03 OCAK, CUMA, 2020

Çocuk Yayıncılığında Kaygılar, Umutlar ve 2019-2020

2019 yılı pek çoğumuz için zor geçtiği gibi yayın dünyası için de zor bir yıl oldu. İnişli çıkışlı geçen 2019’u ve 2020 planları için yayınevi emekçilerine "2019 yılı çocuk yayıncılığı ve sizler için nasıl geçti? 2020 planlarınızda okurları neler bekliyor?" sorusunu yönelttik. 

Çocuk Yayıncılığında Kaygılar, Umutlar ve 2019-2020

Bilgi Yayınevi  | Mesut Örs

2018 yılında bütün yayıncılık sektörünü etkileyen ekonomik sıkıntılar yaşanmıştı. Bu sorunların yansımaları 2019 yılında da devam etti. Üretim, dağıtım, pazarlama maliyetlerinin artışı, tahsil edilemeyen alacaklar gibi mali sorunlar nedeniyle atılacak her adımda sürekli ekonomik koşulları gözetme zorunluluğu, baştan kısıtlayıcı bir engel olarak bütün yayıncıların önünde duran bir sorun.

Çocuk kitabı yayıncılığı da bundan bağımsız değil. Bununla birlikte çocuk edebiyatı ve çocuk kitabı yayıncılığının giderek yükselen bir ivme kazandığını, daha önce çocuk kitabı basmayan yayınevlerinin de bu alana yöneldiğini gözlemliyoruz. Bu 2019 yılında da devam etti ve böylece hem daha çok çocuk kitabının basıldığı hem de yaş gruplarına göre çeşitliliğin ve alternatiflerin arttığı bir yıl oldu.

Biz de uzun yıllardır çocuk kitabı basan bir yayınevi olarak, yaş gruplarına göre çeşitliliğimizi arttırmaya devam ediyoruz. 2019 yılında da çocuklarımıza, ayrı ayrı her yaş grubuna hitap eden yeni yerli ve çeviri kitaplar sunduk. Çeviri kitaplarda genç yetişkin kategorisindeki kitaplarımızı yeni çocuk romanlarıyla zenginleştirdik. Okul öncesi için de yeni resimli kitaplar çıkarırken ilk kez bir sessiz kitabı da koleksiyonumuza ekledik.

Yine bu yıl Muzaffer İzgü adına “Çocuk Öyküleri Yarışması” düzenledik. Bu yarışmayla da çocuk edebiyatımıza yeni yazarlar kazandırmayı düşünüyoruz.

Genel olarak değerlendirdiğimizde 2019 yılında maddi sıkıntıların yayın programımızı yavaşlatmasına karşın olanaklarımızı zorlayıp, yerine göre kâr marjını iyice aşağıya çekerek daha fazla üretmeye, yayın çeşitliliğimizi arttırmaya, tanıtım ve pazarlama alanında yeni yöntemler denemeye çalıştık. Bu çalışmalarımız genel olarak olumlu sonuç verdi.

​2020 yılında da çocuklarımızı daha çok nitelikli kitapla buluşturmaya çalışacağımız bir yıl olacak. Özellikle okul öncesi resimli çocuk kitaplarımız ve çeviri çocuk romanlarımızda çeşitliliği daha çok arttırmayı planlıyoruz. Şu anda İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Almancadan çevrilen ve 2020’de sunacağımız yeni çocuk romanlarımızı çocukların çok seveceğini tahmin ediyoruz. 

Can Çocuk | Mehmet Erkurt

Yayıncılık açısından 2019 muhtemelen Türkiye’de en zor geçen yıllardan biri olarak hatırlanacak. Konunun ekonomik boyutu hakkında epey cümle kursak da, sorunun kapsamı çok daha geniş. Kültür ve edebiyat 2019’da da siyasi önceliklerin uzağındaydı. Kültür medyasındaki küçülme yerini neredeyse yoksunluğa bıraktı. Ülkemizde tenkitin ötesine geçmek konusunda kıvranan eleştiri pratiği, yeniliğe karşı yerelliği yücelten bir kültür dahilinde hepten kısırlaştı. Resmi kuruluşların alana ilişkin önerdiği projeler, tek tip olmayı ve benzerliği önceleyen bir ahlaki düzeni perçinlemekle sınırlıydı. Bunun dışına çıkmaya cesaret edebilen azınlığın kültür ve eğitim alanındaki kanaat önderliği dışında, enerjinin ve gitgide daralan söz alanlarının iyi ve öncül uygulamaları öne çıkarmak yerine kınamaya, yasaklayıcı önerilere ayrılması, kolaya kaçmayı aşan bir yıkıcılığa ortam sağladı. Bu bağlam içinde çocuklarımızla farklı olanı, soru sorduranı konuşmak konusunda artan özgüvensizliğimiz, sansüre sığınma, edebiyatın dışındaki uzmanlıklara denetim ve değerlendirme yetkisi tanıma konusundaki yanılgılarımızı yeniden körükledi. Buraya kadar bile tablonun bütününe değinemediğimiz aşikâr. 2020’de yapmamız gereken iş, konuşmamız gereken konu çok deyip, bu işlerin bir kısmına birlikte bakalım…

​Yıla, Latife Tekin’in ilk çocuk romanı Altınçayır Vadisi’nin Çocukları’yla başlıyoruz. Süleyman Bulut’un edebiyattaki 40. yılını kutlarken, yayın programımıza bu yıl on altı yeni yazarla devam ediyoruz, Bunlardan biri, 2019 ALMA Ödülü’ne değer görülen Bart Moeyaert. Türkiye’den altı isim sürprizlerimiz arasında. Aslı Tohumcu, Ahmet Büke, Göknil Özkök, Delal Arya, Nesibe Çakır, Melek Özlem Sezer’in yeni kitaplarının hazırlığına başladık. Ayşe Sarısayın, Ayşe Güren ve Jozua Douglas’ın seri romanları yeni kitaplar ve kahramanlarla devam ediyor. Ingvar Ambjørnsen’in “Sezer ve Tozar”, Dominique Demers’in “Bayan Charlotte'un Maceraları”, Björn Sortland ve Timo Parvela’nın “Kepler62” dizilerinin devam maceraları yolda. Dünya edebiyatından Tonke Dragt, Gudrun Mebs, Gerard van Gemert için heyecanlıyız. David Walliams ve Quentin Blake hayranlarını ise yine güzel sürprizler bekliyor.

Doğan Egmont | Ayşegül Kirpiksiz

2019 birçok sektör için olduğu gibi yayıncılık için de zor bir seneydi. Türk Yayıncılar Birliği verilerine göre çocuk ve ilk gençlik kitapları üretimi önceki seneye kıyasla %3,35 oranında düşüşte. 2018’de başlayan ekonomik zorlukların sonuçlarını, sektöre yansımalarını yaşadık. Kâğıt fiyatlarındaki artış, alım gücünün azalması, kitap dağıtıcıların zora düşmesi, sektörün en büyüklerinden D&R’ın el değiştirmesinin etkileri, belediye seçimleri ve seçimin tekrarı kararının yarattığı belirsizlik ortamının sebep olduğu durgunluk, ödemelerde gecikmeler gibi birçok zorluk yayıncılık sektörünü doğrudan etkiledi. Buna karşılık kitaplardaki KDV oranı %8’den %0’a indirildi. Bu da sektör için olumlu bir adımdı. Ekonomik zorlukların sektörü zorlamasıyla satışlar online’a ve büyük gıda perakende zincirlerine (Migros, A101 gibi) kaydı. Bu değişim kitapların fiziksel özelliklerine, fiyatına, içeriğine de ister istemez yansıdı; daha ucuz fiyat, genel talebe yönelik içerikler ya da popüler konuları içeren kitaplar gibi.

Doğan Egmont için 2019 tüm bu zorluklara rağmen iyi bir seneydi. Sektörün değişimine hızla yanıt vermeye çalıştık. Sevilen çocuk kitaplarımızı gıda zincirleri için daha ucuz maliyetlerle yeniden bastık. Percy Jackson’lar, Çocuk Klasikleri gibi. Burada hassas olunması gereken en önemli konu bence kitabın içerik kalitesi. Kitabın uygun fiyatlara mâl edebilmek için editoryal kaliteden ödün vermemek. Ekonomik zorluklar ne kadar zorlasa da yayınladığımız kitap sayımızı düşürmedik, 431 yeni kitap yayınladık. Hatta bizim portföyümüz için yeni olan alanlarda da kitap yayınladık; resimli okul öncesi çocuk kitapları, eğitsel kitap setleri gibi. Yeni lisans hakları almaya devam ettik. LOL kitapları bunlar içerisinde en başarılı olan kitaplarımızdı. Tüm bu girişimler sayesinde az sayıda kitabın yayınlandığı bir senede yayınlarımızla daha çok eve girme imkânımız oldu.

Sektörel anlamda güzel şeyler de olmaya devam ediyor tabi. Türkiye’deki okuma kültürüne katkı sağlamak için AB sponsorluğunda başlatılan OKUYAY Projesi, Yayıncılar Birliği’nin çocuk kütüphanelerinin iyileştirilmesi için çalışmaları sektör için önemli girişimler.

​Doğan Egmont olarak 2020 için hazırlıklarımızı neredeyse tamamladık. Eğitsel alanda yepyeni kitaplar hazırladık, okul öncesi resimli kitaplarda ve kurgu kitaplarda yeni yazarlardan yeni kitaplar geliyor. 

Domingo Yayınevi | Murat Arayıcı

2019, Domingo Çocuk için okuru bol bir yıl oldu. Başta AtlasNevermoor ve Dâhiler Sınıfı serimiz olmak üzere yeni kitaplarımız hem satış hem de beğenilme anlamında çok güzel tepki gördü. Özellikle zahmetli bir uğraş sonucu ortaya çıkan ve kasım başında yayımladığımız Atlas’a gösterilen ilgi başımızı döndürdü. Dünyadaki başarısı ipucu veriyordu ama yine de böyle kapsamlı (dolayısıyla büyük ve fiyatlı) bir kitabın 5000 adetlik ilk baskısını bir ay içinde bitirmek bizim için harika bir sürpriz oldu.

Aynı şekilde bu yıl Jessica Townsend’in ses getiren ve 37 ülkede yayımlanan fantastik çocuk-gençlik serisi Nevermoor’un ilk kitabını yayımladık ve güzel tepkiler aldık. Serinin ikinci kitabı Wundersmith ise Ocak 2020’de raflarda olacak.

Bu sene ayrıca ilk kez İzlanda edebiyatıyla tanıştık ve Andri Snaer Magnason'ın İzlanda Edebiyat Ödülü ve Nordic Council Çocuk ve Gençlik Edebiyatı ödülü sahibi Zaman Sandığı'nı yayımladık.

Bizi en heyecanlandıran kitaplardan bir diğeri ise geçtiğimiz haftalarda yayımladığımız, Sheddad Kaid-Salah Ferron'un kaleme aldığı İlk Kuantum Fiziği KitabımAtlas’ın ardından bu kitap da hem içeriği hem de tasarımıyla özel bir kitap.

Ve tüm bunlara önümüzdeki şubat ayında bizi çok heyecanlandıran bir yenisini ekliyoruz: Sabina Radeva, harika çizimler eşliğinde Charles Darwin’in ünlü eseri Türlerin Kökeni’ni resimli çocuk kitabı formatında yeniden anlatıyor. Çıktığı günden bu yana pek çok ödül kazanan/aday gösterilen bu kitabı okurlarımızla buluşturmak için sabırsızlanıyoruz.

Domingo Çocuk, 2019’u geçtiğimiz hafta yayımladığımız Katherine Rundell’ın Costa Kitap Ödülü sahibi romanı KÂŞİF ile kapattı. Daha önce Gökyüzü Çocukları ile Feo ve Kurt’unu bastığımız Rundell, Domingo’nun baş tacı yazarlarından ve Kâşif bizce her türlü övgüyü hak eden bir roman.

​Son satırımızı ise Rundell’ın 2020’de basacağımız küçük ama sihirli kitabına ayırmamızın sebebi ise isminde gizli: Why You Should Read Children’s Books, Even Though You Are So Old and Wise.

İthaki Çocuk | Alkım Özalp

2019’u çocuk yayıncılığının yıldızının iyice parlamaya başladığı yıl olarak görüyorum. Hem daha çok hem de içerik ve baskı yönünden daha kaliteli çocuk kitapları yayımlandı. Ne yazık ki bunların içinde para kazanma uğruna baştan savma üretilen, çocuklara hiçbir şekilde uygun olmayan, onların gelişimlerine zarar verecek, kültürümüze uymayan kitaplar da var. Bu kitapların ayıklanması, küçüklere doğru kitapların ulaşması için velilere ve öğretmenlere büyük sorumluluk düşüyor. Bu konuda bizim gösterdiğimiz hassasiyeti, bütün yayınevlerinin de göstermesini umuyorum.

Ayrıca bu yıl çocuk kitapları yayımlayan yayınevlerine yenileri eklendi ya da sadece yetişkin kitapları yayımlayan birçok yayınevi, çocuk yayıncılığına adım attı. Bunlardan biri de İthaki oldu. Bu vesileyle ben de yayınevi değiştirerek İthaki Çocuk’un kurulmasına katkı sağlayan ekipte yer aldım.

Bu işe başladığımdan beri hazırladığım bütün kitapları çocuklarım gibi görüyor ve her biri matbaadan geldiğinde inanılmaz heyecanlanıyorum. İnsan böyle bir gönül bağı kurunca, uzun süre çalıştığı yayınevinden ayrılması güç oluyor ancak karşıma bir çocuk kitapları markası yaratma ve büyütme şansı çıkınca bu fırsatı değerlendirmek istedim. İşte bu yüzden benim için bu yıl sürprizler ve değişikliklerle dolu geçti. Aynı zamanda 12 yıllık yayıncılık serüvenim boyunca ektiklerimi biçtiğim, emeklerimin karşılığını fazlasıyla aldığım bir yıl oldu.

Temmuz ayında temellerini atmaya başladığımız İthaki Çocuk’un ilk kitapları eylülde yayımlanmaya başladı. Markamızın doğduğu bu yılı 15 kitapla kapatmayı planlıyoruz. Yazarlarımıza, çizerlerimize, çevirmenlerimize ve okurlarımıza, bize verdikleri bütün destekler için teşekkür ederiz.

Önümüzdeki yıl da çocuklara okumayı sevdirecek, hem eğlenceli hem de nitelikli kitaplar yayımlamaya devam edeceğiz. Çocuk klasiklerinin gözden geçirilmiş baskılarını; önemli yazarların küçükler için uyarlanmış metinlerini; çevre bilinci, kadın-erkek eşitliği, birey özgürlüğü, bilim ve sanat konulu yeni kitapları da yayıma hazırlayacağız. Herkese öncekilerden daha güzel bir yıl dilerim!

Paraşüt Kitap | Eda Doğançay - Özge Akkaya

Üretimi devam ettirmek anlamında oldukça zorlu bir dönemdi. Ekonomik kriz gelir gider dengesini alt üst etti diyebiliriz. Çocuk yayıncılığında göze çarpan değişim, basılan kitap sayısındaki azalma oldu. Büyük yayınevleri ayda bir, belki birden fazla kitap basarken, bu yıl daha temkinli davrandıklarını gördük. Bu tabii kitap sayısı kadar çeşitliliğini de etkiledi. Yeni yazarlar yerine, bildikleri, okur kitlesinden emin oldukları yazarlarla ilerlemeyi tercih etti çoğu. Haklı bir tercih. Yayınevlerinin ip üzerinde yürüdükleri bir zamanda, risk almak da kolay olmuyor.

Butik bir yayıncı olmanın verdiği rahatlıkla bizim üretim sıklığımızda bir değişim olmadı. Hatta yeni bir yayınevi olduğumuz için kataloğumuzu genişletmeye öncelik verdik, gücümüzü biraz fazla zorlamış bile olabiliriz. Neyse ki okurlarımızdan yana şanslıyız, her yeni kitabımıza aynı merak ve heyecanla yaklaşıyorlar. Okurla kurduğumuz iletişimin, 2019’u kazasız belasız atlatmamızı sağladığını söyleyebiliriz.

2020 yılında Paraşüt kitaplarına hem daha önce çalıştığımız yazarların, hem de yeni yazarların kitapları eklenecek. 2020’nin ilk kitabı Zeynep Alpaslan’ın yazdığı, Orhan Ata’nın resimlediği Ay Pastanesi adlı resimli kitap olacak. Kitabımızın kahramanı Bayan Tavşan, konusu ise mutluluk ve biraz da mutsuzluk… Bayan Tavşan’ın her sabahına eşlik eden neşe, aysız bir gecenin sabahında onu terk ediyor. Biz okurlar da Bayan Tavşan’la birlikte bu aniden çıkıveren mutsuzluk, isteksizlik hâlini anlamaya çalışıyor, onunla birlikte hayatın anlamını sorguluyoruz. Ama sonra, Bayan Tavşan’ın bir anda gidiveren neşesi yine bir anda geri geliyor, gökyüzündeki ay gibi. Biz okurlar da yine Bayan Tavşan’la birlikte hayatın biraz böyle bir şey olduğunu düşünüyoruz; hayat bazen mutlu, bazen mutsuz anlarla dolu ama çoğunlukla çok güzel bir macera…

​İkinci kitabımız ise Buğday Derneği’nden Leyla Aslan Ünlübay’ın kaleme aldığı, Mısra Karahan’ın resimlediği Victor’un Balkabakları. Öykü, Türkiye’deki ekolojik mücadeleye çok önemli katkılar sunmuş Victor Ananias’ın çocukluğundan bir hikâyeyi okurlara ulaştırıyor. 

Redhouse Kidz | Redhouse Kidz Ekibi

Yayıncılıkta bir yılı daha geride bıraktığımız şu günlerde yeni yıl coşkusuyla birlikte yepyeni projeler için kolları sıvayıp çalışmalara başladık. 2019 yılında, çocuk kitabı yayıncılığında çevre temasının öne çıktığını izledik. Geridönüşüm, su kirliliği, doğal kaynakların azalması gibi konular dünyaca yayıncıların odağında. Alışılmışın aksine kurgudışı eserlerin yanı sıra, kurgu türündeki öyküler aracılığıyla bu konular çocuklara anlatılıyor. Redhouse Kidz olarak biz de çocuklara atıklarını nasıl azaltabileceklerini anlatan, Sima Özkan’ın yazdığı Deniz’in Sıfır Atık Kitabı’nı okuyucularla buluşturduk.

İlk eserler, yazarı kadar yayıncıları da heyecanlandıran işler oluyor. 2019’da Sezin Mavioğlu’nun yazdığı, bir kitabın içine saklanıp okuma yazmayı öğrenen bir karıncayı anlatan Kitap Karıncası ve Karamanlıca dilini bir maceraya konu edinen Mahir Çipil’in ilk çocuk kitabı Kayıp Masalın Şifresi’ni okuyucularla buluşturduk.

​2019, Redhouse Kidz için yeniliklerin yılı oldu. Resimli kitaplarda pek rastlamadığımız Güneydoğu Anadolu coğrafyasını Elif Yemenici, Hasankeyf’i mekân edinen Yıldız Tamircisi Lorin ile anlattı. Şiirsel Taş’ın yazdığı Büyük Sevbeni ise ilk kez Türkiye’den bir yayıneviyle çalışan, usta ressam Akın Düzakın’ın fırçasıyla hayat buldu. Başka bir ilk ise, yılın son ayında raflarda yerini bulan, “Şarkılı Masallar Serisi”nin birinci kitabı Önce Hayal oldu; çünkü bu kitap sevilen masalcı Judith Malika Liberman’ın ilk çocuk kitabı. Önümüzdeki yıl da yepyeni masallar ve yine şarkılarla serimiz devam edecek. Peki 2020’de Redhouse Kidz okurlarını başka neler bekliyor? Nesillerdir çocukların kütüphanesinde yer alan, sevilen yazar Enid Blyton’ın yazdığı bir fantastik seri bizi heyecanlandıran projelerden yalnızca biri. Felsefeci ve eğitmen Dr. Özge Özdemir ise “Çocuklar için Felsefe” serisine iki yepyeni kitap ile devam edecek. Resimli kitap yayınlarına ise, sevilen bir yazarın sevilen bir kitabıyla başlayacağız: Büşra Tarçalır’ın yazıp Uğur Altun’un resimlediği Zor Balık, 2020’nin ilk kitabı. Nice heyecan verici projenin okurlarımızı beklediği 2020’de; titizlikle hazırlanmış, farklı ve nitelikli eserleri çocuklarla buluşturmayı diliyoruz. 

