Kidonya, Ayvalık'tan seslenen yepyeni dergi... Gültekin Emre imzalı başyazısıyla sayfalarımızda...
Ayvalık’a ve Şiir Sevdalılarına Selam
Gültekin Emre
Ziya Osman Saba, can dostu Cahit Sıtkı Tarancı’ya yazdığı mektuplarından birinde “Ayvalık çok güzel bir yer,” diyor ve şöyle sürdürüyor sözünü: “denizin bütün iltifatlarına nail olmuş. Körfezler, adalar, çamlıklar... Hâsılı enfes bir kasaba.” Ayvalık’ta traş da olan şairin sözünü kim kesebilir ki? “Kasaba suyla sarhoş bir halde tabiî, rakı bulduğum akşamlar, bu güzelliklerin hakkını vermekte kusur etmedim.” Orhan Peker ise, “En iyisi basıp Ayvalık’a gitmek” diyor İstanbul’dan bunalınca. “Bahçedeki nar ağacının altında bir yudum içip denize Merhaba demek...” diyor ya, yalnız o mu böyle düşünüyor? Ayvalık âşığı pek çok insan nisan-mayıs geldi mi “basıp Ayvalık’a” gitmek için nasıl can atıyordur kim bilir!
Antik çağda yabani ayva anlamına gelen “Kidonia”nın eş anlamlısı Ayvalık için Orhan Peker “hele sabahları Ayvalık bir şiir” dye yazıyor bir mektubunda. Metin Eloğlu ise “Kaçamak rakısında Ayvalık bozu”nun şiirini paylaşıyor çaktırmadan. Sonra ressam arkadaşı Orhan Peker’e “Sevgili Orhan’a şimdi kuş kuş kuş” yolluyor bu güzel kasabanın göğünde özgürce uçup dursunlar, çizsinler, boyasınlar diye. Fethi Naci, Cunda’da mavi denizin renginin “şarap rengine bürünü”şündeki şiire şaşıyor. Behçet Kemal Çağlar, hiç unutamadığı “Cunda Akşamı”nı ve “Şeytan Sofrası görünümlerini, izlenimlerini unutulmaz kılıyor dizelerinde: “Nasıl şükretmeli bu güzelliğe?”
Ayvalık denizle dudak dudağa olacak da şiirlere konu olmayacak? Hiç olur mu öyle şey! “Ayvalık Randevusu”nda Zeki Ömer Defne, bir dileğini şiirine şöyle nakışlıyor: “Mayıs ayında gül, kiraz / sıcaklığı inmeye başlarken Ayvalık’a / bahçelerden ve sevi şiirlerinden, / siz, ben Yorulmaz / ve Altınbaş rakısıyla / 7 yıldızlı Metaksa / buluşalım şöyle beşimiz / Şeytan Sofrası’nın bir köşesinde” Altınoluk’la İda’nın şairi Ahmet Uysal da Ayvalık âşığı bir şairdi. “Ayvalık’da o yıkık evin / tuğla duvarına dayadık sırtımızı / puslu gecede, umutsuz bir ezgi / gibi duruyordu aramızda / uzak yazların hüznü / Onları önümüzde yürüyen, / dar sokakta, kırlardan yeni toplanmış / otların kokusuyla süzülerek; / onlarla anımsadık yeniden, / zeytinlerin çocukları olduğumuzu”
“Ayvalık Yollarında, Sürücü Aynalarında”ki şiir gibi resimlerini böyle selamlamıştı Hulki Aktunç.Bir başka şair, Erdoğan Alkan ise,“Ayvalık’ta Son Yaz”ı ve onun hüznünü şiirine şöyle yediriyor:
“Koydu şişelere son yaz / Anıları, kelebek ölülerini / Yaprak dökecek yine dil / / Gezginler dönüyor evlerine / Giden sevgiliye kırgın / Geçmiş yazları anlatıyor gül // Gül bahçelerde soluyor / Kadehe eski bir aşk doluyor / Kalbim! Bir yaz daha ölüyor / Zeytin ağaçlarının dibinde...” Bu güzel kasaba için Ayvalıklı H. Hikmet Esen kadar çok şiir yazan olmuş mudur acaba? Onun ve çoğumuz için “Bir Sevdadır Ayvalık”
Ayvalık belediyesinin desteğiyle yola çıkıyor bu edebiyat dergisi: Şiirlerle, öykülerle denemelerle, fotoğraflarla, desenlerle bezeli selamlıyor sizi.
Kidonya
iki aylık kültür - sanat dergisi
Ayvalık Belediyesi'nin desteğiyle çıkmaktadır.
Yayın danışmanları: Gültekin Emre ve Turgut Baygın
e-posta: kidonyadergi@gmail.com
İçindekiler
Yazı ve Öykü
Ayvalık'a ve Şiir Sevdalılarına Selam – Gültekin Emre
Sanatta Ayvalık Eskizleri – Efnan Dervişoğlu
Ayvalık Günlüğü'nden – Semra Aktunç
Ölümün Sorgusunda – Yasemin Yazıcı
Alberto Giacometti'nin Küçülen Armutları ya da Sen'in, 'asıl seN" Olamayacağı Acısı - Ülkü Başsoy
Şiirler
Sonrası – Adil İzci
Ayvalık Jpg – Oğuzhan Akay
Kese – Reha Yünlüel
Harf Bekçisi – Arife Kalender
Onlar O Zamanlardı – Betül Tarıman
Varılmamış Bir Yolculuktan – Turgut Baygın
Karıncaya Bahçe Kapısını Araladım – Hakan Cem
Dünya, Kitap, Kuş, Gölgesi – Gökçenur Ç.
Ayvalık'tan Mayıs Haikuları – Pelin Özer
Kan Bağı Sitem – Pelin Onay
Desen
Arif Buz
Kapak Fotoğrafı
Turgut Çeviker arşivi