27 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2024

“Çocuklarla Gotik Edebiyat Sevgimi Paylaşmak İstedim”

Göktuğ Canbaba ile çocuklar için yazdığı “Yarasa Çıkmazı” serisine, ortaya çıkış fikrine, yayımlanan ikinci kitabı Gizemli Kara Kediler’e dair merak ettiklerimizi konuştuk.  

“Çocuklarla Gotik Edebiyat Sevgimi Paylaşmak İstedim”

Yetişkinler ve çocuklar için kaleme aldığı kitaplarla okurun yakından takip ettiği yazar Göktuğ Canbaba, “Yarasa Çıkmazı” serisinde küçük cadıların hikâyesini anlatıyor. Ege Karadayı’nın resimlediği ilk kitap Mumalevi Malikânesi, karanlıktan hiç hoşlanmayan ve asla cadı olmayı istemeyen Gredi’nin hikâyesiyle başlıyor. Gredi, Bayan Mumalevi’nin malikânesinde yaşamaya ve cadılık eğitimi almaya başlar ama koca malikânenin tuhaf sakinleri arasında kendini yalnız hisseder. Gredi için yalnızlık aniden sona erer ve kendini karanlık bir gizemin peşinde bulur. Bundan sonraki hikâye olan Gizemli Kara Kediler’de ise cadı çırağı Ayfin’in hikâyesini öğreniriz. Yine Karadayı’nın resimlediği bu kitapta ise Ayfin, Cadıizi Diyarı'nın beş cadısından biri olan Kiethra Küllükadeh'in yanında çırak olur. Eğitimine başlayacağı malikâneye adımını atar atmaz gizemli olaylarla karşılaşır. Malikânedeki gizemli canavarın sırrını çözmek, Bayan Küllükadeh'in kayıp kocası Kaptan Kabakaş'ın başına gelenleri öğrenmek Ayfin'e düşer.

​Bu cadılar diyarını anlatmaya nasıl başladığına, bu serisinin ne kadar daha devam edeceğine, çocuk okurların kitaba gösterdiği ilgiye dair Göktuğ Canbaba ile sohbet ettik.

Geçtiğimiz günlerde XLibris’den “Yarasa Çıkmazı” serisinin ikinci kitabı Gizemli Kara Kediler yayımlandı. Karanlıktan hiç hoşlanmayan ve asla cadı olmayı istemeyen Gredi’nin, Bayan Mumalevi’nin malikânesinde cadı eğitimi almasıyla başlıyordu ilk kitap. İkinci kitapta ise cadı çırağı Ayfin, Cadıizi Diyarı’nın beş cadısından biri olan Kiethra Küllükadeh’in yanında çırak olduğu için çok mutlu. Ancak eğitimine başlayacağı malikâneye adımını atar atmaz gizemli olaylarla karşılaşmak hiç beklemediği bir şey ve malikânedeki gizemli canavarın sırrını çözmek Ayfin’e düşüyor. Bu seri nasıl doğdu?

Seri, Gredi’nin hikâyesi ile doğdu. Cadı olmak istemeyen bir cadı çırağının hikâyesi böylesi mizahi yönü yüksek bir serinin ilk hikâyesi olmayı hak ediyordu. Aslında başta sadece Gredi ekseninde ilerleyen bir seri yapmayı düşünüyordum. Diğer çocuklar ve malikâneler de ilerleyen kitaplarda yan hikâyelerle seriye eşlik edecekti. İlk kitap çıktıktan sonra diğer çocukların ve malikânelerin hikâyelerini de anlatabileceğim bölümler yazarak seriyi daha renkli hâle getirmeye karar verdim. Gotik edebiyat sevdiğim bir tür. Poe, Shirley Jackson çok sevdiğim yazarlar. Çocuk tarafında ise Küçük Vampir’i çok severim. Ben de “Yarasa Çıkmazı” serisiyle çocuklarla gotik edebiyat sevgimi paylaşmak istedim. Bu seride karanlık şatolara girip çıkacaklar, tedirgin edici ormanlarda dolanacaklar, dehlizlerde kandillerinin ışığının sönmemesini umut edecekler. Bir yandan da gizemlerin peşinde bol bol kahkaha atıp eğlenecekler.

Seri toplamda kaç kitap olacak?

Altı kitap olacak. Beş farklı malikânede geçen beş farklı cadı çırağının hikâyesini okuduktan sonra altıncı kitapta herkesi ilgilendiren çok daha büyük bir gizemin peşinden gideceğiz.

Çocukların bu seriyi çok sevmesinin ana sebebi sizce nedir?

Sıradan bir seri olmaması sanırım. Karakterler, atmosfer ve hikâyeyi ince ince düşünerek tasarlıyorum. Dozunda korku, macera ve mizah da önemli etkenler. Görsel tarafı da epey kuvvetli. Her şeyin başında didaktik bir metin değil. Çocukları uzaklaştıran en önemli etken okudukları kitapların bir şeyler öğretme kaygısı içinde olması. Çocuk edebiyatının en yanlış anlaşılan tarafı bu sanırım. Benim bir şeyler öğretmek gibi bir kaygım yok. Aslolanın hikâye olduğunu, çocukların da yetişkinler gibi okudukları kitaptan zevk almalarının, iyi vakit geçirmelerinin, bol bol düşünmelerinin ve sorgulamalarının belki de en değerli şey olduğunu düşünerek yazıyorum. Her yazarın bir duruşu, ideolojisi var elbette ama bunlar başa vurularak değil, kendiliğinden, doğal akışında, zaman zaman yaratılan karakterle, zaman zaman da metnin içindeki bir detayla fark edilince güzel oluyor. 

Bu aralar ne yazıyorsunuz?

“Arayış Ormanı”nın son kitabını yazıyorum bu ara. “Yarasa Çıkmazı”nın üçüncü kitabı bitti. Editörüm Keriman Güldiken’le onun üzerinde çalışıyoruz. Çıkacak bir resimli kitap bir de yetişkinlere öykü kitabı var bekleyen.

0
2640
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage