04 ARALIK, PAZARTESİ, 2023

“İstanbul ile Şiirin Birbirine Çok Yakıştığını Söylemek Gerekir”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlamaya "Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu" ile devam ediyor. 32 yıl aradan sonra tekrar İstanbul’da düzenlenen şiir festivali 7-10 Aralık tarihleri arasında Metrohan’da gerçekleşecek. Sekiz ülkeden 33 şairin katılacağı “Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu” ve gelecek düşünceleri hakkında İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan ile konuştuk.

“İstanbul ile Şiirin Birbirine Çok Yakıştığını Söylemek Gerekir”

32 yıl aradan sonra tekrar İstanbul’da düzenlenen geniş kapsamlı şiir festivali “Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu” dört gün boyunca şiiri şehre yaymaya hazırlanıyor. 7-10 Aralık tarihleri arasında Metrohan’da şairleri ve şiirseverleri bir araya getirecek festivalde oturumlara, söyleşilere ve şiir dinletilerine yer verilecek. Bu yıl Poesium’a katılacak şairler; Abdo Wazen, Adnan Özer, Ahmet Bozkurt, Ahmet Telli, Ataol Behramoğlu, Baki Ayhan T., Betül Dünder, Carolyn Forché, Cevat Çapan, Deniz Durukan, Enis Batur, Gonca Özmen, Gökçenur Ç., Gülce Başer, Gülseli İnal, Haydar Ergülen, Hayriye Ünal, Hemant Divate, Hilmi Yavuz, Lale Müldür, Mehmet Özkan Şüküran, Milo de Angelis, Murathan Mungan, Nilay Özer, Orhan Alkaya, Ömer Erdem, Pelin Özer, Phoebe Giannisi, Rosa Jamali, Seyyidhan Kömürcü, Tuğrul Tanyol, Vural Bahadır Bayrıl ve Yolanda Castaño olacak.

“Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu” 32 yıl sonra “Dünyanın Şiiri, Şiirin Başkentinde” başlığıyla şehre geri dönüyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında forumu tekrar gündeme getirmenizdeki ana motivasyon kaynağınız nedir?

2023’ün ilk günlerinden itibaren Cumhuriyet’imizin 100. yıl etkinliklerini planlamaya başladık. Bu doğrultuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı’nın bugüne kadar yaptığı etkinliklerin ve çalışmaların da envanterini çıkardık. Envanter çalışmaları sırasında Poesium’un sadece bir kez yapıldığını gördük. Cumhuriyet’imizin 100. yıl etkinlikleri kapsamında Poesium’un ikincisini yapmanın, şiir dünyasını İstanbul ile buluşturmanın önemli olduğunu düşündük. İstanbul ve şiirin birbirine çok yakıştığını da söylemek gerekir.

Tolga Volkan Aslan

Kelimelerin gücünü doya doya hissedeceğimiz, ortak bir dil konuşabilme imkânı bulabileceğimiz bu buluşmalarda katılımcıları / ziyaretçileri nasıl bir deneyim bekliyor?

Dediğiniz gibi sanatın dili ortaktır. Biz sanatın birleştirici gücüne inanıyoruz. Yabancı konuklarımızın, kültürümüzü tanımaları açısından önemli bir fırsat... Keza bu topraklarda yetişen şairlerimizin de farklı kültürlerden şairlerle bir araya gelmesi önemli bir deneyim olarak değerlendirilmeli. Aynı deneyimler okurlar için de geçerli. Bir şiiri şairin kendi sesinden dinlemenin önemli olduğunu düşünenlerdenim, Türkçe çevirisi kadar önemli hem de… Kültürel birikim, deneyim anlamında değerli etkileşimler olacağını düşünüyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde bu etkinlik özel bir anlam ve mesaj taşıyor. Çeşitli ülkelerden farklı dil ve kuşaklardan önde gelen şairlerle Türkiye’nin önemli şairlerini buluşturarak geçmişle şimdi arasında, uzak ve yakın mesafeler arasında bir köprü kuruyorsunuz. Gelecekte şehre ve insanlara nasıl bir aktarım alanı inşa etmeye çalışıyorsunuz?

Az önce dediğim gibi sanatın birleştirici gücüne inanıyoruz. O nedenle de kültürel anlamda şehrimize katkı sunacağını düşündüğümüz projeler üzerine çalışıyoruz. Kültür merkezlerimiz ile şehrimizin tarihi mekânlarında yaptığımız her türlü sanatsal etkinliğin karşılığını zaman içerisinde göstereceğini düşünüyoruz. İstanbul’umuzun kültürel hafızasını zenginleştirecek etkinliklerden birisi de Poesium… Poesium’a ve diğer sanatsal etkinliklerimize katılan şairlerimiz ve sanatçılarımız da kentimizin kültürel birikimine eşsiz katkılar sunacak.

Farklı coğrafyalardan foruma katılacak şairlerle ülkemizin şairleri ve şiirseverler arasında nasıl bir etkileşim ve kültürel alışveriş bekleniyor?

32 yıl aradan sonra ikincisini gerçekleştirdiğimiz “Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu”nun mottosu: “Dünyanın şiiri, şiirin başkentinde!”. Sekiz ülkeden (ABD, Hindistan, İran, İspanya, İtalya, Lübnan, Yunanistan ve ülkemizden) 33 şairin katılacağı Poesium’da;  Abdo Wazen, Adnan Özer, Ahmet Bozkurt, Ahmet Telli, Ataol Behramoğlu, Baki Ayhan T., Betül Dünder, Carolyn Forché, Cevat Çapan, Deniz Durukan, Enis Batur, Gonca Özmen, Gökçenur Ç., Gülce Başer, Gülseli İnal, Haydar Ergülen, Hayriye Ünal, Hemant Divate, Hilmi Yavuz, Lale Müldür, Mehmet Özkan Şüküran, Milo de Angelis, Murathan Mungan, Nilay Özer, Orhan Alkaya, Ömer Erdem, Pelin Özer, Phoebe Giannisi, Rosa Jamali, Seyyidhan Kömürcü, Tuğrul Tanyol, Vural Bahadır Bayrıl, Yolanda Castaño şiirseverlerle buluşacak.

​Gerek Poesium kapsamında gerçekleşecek söyleşi ve paneller gerekse şair ve okurların ayaküstü yapacağı söyleşilerin etkisi mutlaka olacaktır. Bazen bir ortamda bulunmak bile önemli deneyimler kazandırır kişiye.

Forumun ülkemiz edebiyat dünyasına ve uluslararası edebiyat dünyasına uzun vadede katkılarının neler olmasını bekliyorsunuz?

Öncelikle Poesium’a katılacak şairlerin aralarında kuracakları bire bir iletişim, onlara değerli fikirler kazandıracaktır. Poesium kapsamında Carolyn Force, Milo de Angelis, Hilmi Yavuz ve Murathan Mungan ile yapılacak söyleşiler; “Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu”nda “Dünya Yoldayken Şiir Nereye”, “Cumhuriyetin 100 Yıllık Şiiri”, “2000 Sonrası Şiir, Fanzin, Yapay Zekâ, Şiirin Geleceği”, “Şiirde Feminist Dalga” ve “Şiirde Yeni Olanaklar” başlıklı paneller de yeni görüşlere ulaşmak açısından çok önemli… Poesium’un kazanımlarını, ilerleyen zamanda etkileşimlerin ortaya çıkardığı yapıtlar ve düşünceler üzerinde değerlendirmek daha uygun olacaktır. Farklı düşüncelerin, anlayışların bizim düşünce yapımızda yaptığı etkiyi değerlendirmek kısa sürede olamaz.

İBB Kültür Dairesi olarak anlatmak ve dinlemek isteyen insanları bir araya getirerek binlerce buluşmaya vesile oluyorsunuz. Bu konudaki misyonunuzun önemi büyük. Gelecekte ne gibi buluşmalar planlıyorsunuz?

İBB Kültür Dairesi olarak, kültür ve sanatın öneminin bilincindeyiz. Amacımız İstanbul’umuzun her noktasını sanatla buluşturmaya çalışmak. Hem yetişkinler hem de çocuklar için konserler, tiyatrolar, söyleşiler, seminerler, atölyeler, sanat eğitimleri planlıyor ve uyguluyoruz. Sanatın ve kültürel etkinliklerin bir hak olduğu düşüncesiyle çalışıyoruz. Bunu yaparken de sanatçıları ve sanat emekçilerini dinleyerek, ortak politikalar geliştirerek, onların ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri üzerine çalışıyoruz.

​Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da halkımızın, kültür ve sanat üreticilerinin isteklerini göz önüne alarak politikalarımızı ve bu politikalar doğrultusunda projelerimizi planlamaya devam edeceğiz.

İBB Kültür’ün ücretsiz olarak gerçekleştirdiği tüm etkinlik programlarına İBB Kültür sosyal medya hesapları ve internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

0
2637
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage