08 ŞUBAT, ÇARŞAMBA, 2017

Geçtiğimiz Ay Neler Okuduk?

Yoğun gündem ve hava muhalefetiyle girdiğimiz 2017’nin ilk ayında kitaplıklarımıza gelip yerleşen ve okumaktan keyif aldığımız, çizimlerle iç içe geçmiş, edebiyata değer katmış kitaplardan beşini sizler için seçtik. 

Geçtiğimiz Ay Neler Okuduk?

Yazarların Yüzünden – Selçuk Demirel (Yapı Kredi Yayınları)

Yazar ve çizer Selçuk Demirel’in hazırladığı Yazarların Yüzünden, hiçbir zaman okumasını bitiremeyeceğiniz bir kitap. Okur Selçuk Demirel’den çizer Selçuk Demirel’e uzanan bir yolculuk adeta. Kitabın önsözünde Sibel Oral diyor ki: “Okur’a göre değil, okur için yapılmış bir kitap ve bana kalırsa asıl kıymetini de buradan alıyor”. Tam da söylenen gibi Demirel’in okur için hazırladığı bir eser bu. Onun gördüğü gözle yazarları resimlediği -burada sadece bir portreden söz etmek mümkün değil, bu çizimler onun yazarları gördüğü gözle çizilmişler-  ve her birine yazarların kendi eserlerinden bir bölümün eşlik ettiği sayfaları geçerken bir anda bitirmek ve kenara koymak istenmeyecek türden bir kitapla karşı karşıya olduğunuzu farkedebilirsiniz. Demirel’in sanatının edebiyatla olan ilişkisini bir arada görebildiğimiz Yazarlar Yüzünden’de kaleminin dünyaya değer kattığı 73 kelime ustası yer alıyor. Bu 73 yazar arasında Gülten Akın’dan Dostoyevski’ye, Bilge Karasu’dan Fernando Pessoa’ya, Victor Hugo’dan Kaşgarlı Mahmud’a farklı dönemlerden, farklı akımlardan pek çok isim bulunuyor. 

Zaman Tüneli (Tarih İçinde Yolculuk) – Peter Goes (hep kitap)

İllüstratör Peter Goes’un dünya tarihini okumak için farklı bir seçenek sunan çalışması Zaman Tüneli, her yaştan bireye hitap ediyor. Madde  ve zamanın meydana geldiği Büyük Patlama’dan başlayarak dünya tarihini adım adım ele alan Goes, kapsamlı bir eser sunuyor. Detaylı çizimlerden oluşan sayfalarda her ayrıntı başka bir tarihi bilgi veriyor. Tarihi bilgi vermesinin yanı sıra genel kültür açısından gözden kaçan ya da unutulan pek çok bilgiyi de okuyucusuna sunuyor. Kitap başta söylediğimiz gibi Büyük Patlama ile başlayarak dinozorlardan ilk insanlara, tarihin ilk uygarlıklarına, dünyaya şekil veren tarihi olaylara ve yüzyıllara, imparatorluklara, devrimlere ve yaşadığımız yüzyıla kadar gelebileceğiniz bir dünya tarihi sunuyor. Olaylardan bahsederken sanatçıları, dünyaya yön veren liderleri, savaşçıları, kâşifleri ve nice unutulmayan isme de yer vermeden geçmiyor. Goes, kitabı hazırlarken seçtiği tarihi bilgilerde üç danışmanın da yardımını aldığını teşekkür kısmında belirtmiş. Bu isimler: Fien Danniau, Christophe Verbruggen ve Tom De Paepe. Aslı Flamanca olan kitabı dilimize Gül Özlen kazandırdı. Tarihin soluk sayfalarını renklerle boyayan kitapla uzun bir tarih yolcuğuna çıkmaya ne dersiniz? 

Sabahattin Ali’nin Yapıtlarını Sevme Sözlüğü – Atilla Birkiye (Siyah Kitap)

Kürk Mantolu Madonnaİçimizdeki ŞeytanKuyucaklı Yusuf, Sırça Köşk... Kaleme aldığı her eser edebiyatımızın kıymetlisi haline gelmiş Sabahattin Ali’yi bu kez başka bir pencereden bakarak okumak isteyenler için bu kitap. Siyah Kitap, bu yıl itibarıyla yayın hayatına başlayan, yeni yayınevlerinden biri. Yayınevinin ilk kitabı ise Atilla Birkiye’nin son kitabı olan Sabahattin Ali’nin Yapıtlarını Sevme Sözlüğü oldu. Birkiye, Sabahattin Ali’nin roman ve hikâyelerindeki kavramları, temaları, karakterleri, olayları, çatışmaları kurgulayarak okuyucuya sunuyor. A’dan Z’ye sözlük biçiminde yazılan kitapta 100’e yakın başlıktan bazıları şöyle: Aşk, evlilik, gözyaşı, ironi, kadın, taşra, vapur, yalnızlık, zaman. Her bir başlık bir deneme olarak kaleme alınmış. Birkiye dildeki becerisini ve ustalığını kullanarak Sabahattin Ali’nin yaşamındaki olayları yapıtlarıyla ilişkilendirerek Ali’nin eserlerine ve kendisine farklı bir bakış açısı sunuyor.

Bırak Üzülsünler – Özge Samancı (İletişim Yayınları)

Otobiyografik bir grafik roman Bırak Üzülsünler – Türkiye’de Büyümek. Özge Samancı’nın kaleminden orta sınıf bir ailede doğan ve Türkiye’de büyüyen bir kız çocuğunun hikâyesi anlatılıyor. Bu kız çocuğu Samancı’nın kendisi. 1980’lerde başlayan hikâye ilk olarak gelecekten habersiz küçük bir kızın pencereden dürbünle karşı okuldaki ablasına bakmasıyla başlıyor. Bu bölüm, 15 bölümden oluşan kitabın ilk hikayesi: Öteki Taraf. Her bölüm bize Özge’nin hikâyesinin geçtiği yılları en gündelik haliyle anlatıyor. Dürbünle baktığı eğitim sistemine düşüşü, ilk öğretmen, Atatürk’le tanışma, kalın koyu renkli karartma perdeleri, tek kanal, Commodore 64, üniversite sınavı, üniversite, seçimler, tercihler, düşünceler... Uzayıp giden olaylar silsilesi. Otobiyografik olmasının yanı sıra ülkenin 80’lerden bu yana geçirdiği sosyokültürel, sosyoekonomik evreleri ve siyasi tarihi de gözler önüne seriyor Özge Samancı. İçtenlikle ve samimiyetle hazırlanmış bu kitap Türkiye’de büyüyen herkesin çokça ortak nokta bulabileceği bir çalışma.

Ayaklarına Dokunurum Gölgede – Pablo Neruda (Can Yayınları)

Şilili şair Pablo Neruda’nın ölümünün ardından evinde bulunan ve bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış 21 şiiri, şairin el yazısının kopyasıyla sunulduğu bu kitap son dönemlerde gerçekleşen önemli edebiyat olaylarından biri oldu. Neruda’nın karısı Matilde’den esinlenerek kaleme aldığı bu dizeler bazen bir uçak menüsünün arkasında, bazen bir kartpostalda yer alıyor. 20. yüzyılın en büyük şairlerinden biri olan Neruda'nın külliyatına katılan bu kitap incelikli bir çalışmanın ürünü. Kitap, İspanyolca aslından, Türkçeye daha önce Octavio Paz, F. Garcia Lorca, Ruben Darlo gibi yazarları da kazandıran şair Adnan Özer tarafından çevirdi. 

Görseller Jungho Lee'ye ait.

0
4485
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage