 

Zaman Boşluğu – Jeanette Winterson (Doğan Kitap)

Virginia Woolf ve eşi Leonard Woolf tarafından 1917 yılında Londra’da kurulan yayınevi The Hogarth Press’in 2015 Ekim’inde başlattığı ‘The Hogarth Shakespeare’ adlı projenin Türkiye ayağında Doğan Kitap yer aldı. ‘Shakespeare Yeniden’ isimli serinin ilk kitabı da İngiltere’nin en özgün yazarlarından biri olan Jeanette Winterson’ın kaleme aldığı Zaman Boşluğu isimli eser oldu.

Zaman Boşluğu, Shakespeare’in komedi türünde yer alan oyunu Kış Masalı’nın günümüz uyarlaması. Winterson, 1600’lerin başında yazılmış olan Kış Masalı’nı günümüzde Londra, Paris ve kurmaca bir şehir olan New Bohemya’da geçen bir roman olarak kurgulamış. Ve oyundaki despot ve kıskanç bir kral yerini kıskanç ve zengin bir iş adamına bırakmış. Romanda, oyunun ana hikâyesi bozulmuyor sadece farklı bir zamana taşınan hikâyede karakterler her yönüyle biraz şekil değiştiriyor.

​‘Shakespeare Yeniden’ William Shakespeare’in ölümünün 400. yılı dolayısıyla başlatılmış bir proje. Shakespeare’in kaleme aldığı pek çok eser çağdaş yazarlar tarafından yeniden yorumlanarak kaleme alındı. Kanadalı yazar, Booker Ödüllü Margaret Atwood, Shakespeare’in en bilinen oyunlarından Fırtına’yı yeniden yarattığı Cadı Tohumu isimli romanı Eylül 2017’de Doğan Kitap etiketiyle raflarda olacak. Hırçın Kız isimli eser, Pulitzer ödüllü Amerikalı yazar Anne Tyler’ın kalemiyle, Sirke Kız adıyla Ekim 2017’de yayımlanacak.
2018 yılı içinde yayımlanacak, Booker Ödüllü İngiliz yazar Howard Jacobson imzalı Benim Adım Shylock, Shakespeare eseri Venedik Taciri’nin yeniden yorumlanışı olacak. 
Norveç’in en ünlü ve eserleri çoksatar listelerinden inmeyen yazarı Jo Nesbo’nun kaleme  aldığı roman Macbeth de 2018 senesi içinde okuyucularla buluşacak.

Görseller: Kirsten Beets

0
14445
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage