26 EYLÜL, PAZARTESİ, 2016

Sonbahara Yakışacak Beş Kitap Önerisi

Uzun ve yoğun gündemli bir yazdan sonra mevsimin hızla yüzünü sonbaharın serinliğe dönmesiyle akıllara sıcak bir ortamda sessizce kitap okuma klişesi düştü elbette. Kitapları mevsimlere veya hava durumlarına göre kategorize edin ya da etmeyin Artful Living eylülün son haftasını beş kitapla uğurluyor…

Sonbahara Yakışacak Beş Kitap Önerisi

Pazartesi ya da Salı - Virginia Woolf

Virginia Woolf’un ölümünden sonra eşi Leonard Woolf tarafından derlenen ve Woolf’un öykülerinden oluşan bu kitap yazarın kendisine dair çokça fikir veriyor.

Kitap Woolf’un yazar kimliği onun kişiliğine, geçirdiği nöbetlere ve yarattığı eselere dayanıyor. Bu döngüde her yazdığı onu yeni nöbetlere iter ve her delilik nöbeti, önce yaşamını alt-üst eder, ardından yeni yapıtlarının nedeni olur.

Pazartesi ya da Salı da Woolf’un yaşamından yola çıkarak kaleme aldığı öykülerden oluşuyor. Yoğun bir gözlem ve duyarlılıkla yazdığı bu hikayelerle okuyucusuna yaşamını inceleme olanağı sunuyor.

Pazartesi ya da Salı
Virginia Woolf
Çev.: İlknur Özdemir
Kırmızı Kedi Yayınları

Olduğu Kadar Güzeldik – Mahir Ünsal Eriş

Çağdaş edebiyatımızın sevilen ve çok okunan yazarlarından biri olan Mahir Ünsal Eriş, Olduğu Kadar Güzeldik isimli ikinci öykü kitabında tanıdık ve samimi hikayeler anlatıyor. Kitabın başarılarından biri de 60. Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görülmesi.

Mahir Ünsal Eriş, sokaktan gelen gürültüyü, bangır bangır Yıldız Tilbe dinleyen evleri resmediyor. Bir gevezeleşip bir susanları, “iyi olalım be ne olur” diyenleri, helallik isteyenleri anlatıyor. Anlattığı her hikâyede zamana dokunuyor.

“Ezine, Susurluk, Bandırma, burası Ankara, orası Samsun! Yalandan bayılanlar, bilmezden gelinenler, kaybolan dayılar… Uykusunda ağlayan adamlar, pişmanlar, yorgunlar. Para için mırın kırın, laf dokunduran konuşmalar. Nerede bu Türkan Şoray?”

Olduğu Kadar Güzeldik

Mahir Ünsal Eriş
İletişim Yayınları

Ella:Kahkaha Fırtınası - Tim Parvela

İskandinav çocuk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Timo Parvela’nın kaleme aldığı çocuk kitabı dizisi Ella ve Arkadaşları’nın ikinci kitabı olan Ella: Kahkaha Fırtınası, çocuklara kitap okumayı sevdirecek önerilerimizden biri.

İkinci sınıfa giden Ella ve arkadaşlarının maceralarının yer aldığı bu dizi yedi yaş ve üzeri tüm çocukların seveceği türden. Kitapta Ella ve arkadaşları heyecanlı yetenek yarışması, kıyasıya futbol maçı, eğlenceli gece okulu ve yeni bir sınıf arkadaşıyla karşılaşacakları bir yaz kampına gidiyorlar.

Ella: Kahkaha Fırtınası
Timo Parvela
Çev.: Ailin Gümüş
Çizer: Çınar Dize Sertbarut
Mavibulut Yayınları

Çavdar Tarlasında Çocuklar – J. D. Salinger

Çavdar Tarlasında Çocuklar – J. D. Salinger

“Modern zamanların başyapıtı” olarak değerlendirilen ve Gönülçelen ismiyle de bilinen J. D. Salinger’in kaleme aldığı tek romanı Çavdar Tarlasında Çocuklar, dünya edebiyatındaki yerini korumaya devam ediyor.

Kitap, ahlak dışı ve açık seçik öğeler barındırdığı için en çok yasaklanan ama en çok okunan kitaplardan biri olma özelliğine sahip. Kitapta Holden Caulfield’ın üç günü kendisi tarafından anlatılıyor. Her ne kadar buna indirgenemese de kitap ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar bir çocuğun, Noel öncesi başına gelenleri anlatıyor.

Çavdar Tarlasında Çocuklar
J.D. Salinger
Çev.: Coşkun Yerli
Yapı Kredi Yayınları

Harita Metod Defteri – Murathan Mungan

Murathan Mungan’ın sır dolu hayatına, çocukluğuna götüren Harita Metod Defteri’ni okurken bir anı mı yoksa bir biyografi kitabı mı olduğuna karar veremeyeceğiniz türden.


Samimi ve açık sözlülüğüyle yazar kendi hikayesini, ailesinin sırlarını okuyucusuna açıyor. Bu kitabı okumak bugüne kadar hayran kalınan bunca şiiri, öyküyü kaleme alan Mungan’ın geçmişine ve düşünce dünyasına yolculuk etkisi yaratıyor.

Harita Metod Defteri
Murathan Mungan
Metis Yayıncılık

0
14482
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage