Çocuk edebiyatı yazarı Tülin Tankut'tan çocuklar ve yetişkinlikler için beş kitap önerisi...
Felsefeciler, “felsefenin içine doğuyoruz” demekte haksız mı? Daha çocuk yaşta “ bu ne? “ sorusunu sorup durmuyor muyuz? Ne mutlu bize ki, çocuklarımıza felsefi düşünce kazandırmayı görev bilen uzmanlarımızın sayısı giderek artıyor. Felsefenin ve çocuk edebiyatının birbirlerine karşılıklı katkısı nedeniyle kitap seçiminde Çıtır Çıtır Felsefe Serisi’nin (Günışığı Kitaplığı) öncelikli yeri olması gerekir, diye düşünenlerdenim. -Tülin Tankut.-
Anna Frank’ın Hatıra Defteri
1929 yılında Yahudi bir anne babanın çocuğu olarak Almanya’da doğan Anna‘nın Nazi işgali altındaki Hollanda’da, ailesi ve aile dostlarıyla gizlendikleri evde, on üç yaşındayken yaklaşık iki yıl süreyle tuttuğu hatıra defteri, Nazi ayrımcılığının boyutlarını gözler önüne sererken günümüzde dünyanın içinde bulunduğu çatışma ortamında yol gösterici niteliğiyle çocuk okurlarını bekliyor.
Jane Eyre, Charlotte Bronte
1847 yılında yazılmış olan roman hâlâ okur bulabilen bir klasik. Kendi başına ayakta kalabileceğini kanıtlamak için mücadele veren Jane Eyre’in bu serüvenini kız çocukları kadar erkek çocukları da okumalı kanımca. Zira her iki cinsi birbirine yabancılaştıran toplumsal cinsiyet eşitsizliği çocuklukta başlıyor.
Ayşe’nin Günleri, Gülsüm Cengiz
Türkçe dışında beş dile çevrildi, en son Arnavutça yayınlandı. Ayşe ikinci sınıf öğrencisidir. Yoksulluk nedeniyle altmışlı yılların sonuna doğru ailecek köyden kente göç ederler. Ayşe bize toplumda “öteki” olmanın zorluklarını yansıtırken varsıl düş gücünü de
kullanarak zorluklara karşı kendini nasıl savunduğunu araya eğlenceli olaylar da katarak ortaya koyar. Ayşe, kız çocuğunun bireyselleşme çabasına getirdiği yorumla kayıtsız kalınamayacak bir figür.
Çevrimiçi Şerafettin, Seza Kutlar Aksoy
Yazar teknolojik ilerlemeyle insanın duygu dünyası, bilinç konumu arasındaki karşıtlığa dikkat çekiyor yapıtında. Dolayısıyla okurda hem düşünsel hem de yazınsal tat bırakıyor. Salt okumayla yetinilmeyecek bir yapıtla karşı karşıyayız. Yetişkinler de okumalı, derim.
Midas’ın Serçeparmağı, Erol Büyükmeriç
Yazar, çocuk – yetişkin ayrımı yapmadan edebiyat beğenisi gelişmiş, düşünsel merakı olan, bilinçli okurları hedeflemiş. İlginç konusu, merak ve gerilim öğeleri, yalın dilinin yanı sıra şiirsel anlatımı, özellikle gerçekçi ve gerçeküstücü anlatımların ustalıkla kaynaştırılması gibi özellikleriyle çok başarılı bir yapıt çıkarmış ortaya. Bireyselleşme çabası içindeki genç okur için de pek çok iletisi var yapıtın.
Görseller: Dexter Maurer, Andrea