Timaş Çocuk | Savaş Özdemir

Timaş Çocuk ve Genç yayınları olarak dünyamız, harika çocuk kitapları ve onları yönlendiren  eğilimler etrafında dönüyor. Her günü, çocukların okuma tutkusunu geliştirmeye yardımcı olan şeyin ne olduğuna bakmak için harcıyoruz ve bu nedenle, genç okuyucuların şu anda ne sevdiğini bildiğimizi düşünüyoruz. Her yeni yılın, çocuk kitapları dünyasına nasıl yeni ve farklı bir şey getirdiğini görmeyi seviyorum. Çocuk kitapları dünyasındaki farklı tür ve eğilimlerin yükselişini ve düşüşünü görmek harikulade. 2019 bizim için hem geçmiş listemize yeni ve taze soluk kazandırmak hem de okurlarımız için hazırladığımız yepyeni serilerle dinamizmimizi artırmak adına faydalı ve oldukça verimli bir yıl olarak kayda geçti.

İlk çocukluk dönemi için resimli kitapların yanında eğlenceli aktivite kitaplarını çocuklarla buluştururken okur – yazar buluşmaları sayesinde okurlarımızı hem daha yakından tanıdık hem de onların cıvıl cıvıl dünyası sayesinde gençleşip yenilenme fırsatları yakaladık.

İlkokul dönemindeki çocuklara hitap eden yayınlarımızda ise çocukların çok sevdiği ve hayranlıkla takip ettiği serilerimizi hayranlarını mutlu edecek şekilde genişlettik. Tek başına duran kitaplarımızla da çocuklara edebi hazzı daha derinden yaşayacakları eserler sunduk.

Yayın hayatına yeni katılan Mavi Kirpi ve Dikkat Zekâ Akademisi markalarımızla da çocukların ve gençlerin hem kişisel gelişimine katkıda bulunmayı hem de kendi tercihleriyle okuma yapabilecekleri geniş bir kitaplık okumayı hedefledik ve başardık.

Gençlik Yayınlarımızı İlk Genç Timaş ve Genç Timaş Olarak ikiye ayırdık.

Kalbe dokunan kitaplarıyla gençlerin ilgi odağı haline gelen Genç Timaş bünyesinde distopya ve polisiye kitaplıklarını açtık ve genişlettik. Okurlarımızın Genç Timaş markasıyla yayımlanan kitaplarımıza gösterdiği ilgi bizi onlar için daha iyisini ortaya koymak adına motive ediyor.

Bunlarla beraber 2020 yılı hazırlıklarımızı da tamamladığımızı söylemeliyim. Hem yurt içinden hem yurt dışından oldukça geniş bir kitaplığı okurlarımıza sunmak üzere çalışmalarımızı yönlendirdik ve tamamladık. Eğlenceli, hayatı öğreten, kalbe dokunan, bilgi veren, kaliteli zaman geçirmeye yardımcı, ilham verici ve ufuk açıcı kitaplarımız okurlarla buluşmak için sırasını bekliyor. Harika kitaplarıyla çocukları kendisine hayran bırakan Mustafa Orakçı’dan “Kaan” isimli yeni bir seri bekliyor bizi. Korsanlar isimli hem öğretici hem eğlendirici bir seri de okurların beğenisi için hazırlanıyor. “Hammit” 4. ve son serisiyle okurlarıyla buluşacak ayrıca “Hammit”le ilgili bir sürprizimiz de var. Geleceğin dünyasına ışık tutacak bir serimiz de taze yazarıyla beraber oldukça heyecanlı. Dikkat ve Zekâ Akademisi yayınlarında ise Oxford Üniversitesi Yayınları’nın etkili bir serisini 5-12 yaş arası çocuklara sunacağız. Türkiye’de büyük etki oluşturacağını düşündüğüm bu çalışmayı ben de heyecanla bekliyorum. “Eğlenceli Bilgi” serimiz ise çok beğenilen yeni tarzı ve ebadıyla daha da güçlenerek okurlarımızı kucaklayacak. Yenilenen ve yepyeni 30 kitabımız öğrenmeye ve bilgiye meraklı çocuklarımızı bekliyor. Genç Timaş son yıllarda yaptığı atılımı bir üst seviyeye taşımayı hedefliyor. Hepsi birbirinden etkileyici yepyeni bir kitaplık hazırladık. Rana Demiriz, Özgür Balpınar, Kayahan Demir, Doğukan İşler gibi genç ve başarılı yazarlarımızın yeni kitaplarının yanında dünyada çok okunan kitaplardan da elit bir seçki yaptık. Genç Timaş okurları buluştukları kitaplarda yaşadıkları hazzı bir üst seviyeye taşımak için heyecanlanabilirler. Mavi Kirpi ise tüm Türkiye’nin okuması için herkesin alabileceği ama kaliteden taviz vermeyen yayınlarıyla okurlarıyla buluşmaya devam edecek.

Çocuk ve gençlik kitaplarında tüm insanlığı kucaklayarak yaptığımız yayınlarla okurlarımıza keyifli okuma deneyimleri sunmaya ve onları bir dünya vatandaşı olma yolunda adımlar atmak için cesaretlendirmeye devam edeceğiz. Her bireyin tek kelimeyle “insan” olduğu, farklılıkların, zenginliğin ifadesi anlamına geldiği bir dünya için desteklerimize devam edeceğiz. Yeni ve muhteşem kitaplarla ve okurlarla buluşmak üzere…

Turkuvaz Çocuk | Doğukan İşler

(Öncelikle editör kimliğimle değil, yazar olarak başlayayım söze: 2019 yılının ilk ayında Yanlış Masalcı Bay YaLNış adlı ilk çocuk kitabım yayımlandı. Yazarlık kariyerimde bir başka dönüm noktası oldu bu kitap benim için. Çocuk kitapları editörü olarak onlarca kitabı yayına hazırlamış ve projeler geliştirmiş biri olarak, çocuklar için yazmanın tadına da tam anlamıyla varmış oldum.)

2020 yılında, Turkuvaz Kitap bünyesinde birbirinden güzel çocuk ve gençlik kitaplarına imza atmayı planlıyoruz. Dünyaca ünlü birçok çocuk edebiyatı eserinin, bilim kitaplarının, dünya klasiklerinden özel edisyonların çeviri ve tasarım çalışmalarına başladık bile. Tüm dünyada milyonlarca çocuk tarafından severek okunan, iki kez animasyon film olarak beyaz perdeye uyarlanan Vagon Çocukları (The Boxcar Children) serisi bunlardan sadece bir tanesi. Okul öncesi hikâye kitaplarımız da yolda: Yerli çocuk edebiyatının yetenekli kalemlerinin öyküleri, muhteşem illüstratörlerin çalışmalarıyla bir araya gelecek ve bu kıymetli eserler raflarda okurlarını bekleyecek.

Büyüme yolculuğunda hem çocukların hem de anne babaların başucu kitapları olan Ne Zormuş Büyümek serimiz ve diyetisyen Güneş Aksüs’ün kaleme aldığı Minik Diyetisyenler İş Başında serileri de hız kesmeden devam edecek.

Tabii çocuklar ve gençler için çalışmalarımız bu kadarla sınırlı değil; diğer çalışmalarımız da şimdilik sürpriz olsun. Umarım 2020 çocukların kitaplara doyamayacağı, kitapların da onların peşlerini bırakmadığı güzel bir yıl olur.

0
11562
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage