19 OCAK, CUMA, 2018

Çocuk Okurlara Tatil İçin Kitap Önerileri

Yarıyıl tatilleri, sınavlar ve zorunluluklardan uzaklaşan çocukları okumayı istedikleri kitaplara yaklaştırmak için en güzel zamanlar. Bir hedef oluşturmadan ya da yarışa girmeden keyfini çıkartarak okuyacaklarını umut ettiğimiz kitapları genç arkadaşlarımız için seçtik.

Çocuk Okurlara Tatil İçin Kitap Önerileri

Aileden sonra bir çocuğun sosyalleşmesinde ve birey olmasındaki yapı taşlarını oluşturan kurumlardan biri olan okullar bugün yarıyıl tatiline giriyor. Çocukların başarı kıstasını sayılarla belirleyen sistemin, elle tutulur hâli olan karneleri için değil; hayatlarındaki önceliklerinin sevgi ve iyilikten geçmesi, dünyaya ve içerisindeki her şeye (doğaya, hayvana, insana) değer vermeleri ve zenginliğin çeşitlilik ve farklılıkla mümkün olduğunu göstermek için genç arkadaşlarımızı kitapların dünyasına davet ediyoruz. En güzel hediyenin kitap olduğunu yetişkinlere hatırlatan şair Haydar Ergülen’in yazısını da ekliyoruz, buradan okuyabilirsiniz.

Bu yılın ilk zamanlarında raflarımıza yerleşen ve 4 yaş üstü tüm okurlara hitap eden bir kitapla başlayalım: Meraklı Bahçe. Yazar ve çizer Peter Brown’un hazırladığı ve dilimize Sevin Okyay tarafından çevrilen bu kitap, hep kitap etiketiyle yayımlandı. Her kötülüğün, çirkinliğin içerisinde serpilmeyi bekleyen ufacık bir iyiliğin, güzelliğin olduğunu ve onun büyütülebileceğini gösteren bir kitap. Kitabın arkasında, dünyanın nefesi olan doğayı betonlaştıran sistemin içerisinde bile aslında bir şekilde başka bir dünyanın da mümkün olabileceğini söyleyen Brown’un okurları için şöyle bir notu yer alıyor: “Doğanın beton, tuğla ve çelikten oluşan bir şehirde serpilmesi, çoğu kez imkânsız gelir insana. Oysa ben daha çok seyahat edip çevremdeki dünyaya daha yakından baktıkça doğanın hep hevesle, unuttuğumuz yerleri keşfe çıktığının farkına vardım. Çiçekleri ve tarlaları ve hatta küçük ormanları her şehirde yabanda büyürken bulabilirsiniz. Arayın, yeter.”

Bir çocuğa okuma alışkanlığı kazandırmak, hayallerini doğru bir yere yönlendirmek için yalnız belirtelim şekillendirmek değil sadece onu doğru kullanmak açısından önemli. Tam da bundan bahseden bir kitap Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı. Rocio Bonilla’nın yazıp resimlediği bu kitap, dilimizde Halil Türkden’in çevirisiyle ve Günışığı Kitaplığı etiketiyle yayımlandı. Kitapta hayatta en çok istediği şey uçmak olan -evet kanatlarla uçmaktan bahsediyoruz- bir çocuğun annesi sayesinde kitapların büyülü dünyasına girişinin ve sınırsız hayal gücüyle uçmanın başka bir yolunu bulmasının hikâyesi anlatılıyor; çünkü asla bir kitap yeterli değil. Kitaplarla ilk tanışma ne kadar güzel olursa yetişkinlikte oluşacak kütüphane de o kadar zengin olur. 

Deyimler ve atasözlerinin hikâyesi her zaman merak edilen bir şey değil midir? Süleyman Bulut’un yazdığı Burcu Yılmaz’ın resimlediği Can Çocuk etiketiyle yayımlanan 101 Deyim 101 Öykü ve 101 Atasözü 101 Öykü tam da bu konuda keyifli bir okuma deneyimi sağlıyor. Bulut, çocuklar için nesilden nesle atlayarak bize ulaşan deyimleri ve atasözlerini ortaya çıkaran olayları araştırıp, derledi ve 101 deyimin, 101 atasözünün 101 ilginç öyküsünü çocuk okurlar için kaleme aldı. Dilimizin zenginliğini oluşturan, toplumsal hafızanın taşıyıcı ögeleri arasında yer alan deyimler ve atasözleri erken yaşta hem de anlamlarını bilerek öğrenmek için harika bir eser. 

Çocukları edebiyatımızın büyük yazarlarıyla tanıştırmak için de iki farklı seriden söz edelim. Bunlardan ilki Yapı Kredi Yayınları’nın Doğan Kardeş kategorisinde yayımladığı Yaşar Kemal, Sabahattin Ali ve Nâzım Hikmet’in öykü ve şiirlerini Sedat Girgin’in çizimleriyle buluşturan kitaplar. Her biri insana dair bir şeyler anlatan bu kitaplar, yetişkinler için de çocuklar için de öğreti niteliği taşıyor. Bir kitabı hangi yaşta okursanız okuyun her seferinde farklı bir şey ifade eder, işte bu kitaplar tam o türden. Beyaz Pantolon, Kalemler, Üç Öykü / Arabalar Beş Kuruşa - Ayran - Sırça Köşk, Üç Şiir - Yaşamaya Dair, Ceviz Ağacı, Masalların Masalı ve Yeşil Kertenkele her yaştan okurun kitaplığında yer almalı.

Bir diğeri ise yaşı biraz daha küçük olan okurları Türk edebiyatının önemli yazarlarıyla tanıştırmak için Tefrika Yayınları’nın yarattığı Çocuk Edebiyatı Dizisi. 7-9 yaş yaş grubuna hitap eden bu kitaplarda yazar ve şairler bir çocuk karakter ve hepsinin yaşadığı macera kısa bir hikâye sunuyor okuruna. Önder Yetişen, Semih Öztürk ve A. Fatih Aktaş’ın kaleme aldığı Akif Kaynar’ın resimlediği 12 kitaptan oluşan seride yer alan kitaplarından bazıları: Küçük Aziz Nesin ve Kiraz FidanıKüçük Cemal Süreya ve Masal KitabıKüçük Nâzım Hikmet ve GüvercinleriKüçük Orhan Veli ve Eski AğaçKüçük Sabahattin Ali ve Defteriyle Kalemi ve Küçük Sait Faik Abasıyanık ve Sinağrit Baba.

Edebiyatımızda çocuk edebiyatı dendiğine akıllara gelen en renkli yazarlardan biri olan Mavisel Yener’in çocuklar için hazırladığı hem eğlenceli hem de öğretici kitabı Mavisel Yener ile Öykü Atölyesi, yazar olmak isteyen çocuklar için rehber niteliği taşıyor. Her çocuğun kocaman renkli bir dünyası, olmayanları olduran bir hayal gücü ve anlatacak çok hikâyesi vardır. Yener’in Tudem Yayınları’ndan çıkan bu kitabı, kendi öykülerini yazma heveslisi olan küçük yazarlara kılavuz, hevesi olmayanları da heveslendirecek türden. Bu hikâyeyi okuyanlar bir yanda da kalem ve kağıdını hazır tutmalılar.

Çizimlerinin sevimlilik yanı oldukça ağır basan Kirpi ve Sergi’yi de unutmadan ekleyelim. Özge Bahar Sunar’ın yazdığı, Ceyhun Şen’in resimlediği ve Redhouse Kidz etiketiyle yayımlanan Kirpi ve Sergi, 3 yaş ve üzeri tüm okurlara engellerin aşılmasının hiç de zor olmadığını gösteriyor. Talihsiz bir kaza sonucu elleri sargıya alınan Kirpi, umutsuzluğa düşmeden, yılmadan yapması gerekeni yapıyor. Karşılaşılacak tüm zorlukların sabır ve çalışmayla ama neşeyi asla kaybetmeden aşılabileceğini gösteriyor bu kitap, hem de muhteşem hayvanlarla dolu bir ormanda.

Bizim önerilerimiz bu kitaplar ama dünyada ve ülkemizde okumak için çok fazla ve birbirinden farklı hikâyeler anlatan kitaplar mevcut. Bu 15 günde birkaç kitabı kendi dünyanıza ekleyin. İyi okumalar… 

Görsel: Dilok Lak

0
9518
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage