20 ŞUBAT, PAZARTESİ, 2017

Mehmet Atilla'dan 5 Kitap Önerisi

Edebiyatın değişik alanlarında eserler kaleme alan Mehmet Atilla, geçmişten bugüne belleğinden kopmayan çocuk kitaplarından beş tanesini önerdi.

Mehmet Atilla'dan 5 Kitap Önerisi

Öncelikle belirtmem gereken bir nokta var: Tom Miks, Teksas, Zagor türü çizgi romanları, evimize nereden geldiğini bilmediğim yıpranmış kahramanlık öykülerini saymazsak, dönüştürücü nitelikteki çocuk kitaplarıyla oldukça geç tanıştım ne yazık ki. Bu yüzden ilkokul yıllarımda gerçek anlamda bir çocuk kitabım olmadı. Neyse ki ortaokul ikinci sınıfta okulumuza iyi bir Türkçe öğretmeni atandı ve onun sayesinde bazı kitaplara ulaşabildim. Aşağıdaki önerdiğim kitaplar da ortaokul 2. ve 3. sınıf dönemimden günümüze okuduklarımdan... Bunlardan ilk ikisini daha sonraki yıllarda birkaç kez daha okudum. Bugün bile zaman zaman sayfa aralarında gezinirim.

Tom Sawyer'in Maceraları - Mark Twain

Ülkemize göre sıra dışı bir mekânda geçmesi, haylaz bir çocuğun da roman kahramanı olabileceğini göstermesi, tek boyutlu bir serüvenle yetinmeyip çatallanan olaylar dizisine sahip olması nedeniyle son derece ilginç bulmuştum.

Pal Sokağı Çocukları - Ferenc Molnar

Yoksul ve zengin ayrımını küçük bir arsaya sahip çıkma çabası üzerinden vermesi ilginçti. Üstelik bir insanın kişiliğini belirleyen özellikler (dayanışma, özveri, bencillik, korkaklık, ihanet vb.) bir arada işlenmişti. Evrensel sorunların hemen her ülkede yaşandığını, birbirimizi tanımasak bile benzer haksızlıklara benzer tepkiler verebileceğimizi anlatan bir ortaklık duygusu da yaratıyordu. Bu yüzden kendimi oradaki çocuklara çok yakın bulmuştum.

Çizgili Pijamalı Çocuk - John Boyne

Savaş, şiddet, ırk ayrımı gibi oldukça zor konuları bir çocuğun gözünden anlatma ustalığı ve bunu son derece mantıklı bir kurguya oturtması benim için değerliydi. Öte yandan aile bireylerinin yaptığı seçimler üzerinde  herkesin durup düşünmesini de sağlıyor, "Ben olsaydım ne yapardım," türünden sorulara önemli pencereler açıyordu.

Kurdun Gözü - Daniel Pennac

Canlıların birbirlerini nasıl gördüklerini, kafalarından geçenleri çok merak eden biri olarak bu romana özel bir önem verdiğimi söylemeliyim. Hayvanat bahçesindeki kurt ile küçük bir çocuk arasındaki bakışmalar üzerinden yaşamın çelişkili yanlarını değişik bir biçemle aktarması çok ustacaydı. Çocuk edebiyatı için zor sayılabilecek bir algıyı dile getirme çabası da her yazarın göze alabileceği bir teknik değildi doğrusu.

Momo - Michael Ende

Özel bir yer, zaman ve karakterler aracılığıyla bütün bir dünyayı yansıtma becerisi gösterdiği ve alt metninde insanlık sorunlarını irdelediği için etkileyici bir kitap. Gerçeküstü ögeler yardımıyla bu dünyaya ait gerçeklikleri sorgulayan bu tür kitaplarla okurun saygısını kazanmak çok zor aslında. Küçük bir özensizlik ve basitlik, bütün bir kurguya zarar verebiliyor. Ancak yazar böylesi çukurlara düşmeden her okunuşta yeni bakış açıları kazandırabilen bir metin ortaya çıkarmış. Bu bakımdan her yaş düzeyindeki okura seslenme özelliğine de sahip. Örnek aldığım çalışmalardan biri.

görseller: Alexander Elsner

0
5216
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage