30 HAZİRAN, SALI, 2020

Renkleri Kaybetmeden Dünyaya Bakmak

​Onjali Q. Raúf’un mülteci krizine dokuz yaşındaki bir çocuğun gözünden baktığı, dünyayı değiştirmede dostluğun ve cesaretin gücünü hatırlattığı romanı Arka Sıradaki Çocuk üzerine bir yazı.

Renkleri Kaybetmeden Dünyaya Bakmak

Eşitlikçi bir dünya yaratma amacı güden Making Herstory’nin kurucusu Onjali Q. Raúf'un ilk çocuk romanı Arka Sıradaki Çocuk, Doğan Egmont aracılığıyla okurla buluştu. Çevirisini Nihal Tokinan Gökçe’nin üstlendiği, dünyadaki tüm mülteci çocuklarına ithaf edilen kitabın resimleri Pippa Curnick imzası taşıyor.

Nelson İlköğretim Okulu’nda başlayan ve İngiltere Kraliçesine uzanan bir maceranın ortağı olmak ister misiniz? Üstelik bunu halihazırda tanıdığınızı hissettiğiniz karakterlerle yapacaksınız. Sınıfın yaramazı Charlie, herkes hakkında her şeyi bilen ve aktarmaktan hoşlanan Jennie, zorba Brendan, Tom, Josie, Michael ve adını öğrenmediğimiz anlatıcı kahramanımız eşliğinde kendinizi ilkokulunuzda buluyorsunuz. Geri dönüşüm malzemelerinden müzik aleti yapan Bay Khan gibi bir öğretmeniniz olduğunu hayal ediyor, babasını kaybetmiş ana karakterimizin annesiyle sıcacık ilişkisini okuren mutlu oluyorsunuz.

Bu güzel sınıfın yeni bir üyesi var: Ahmet Saqqal nam-ı diğer Aslan Gözlü Çocuk. Mülteci sorununa bir çocuğun gözünden yaklaşmayı başaran anlatımıyla kitap, her yaştan okurla bir kalp bağı kurmayı başarıyor. Dil bariyeri, yetişkinlerin acımasız dünyasının çocuklar üzerindeki etkileri, yakınımızda olup biten gözümüzü kapatmamızla hallolmayan onlarca sorun üzerine durup düşünmek için güzel bir mola imkanı sağlıyor kitap.

Hassas kalpli, düşünceli ana karakterimizin ağzından dinlediğimiz öyküde dokuz yaşındaki Ahmet üzerinden mülteci sorunlarına yeni bir perspektiften bakabiliyoruz: Renklerini Kaybetmemek. Anılarını, mevcut düzenini, potansiyel hayallerini “kötü insanlar yüzünden” geride bırakıp bambaşka hayatlara yelken açan mülteci çocukları renklerini kaybetmemeyi başarmak için arkadaşlıktan güç almalılar. Suriyeli çekingen Ahmet’le sınıfın diğer üyelerinin arasındaki değişen dinamiklerin öyküsü bu noktada oldukça anlam kazanıyor.

2015’te Ege Denizi’ni geçmeye çalışırken ölen üç yaşındaki Alan Kurdi’nin görseli insanlığın ortak hafızasında yerini almışken çocuklarına mülteci kavramını anlatmak her ebeveynin alması gereken bir sorumluluk. 2019 yılında BBC tarafıdan en etkileyici 100 kadından biri seçilen Raúf kitabında bunun hakkını veriyor. 

Kitabın sonunda yer alan “Düşünmek İçin 7 Soru”, “Senin Yapbozunun Parçaları” kısımları da interaktif bir okuma tecrübesini mümkün kılıyor. 274 sayfalık bu öykü bir çırpıda bitiyor. Sonunda Süper İyi Büyükler ve çocuklara yazarın çok tatlı bir notu var: “Kitabın telif haklarından elde edilen gelir mülteci ailelerine yardım çalışmalarına harcanacak.”

Siz de mecbur olduğu için dünyanın farklı ülkelerine dağılan binlerce mülteci çocuğunun geleceğine katkıda bulunmak, bu konuda bir farkındalığa sahip olmak, sıcacık bir çocuk öyküsüne ortak olmak için Arka Sıradaki Çocuk kitabını mutlaka okumalısınız.

0
4366
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage