04 MAYIS, PERŞEMBE, 2017

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nde Bu Yıl Neler Olacak?

Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası edebiyat festivali olan İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, bu yıl da İstanbullulara edebiyat dolu altı gün sunacak. 6 -11 Mayıs tarihleri arasında çeşitli mekanlarda gerçekleşecek festivale günler kala gerçekleşecek etkinliklerin izini sürdük.

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nde Bu Yıl Neler Olacak?

Kalem Telif Hakları Ajansı'nın girişimiyle 2009 yılında başlayan ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olan Kalem Kültür Derneği tarafından dokuz yıldır düzenlenen bu festivalin amacı, edebiyatı geniş kitlelere hitap eden bir sanat dalı haline getirmek. Nitekim halka açık ve ücretsiz gerçekleştirdikleri festivalde, bugüne kadar 48 ülkeden 467 yazarı ve 32 ülkeden 124 edebiyat profesyonelini bizlerle buluşturdular, buluşturmaya da devam ediyorlar.

Gelelim bu yıl gerçekleşecek olan ve teması “Şehir ve Hayal” olan festivalde bizi bekleyenlere. 6-11 Mayıs tarihleri arasında İstanbullular 8’i yabancı, 22’si yerli olmak üzere 30 yazar, 20 yayıncılık profesyoneli, 5 hikâye anlatıcısı ve 4 müzik grubu ile tanışacak. Kısacası şehri edebiyatla adımlayacağınız altı gün bekliyor.

Festival iki yakada sekiz mekanda gerçekleşecek: kargArt, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Kuzguncuk Nail Kitabevi, Grand Pera, Babil Mekan, Kids Nook, Okan Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi. Peki bu mekanlarda neler olup bitecek diyorsanız hemen başlayalım.

Babil Mekan

İlk gün yani 6 Mayıs’ta festivalin ilk söyleşisi Nail Kitabevi’nde gerçekleşecek. 15.00-16.00 saatleri arasında Ertuğ Uçar ve Sinem Sal’ın katılımı ve Sedef İlgiç’in moderatörlüğünde “Şehir ve Hayal” başlıklı söyleşi ile edebiyat İstanbul’un en güzel semtlerinden Kuzguncuk’tan şehre yayılmaya başlayacak. Aynı gün 15.00-16.00 saatleri arasında çocukların ve yetişkinlerin beraber tat alabileceği iki etkinlik gerçekleşecek. Babil Mekan’da Halenur Çalışan Gürbüz; Kids Nook’ta ise Zeynep Sevde “Çocuklara Masallar” başlıklı etkinliklerde anlatacakları masallarla katılımcıları bekliyor olacak. Günün son etkinliği Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde 18.00-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek. “Büyüklere Masallar” anlatacak olan Beyza Akyüz’le kemençe sanatçısı Halime Atalay festivalin açılış etkinliği kapsamında dinleyenleri mistik bir yolculuğa çıkaracaklar.

Festivalde ikinci gün 15.00-16.00 saatleri arasında Selçuk Aydemir, Nail Kitabevi’nde “Hayaller ve Hayatlar” başlıklı söyleşisi ve Bülent Ata’nın Babil Mekan’da “Şehir ve Rüya” başlıklı söyleşisi ile başlayacak. Festivalin bugün Avrupa Yakası’ndaki tek mekanı Grand Pera olacak. 14.00’te Yonca Eldener, “Göbeklitepe ile Hayal Etmek” başlıklı söyleşiyi gerçekleştirecek. Günün en yoğun mekanı KargArt olacak. 19.30’da başlayacak etkinlikler 23.30’da sona erecek. İlk söyleşi 19.30-20.30 saatleri arasında Elif Bereketli’nin moderatörlüğünde Ayalet Gundar-Goshen, Özgür Mumcu ve Şebnem İşigüzel’in katılacağı “Hayallerimizi Şekillendiren Tesadüfler” başlığı altında gerçekleşecek. Hemen ardından 21.30’a kadar Adalet Çavdar’ın moderatörlüğünde Oya Baydar ve Feride Çetin’in katılımıyla “Şehir ve Hayalsizlik” konuşulacak. 22.30’a kadar edebiyatseverler Orhan Tuncay “Büyüklere Masallar” anlatırken Hollandalı illüstratör Gijs Kast, Tuncay’a çizimleriyle eşlik edecek. Haftanın son saatleri “Sözün Hayali Müzik” ile uğurlanacak.

Haftaya yoğun bir programla başlıyoruz. İlk etkinlik çocuklar için olacak. Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde 14.00-15.00 saatleri arasında Petre Crăciun, öğrencilerle buluşacak. Grand Pera’nın konukları Ayşegül Dede ve Şermin Çarkacı olacak. Zeynep Sevde’nin moderatörlüğünü üstlendiği söyleşilerin ilki 14.00-16.00 saatleri arasında Ayşegül Dede; 16.00-18.00 saatleri arasında ise Şermin Çarkacı ile gerçekleşecek. Nail Kitabevi’nde günün tek etkinliği “Bedelli Özgürlük” başlıklı söyleşi olacak. Moderatörlüğünü Sedef İlgiç’in yapacağı söyleşinin konukları Annabel Abbs, Ayelet Gundar-Goshen ve Dimitris Sotakis olacak. 18.00-19.00 tarihleri arasında Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde Besim Dellaloğlu ve Yalçın Armağan “Bizim Klasiklerimiz Var mı?” sorusuna yanıt aranacak. Pazartesi akşamının son etkinlikleri yine KargArt’ta. 19.30’da Sedat Demir’in moderatörlüğünde Aykut Ertuğrul ve Mehmet Berk Yaltırık “Eco, Manguel ve Hayali Yerler” başlıklı söyleşiyi gerçekleştirecekler. 20.30-21.30 saatleri arasında Ümit Yaşar Özkan, “Büyüklere Masallar” anlatacak. Gün, 22.30’daki son etkinlik olan “Sözün Hayali Müzik”le sona erecek.

Yeditepe Üniversitesi

Festivalin dördüncü gününe yani 9 Mayıs’a Yeditepe Üniversitesi’nde başlanacak. Next Page ve İTEF’in ortak projesi kapsamında yabancı yazarlar üniversitelilerle buluşturulacak. 10.00-12.00 saatleri arasında “Çevirinin Gücü: Collider Projesi” başlığı altında Alek Popov, Hamdy el-Gazzar konuşmacı olarak katılacak. 14.00-15.00 saatleri arasında ise Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde Jorge Zepeda Patterson öğrencilerle buluşacak. Burada gerçekleşecek ikinci etkinlik 18.00-19.00 saatleri arasında çağımızın en güçlü yazarları olan Ursula K. Le Guin ve Margaret Atwood’un konu olacağı “Le Guin ve Atwood Bağlamında Fantastik Edebiyat ve Kadın” başlıklı bir söyleşi gerçekleşecek. Bu söyleşinin moderatörü Sedat Demir olurken konuşmacılar Nil Sakman, Seran Demiral olacak. Anadolu Yakası’na baktığımızda 15.00-16.00 saatleri arasında Melisa Kesmez ve Josefine Klougart’ın konuşmacı olacağı “Hayal Kırıklığında Bağımlı Hale mi Geldik?” başlıklı bir söyleşi gerçekleşecek. KargArt’ta söyleşiler 18.00’de Ahmet Ümit’in söyleşisiyle başlayacak. 20.30’da gerçekleşecek “Modern Zamanlarda Soluk Almak” başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü Elif Tanrıyar yapacak ve Alek Popov, Annabel Abbs, Carsten Jensen, Dimitris Sotakis ve Nermin Yıldırım katılacak. 21.30’dan 23.30’a kadar katılımcılar önce Arbil Çelen Yuca’nın masallarına ve Gijs Kast’ın çizimlerine, sonrasında da Yinon Muallem’in müziğine eşlik edecekler.

Sondan bir önceye vardığımızda yani 10 Mayıs’ta gün Okan Üniveristesi’nda başlayacak ve bir önceki günkü gibi 10.00-12.00 saatleri arasında “Çevirinin Gücü: Collider Projesi” başlığı altında Alek Popov, Hamdy el-Gazzar konuşmacı olarak katılacak. 15.00-16.00 saatlerinde Nail Kitabevi’nde Sedef İlgiç ‘in yöneteceği “Kişisel Özgürlük Bir Düş mü?” başlıklı söyleşiye Carsten Jensen, Jorge Zepeda Patterson, Perihan Mağden konuşmacı olacak. Günün Avrupa Yakası’ndaki tek etkinliği 18.00-19.00 saatleri arasında Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde İskender Pala ile gerçekleşecek söyleşi olacak. Günü sonlandırmak için yine KargArt’tayız. İlk etkinlik 19.30’da Hakan Günday’ın “Dibe Çeken Hayaller” söyleşisi olacak. 20.30’da Nazlı Berivan Ak’ın moderatör olacağı “Gerçeklerden Kaçmak , Hayaller ile Yüzleşmek” başlıklı söyleşinin konukları Jorge Zepeda Patterson, Josefine Klougart ve Seray Şahiner olacak. 21.30’da Argın Kubin’in masallar anlatırken sözcükler Gijs Kast’ın çizimlerine teslim olacak ve 22.30’da Ceyda Özbaşarel Jazz Band’in konseriyle gün sona erecek.

Bir festivali daha arkamızda bırakacağımız 11 Mayıs’ta ilk durağımız Nail Kitabevi olacak. Sedef İlgiç’in moderatörlüğünde Aybike Ertürk, Koray Sarıdoğan ve Melike İnci “Her Şeye Rağmen Hayal” diyecekler. 17.00-18.00 saatleri arasında Kids Nook’ta Petre Crăciun çocukları masallarla buluşturacak. Festivalin son etkinliği 18.00-19.00 saatlerinde Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde “Mimari ve Hayal” başlığı Hikmet Temel Akarsu, Nevnihal Erdoğan, Süreyyya Evren eşliğinde konuşulacak.

Başta söylediğimiz gibi dolu dolu geçecek bir festival bekliyor İstanbul’u. İlk söyleşiye günler kala programınızı yapmayı unutmayın.

Yararlı Bilgiler:

- Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde yerler sınırlı önceden LCV yapınız.

-Etkinliklerin tümü ücretsiz değil. KargArt’a girerken günlük 20 TL ücret ödemeniz gerekecek.
-Tüm yabancı yazarların yer alacağı söyleşilerde çevirmenler bulunacak ve eş zamanlı çeviri yapılacak.

Adresler:
Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi: Alemdar Mah. Alemdar Cad. Alay Köşkü, Gülhane Parkı Girişi, Sultanahmet

KargArt: Caferağa, Kadife Sk. No:16 Kadıköy/İstanbul
Nail Kitabevi: Kuzguncuk, İcadiye Cd. No:32 Üsküdar/İstanbul
Grand Pera: Cercle d’Orient Binası İstiklal Cad. No:56/58 Beyoğlu / İstanbul
Babil Mekan: Çengelköy Mahallesi, Çengeloğlu Sk. No:14 Üsküdar/İstanbul
Kids Nook: Yıldırım Oğuz Göker Sokak No: 11 Akatlar / Beşiktaş / İstanbul

Kullanılan sanatçı görselleri:
Saatchi Art: MAN FEEDING BIRD JARDIN DU LUXEMBURG Photography by Errol Sawyer
Susana Blasco

0
8339
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage