25 ARALIK, PAZARTESİ, 2017

Yayıncılık Dünyasında 2017 Nasıl Geçti? -1-

2017 yılı tüm dünyada akıllardan silinmeyecek pek çok olayın yaşandığı bir yıl oldu. Geçen bu bir yılda kültür üretiminde büyük paya sahip olan yayıncılık tarafında neler olup bittiğini merak ettik. Yayıncılara yönelttiğimiz sorularla 2017’yi mercek altına aldık ve onlardan dünyada olup bitenlerin yayın dünyasındaki yankılarını, hangi kitapların tercih edildiğini ve 2018’de okurlarla buluşacak kitaplarını öğrendik. İki yayın halinde sizlerle paylaşacağımız  dosyanın ilki...

Yayıncılık Dünyasında 2017 Nasıl Geçti? -1-

Yoğun gündemiyle 365 günü hızlıca yaşadığımız bir yılı geride bıraktığımız bu günlerde “Bir yıl nasıl geçti?” değerlendirmesini yayıncılık tarafının söz sahibi kişileriyle yapalım istedik. Yayıncılara üç soru yönelttik:

1) 2017 yılı edebiyat dünyası için nasıl geçti?
2) Bu yıl okur en çok hangi kitaplarınızı tercih etti?
​3) 2018'de okurlarınızla hangi kitapları ve yazarları tanıştıracaksınız?

Alakarga Genel Yayın Yönetmeni Suat Duman

1) Yanıtlaması kolay bir soru değil. Dört başı mamur bir roman okumayalı çok oluyor, 2017'de de değişmedi. İyi öyküler okuduk ama. Dünyada olup bitenler hakkında enine boyuna yorum yapmam zor. Fakat ülkemizde yazmaya ciddi bir ilgi var. Öyle ki yazarımız okurdan çok artık. Kitaplar bin adet satılırsa seviniyoruz, diğer taraftan bir yılda romanı öyküyü 'deneyen' yüzlerce dosya okuyoruz. Bu kötü demiyorum kesinlikle, sadece önemli bir veri olarak kaydediyorum. 

Belki de hem bizde hem dünyada okuru yerinden sıçratacak yazarlar bu yılı çalışarak geçirdiler kim bilir. İşte ancak o zaman 2017'yi edebiyat dünyası için iyi geçirilmiş bir yıl sayabiliriz.

2017'de yapılmış en doğru işlerden biri Ishiguro'nun taltif edilmesi oldu herhalde. Sanıyorum herkes Nobel'in bu sefer gerçek bir yazara verilmesiyle derin bir nefes almıştır.

2) Alakarga 2017'de yenilendi ve kabuk değiştirdi. Esas olarak yılın ikinci yarısında yayınladığımız kitaplarla okura ulaştık. Bunlardan yeni çevirisiyle bastığımız Yasımı Tutacaksın, mücadele azmi aşılayan, çok iyi yazılmış bir ağıt/roman. Önceden okuyanlar, namını duyup bulamayanlar, özenli bir edisyon bekleyenler... Okurun ilgisi tam da beklediğimiz gibiydi. Danimarkalı genç yazar Rassmussen'in kısa romanını bastık, Ten Organları Sarıp Sarmalayan Elastik Kılıftır. Gerek biçimsel denemeleri gerekse içeriğiyle okurdan çok şey bekleyen, kararlı okura az bulunur bir okuma hazzı vadeden, bir yanıyla çocukluğun tehdit ve keşiflerle dolu mahrem dünyasını içerden, adeta itiraflarla aralarken bir yandan da 'queer' alt metniyle dayatılmış cinsel kimlikleri, hatta cinsiyet kavramını tartışan /tartışılır hale getiren ödüllü bir roman. Yasımı Tutacaksın'ın aksine, hiç de hesaplamadığımız bir ilgiyle karşılaştı bu kitabımız da. Öykücü romancı Faruk Duman'ın yazma deneyimini samimi bir dille okurla paylaştığı Yazmalı Defter de, özellikle yazıyla haşır neşir okurdan bir hayli ilgi gördü.

​3) 2017 biterken Yazar ve Cenneti adında bir kitap yayımladık, büyük yazarların hayatlarının ve eserlerinin izini onların kütüphaneleri üzerinden süren özel bir kitap. Yazarlar ve eserleri üzerine daha önce de Fransız edebiyatçı Lydie Salvayre'nin 7 Kadın kitabını basmıştık. 2018'de de edebi deneme/eleştiri/düşünce türünde yeni kitaplar için hazırlanıyoruz. Birini söyleyebilirim şimdiden, eğer bir aksilik olmazsa şubat ayında okurla buluşacak olan Pessoa Yaşıyor!. Dahi yazarın okurlarının bayram edeceği bir metin. Uruguay'lı büyük Latin, Juan Carlos Onetti mart ayında üç kitabıyla birden Alakarga Yayınlarını onurlandıracak. Mayıs ayındaysa dünya edebiyatına belki de en dokunaklı hikâyeleri armağan etmiş, Japon usta Yasunari Kavabata'nın kitaplarını yayımlamaya başlayacağız. Kavabata, Türk okuruna bundan böyle Alakarga'dan ulaşacak. Bizim için 2018 yeniliklerin ve iyi edebiyatın yılı olacak. Ne diyeyim, umarım önümüzdeki yıl herkesin tek derdi iyi edebiyat olur -savaşın sömürünün değil, edebiyatın dilini tartıştığımız bir yıl!

April Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Berivan Ak

1) Yoğun bir seneydi hepimiz için. Yılın notlarını derlemek gerekirse, ilk büyük organizasyon İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’ydi, hayaller, gerçekler, rüyalar ve edebiyattaki yeri çeşitli etkinlikler, Türkiye’den ve dünyadan yazarlarla konuşuldu, söyleşi ve paneller, okumalar ve yayıncı buluşmalarıyla yıla güzel bir başlangıç oldu. Jorge Patterson ve Seray Şahiner’in sohbeti hâlâ aklımda, “edebiyat gerçeklerden kaçmak mı, hayaller ile yüzleşmek mi?” sorusunun yanıtı önemliydi iki farklı kültürden gelen yazar için: Edebiyattan da, gerçeklerden de, hayallerinden de kaçamazsın!

İsrail Kitap Fuarı yılın yine önemli edebiyat buluşmalarından, eğitimlerindendi, Zev Birger Fellowship programına seçilen ajans ve editörler olarak bir hafta boyunca İsrail yayıncılık sektörünü tanıdık, kitaplar dinledik, kitaplar anlattık.

Frankfurt Kitap Fuarı yine yılın en önemli zirvesiydi yayıncılık sektörü için. Her ne kadar anlaşmalar çok önceden yapılsa, fuarda kitap bulma devri çoğunlukla kapanmış olsa da, üç günlük çılgınlık hali yayıncılara iyi geldi, yeni fikir ve projeler ardı ardına yeşerdi, şekillendi.

Yıl boyunca fuarlar hiç bitmedi, dahası belediyeler bu sene tematik edebiyat festivallerine ağırlık verdi, farklı şehirlerde yazar okur buluşmaları, sohbet ve söyleşileri düzenlendi. Her ne kadar fuar arası yayıncılık yapma noktasına gelse de sektör, uzak şehirlerdeki bu buluşmalar hepimize umut ve heves verdi.

İstanbul Kitap Fuarı’nda bu yıl Kore onur ülkesiydi. Koreli yayıncıların, yazarların İstanbul ziyareti, paylaştıkları fikir ve kitaplar önemliydi, tüm dünyada yükselen kadın edebiyatının Kore’deki başarı ve karşılığına tanık olmak önemli bir deneyimdi.

Blackweek Polisiye Festivali’nin üçüncü yılında dünyadan ve Türkiye’den polisiye yazarları bir araya geldi, üç gün boyunca söyleşiler düzenlendi, ilgi diğer yıllara kıyasla çok daha yüksekti. Jeffrey Moore, Algan Sezgintüredi, Alper Canıgüz, Anthony Horowitz ve daha birçok önemli isim Ian Flemming temalı festivalde buluştu, polisiye edebiyat üzerine okurlarla birlikte kafa yordu.

​Yıl boyunca önemli kitaplar raflarda yerini aldı, roman seçkilerini zaten okurlar takip etmiştir, kurgu dışı kitaplarda özellikle Doğan Hasol’un 20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı ve Kevork Malikyan’ın hayatını konu alan Aktör Dediğin Nedir ki, önemli tanıklıkları barındıran iki kıymetli kitaptı.

Türkiye edebiyatının yurt dışındaki yolculuğunda iki genç isim, güzel haberlerle geldi: Özgür Mumcu’nun Barış Makinesi adlı romanı yedi dile, Saygın Ersin’in Pir-i Lezzet’i sekiz dile çevrildi. Pir-i Lezzet’in Almanca baskısı görücüye Frankfurt Kitap Fuarı’nda çıktı.

Yılın en önemli edebiyat projesi YATEDAM’dı. Yayıncıların ve yazarların yurt dışında telif satışlarına yönelik çalışmalarında kendilerine her açıdan destek sunacak bir danışma merkezinin ilk adımı olması planlanan YATEDAM projesi ile edebiyatımızın uluslararası alandaki tanıtımına en üst düzeyde katkı sağlanması hedeflendi. Ekip katıldığı fuarlarda yayıncıları, yazar ve kitapları temsil etti, birçok yayınevinin uluslararası arenada görünürlüğünü üstlendi.

Tabii ki yıl boyunca kapatılan yayınevleri, sistem değişikliği nedeniyle çöpe giden milyonlarca ders kitabı, fiyasko çocuk kitapları da yayıncıların gündemindeydi.

2) Sezgin Kaymaz imzalı Farfara'yla başladı yıl. Misket mızrak, bozlak çatlak bir romandı, Ankara'nın arka sokaklarından okurlara ulaştı, başrolündeki Luki çok sevildi. Uluslararası Man Booker Ödüllü Koreli yazar Han Kang, Vejetaryen ile okurlarla tanıştı. Kang bizleri cinselliği, şiddeti, ilişkilerimizi ve saplantılarımızı sorgulayacağımız rahatsız edici bir yolculuğa çıkardı. Bahadır Cüneyt YalçınEski Karım Uzaya Gidiyor ile zeka ve mizah dolu bir hikâye anlattı. Mülteciliği, dünyayı istila eden dünyalıyı, iyilik ve kötülüğün anlamını kahkahalarla soruşturdu. Uluslararası çoksatan yazar Jodi Picoult, Ayrılık Vakti ile aile ilişkilerini, kaybolmayı ve bulunmayı, unutulanı hatırlamayı kaleme aldı. Alper Canıgüz, heyecanla beklenen beşinci romanında, kurgu ve anlatımdaki yetkinliğini bir adım öteye taşıdı, henüz işlenmemiş bir cinayeti çözme peşinde Kan ve Gül'ü yazdı.

Afşin Kum'un ilk romanı Sıcak Kafa'da dünyayı pençesine almış bir delilik salgınını okuduk. Akıl, dil, uygarlık, hayatın doğası ve boşlukta anlam arayışımız üzerine çarpıcı bir düşünce deneyiydi Sıcak Kafa. Arthur C. Clarke Ödülü finalisti Adrian Barnes imzalı Uyuyamayanlar insanın bilinçdışına mercek tutan, gerilimin bir saniye bile düşmediği ses getiren bir bilimkurguydu.  Usta yazar Murat Uyurkulak'ın klasikleri Tol, Har ve Merhume yeni kapak ve edisyonlarıyla okurlarla buluştu, bir kez daha hayranlık uyandırdı. Kurt Vonnegut'un efsane kitabı SlapstickPaldır Küldür ismiyle bir kez daha okurlarını buldu. Sinestezya ile ülkemizin hepsatanları arasına giren Jeffrey Moore'un Tükeniş Kulübü doğaya dair heyecan ve gerilim yüklü bir romandı.

Sezgin Kaymaz'ı yeniden, bir kez daha keşfetmek ve keşfettirmek için 20 yıl önce kaleme aldığı romanı Uzunharmanlar'da Bir Davetsiz Misafir'i yeni edisyon ve kapağıyla yayınladık. Bir Ekonomik Tetikçinin Yeni İtirafları’yla John Perkins, dünya dengelerini, manipülasyonları, Ekonomik Tetikçi kavramını yeniden okurların tartışmasına açtı. Ve son olarak Algan Sezgintüredi'nin Süperben'i Vonnegut'a selam niteliğinde, özgün ve güçlü bir romandı, Sezgin Kaymaz'ın yorumuyla "okunması zevkli, dili ahenkli, ritmi şevkli ve cenkli" bir öyküydü. Bu yıl okurlarıyla buluştu. Kitaplarımızın kapakları bu yıl da TERAPİ imzalıydı.

3) 2018 bol öykülü, bol romanlı, bol araştırma inceleme çalışmalı bir sene olacak April için.

Chelsea Cain’den Tek Tekme yılın ilk sürprizi. Chuck Palahniuk kitap için şöyle diyor: "Tek Tekme ile Chelsea Cain yürekleri paramparça ediyor. Kitabın ilk yarısında henüz ağlamamış, ortalarında dehşete düşmemişseniz, yanlış kitabı okuyorsunuz."

Saygın Ersin'i Yedi Kartal üçlemesi okurlarıyla buluşuyor.

Ian Tregellis'in Mekanik üçlemesi bilimkurgu severlerin beğenisine sunulacak.

Ödüllü yazar Rabih Alameddine'den Lüzumsuz Kadın etkileyici bir Ortadoğu hikâyesi, bu yılın yayın planında.

April Çocuk bu sene hızlanıyor, macera tünelinde çocuklar kendi hikâyelerini kendileri yaratmaya devam edecek.

Murat Uyurkulak’ın Bazuka’sı yeni kapak ve edisyonuyla raflarda olacak.

Zaytung 2016 – 2017 Almanak için geri sayım başladı.

Jodi Picoult serimiz yeni kapaklarıyla tekrar kitapçılarda olacak. Small Great Things yolda.

National Book Award finalisti, daha önce Bedel adlı romanıyla Türkçeye verilen Elliot Ackerman Dark at the Crossing ile bir kez daha okurlarıyla buluşuyor.

Kurt Vonnegut serimiz devam ediyor. Sırada Player Piano var.

Tibor Fischer’in yeni romanı How to Rule the World, 2018’in yenilerinden.

Kurgu dışına da ağırlık veriyoruz bu yıl, zamana, rüyaya, uzaya ve dünyaya dair güçlü kitaplar yıl boyunca yayımlanacak.

Süperpoze ülkemizde çok sevilmiş, çok okunmuştu, David Walton’dan devam kitabı müjdesi geldi, Süpersimetri de 2018’de okurlarla buluşuyor.

Man Booker Ödüllü yazar Hang Kang’ın The White Book ve Human Acts adlı romanlarını da yine Korece aslından, Göksel Türközü çevirisiyle yayınlıyoruz.

Algan Sezgintüredi’nin efsane polisiye serisi yeni kapaklarıyla bu yıl görücüye çıkıyor.

Sürpriz kitaplarımız ve projelerimiz var, detayları yakında paylaşacağız.

​Murat Menteş, Alper Canıgüz, Özgür Mumcu, Afşin Kum, Sinem Sal, Nihat Genç yeni öyküleri ve yeni romanlarıyla 2018’de okurlarıyla buluşacak. 

Dedalus Kitap Genel Yayın Yönetmeni Sedat Demir

1) Bu soruya bir okur olarak cevap vermek istiyorum. Elbette yine ilgimi çeken kitaplar yayımlandı. Ancak bunların çok az bir kısmı "yeni" olanı oluşturma çabası içerisindeydi. Elbette kolay bir uğraşı değil yazmak. Özgün olanı yapmaya çalışırken bir yandan da dünyadaki yazınsal gelişmeleri takip etmek zorunda, elinde kalem tutan kişi. Hem Türkçede hem de çeviri edebiyatta bize okuma hazzı veren metinlere, yazarken esir olmamak çok zor. Çeviriler var birçok. Yine de ümitliyim, keyifliyim.

2) Cennet, Cehennem, Araf vardı. (Bu, tek kitap) Oldukça özgün bir çeviri olan Lady Macbeth var Leskov'un. Dürrenmatt okur tarafından seviliyor. Ferit Edgü merkezli öykü derlemesi Parçalar çok konuşuldu. Tabii ki Spencer Holst. Okur onu çok sevdi.

​3) Böyle sorunca heyecanlanıyorum. Genç iki romancı var en başta. Aylin Sökmen ve Emirhan Burak Aydın'ın romanları. Öykücü Onur Selamet. Kitap adları sürpriz. Unica Zürn'den Yasemin Adam, Carsten Jensen'den İlk Taş, Dürrenmatt'dan Yargıç ve Celladı, Erlom'un yeni ve ilginç kitaplarının yanı sıra dikkat çekecek Hansen'in Evlatları ve Deniz Ötesi Hükümdarlık. Bunlar 2018'in ilk yarısına ait kitapların bir kısmı. Tamamını açıklamayayım ki, kitapların büyüsü bozulmasın. 

Delidolu ve Desen Yayın Yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın

Delidolu için:
1) 2017 çeviri edebiyat alanında önemli kitapların yayıma hazırlandığı, butik yayınevlerinin artmasıyla ana akım dışında kalan, minör edebiyattan da önemli çalışmaların yayımlandığı bir yıldı. Artık, metinlerin ağırlıklı olarak orijinal dillerinden çevrildiğini görmek de yayın dünyası için olumlu bir gelişme. Her geçen yıl farklı dillerden çok daha fazla eser Türkçeleştiriliyor. 2017’de Türkçe edebiyat alanında da değerli çalışmalara imza atıldı. Özellikle 1923 öncesi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait olan ve zamanında salt tefrika halinde yayımlanıp kitaplaştırılmamış çalışmaların transkripsiyonun yapılarak okura ulaşmaya başladığını görmek çok sevindirici. Çünkü bu çalışmalar ileride edebiyat antolojilerinin içeriğini de değiştirecek. Belli başlı uluslararası ödüllere baktığımızda, en önemlilerinden biri olan Man Booker Ödülü’nü, külliyatı Türkiye’de Delidolu tarafından yayımlanan George Saunders’ın alması kendi adımıza gurur vericiydi.

2) Delidolu, 2017’nin güz döneminden itibaren yayıncılık faaliyetini kurmaca dışı alana da taşıdı. “Ne Yapmalı?” teması; tevazuyu, derin düşünceyi, yavaşlığı temel şiar edinen ve çağımız için neler yapabileceğimize ilişkin zaman zaman somut birtakım öneriler içeren kitaplar seçip yayımlama düşüncesiyle yani bir iç dürtüyle ortaya çıkmıştı. Bu bağlamda tüketim odaklı kültürün insan ve doğa arasındaki ilişkiyi nasıl değiştirdiğini, hayvanların varoluşumuzun bir parçasıyken ötelenerek bir seyir nesnesi haline geldiğini konu edinen John Berger’ın Hayvanlara Niçin Bakarız? adlı kitabı okurlardan yoğun ilgi gördü. Ralph Keyes’in Hakikat Sonrası Çağ: Günümüz Dünyasında Yalancılık ve Aldatma adlı çalışması da ilgi gören bir diğer kurmaca dışı kitabımız. Bilindiği üzere Oxford Sözlüğü 2016’da post-truth’u (hakikat sonrası) “Yılın Sözcüğü” seçmişti. Sözcüğün popülerliği ve elbette Türkiye gündemi nedeniyle kavram 2017’de epey tartışıldı, uzun süre de tartışılacak gibi görünüyor.

Doris Lessing’in bilimkurgu serisinin ilk kitabı olan Şikeste, modernist edebiyatın öncülerinden Gertrude Stein’ın Üç Yaşam adlı öykü kitabı, George Saunders’ın Man Booker Ödülü alan Arafta ve İçSavaşDiyarı Feci Çöküşte adlı kitapları, Dino Buzzati’nin Yedi Ulak adlı öykü derlemesi ve elbette Terry Pratchett’ın Disk Dünya serisi 2017’nin öne çıkan ve en çok okunan kitaplarımız arasında yer aldı.

3) 2018’in ilk kitapları modern çağın huzursuzluğu ve açmazları içindeki insanlara ahlaki ve vicdani bir direniş çağrısında bulunduğu ve ölmeden önce kaleme aldığı son metin olan Ernesto Sabato’nun Direniş adlı kitabı. Doris Lessing’in “Kanopus Arşivleri” serisinin ikinci kitabı olan Evlilikler de ocak ayında yayımlayacağız kitaplar arasında. Berger gibi 2017’nin başında kaybettiğimiz Ricardo Piglia’nın okuma biçimlerinden edebiyattaki okur temsillerine okur olmanın değişik hallerine yakından bakmamıza olanak sağladığı Son Okur ve Andy Merrifield’ın Amatör adlı kitabı da yeni yılın ilk kitapları arasında yer alıyor. Ayrıca 2018’de kitap formunun klasik sınırlarının zorlanacağı, farklı içerik, anlatı ve sunum türlerinin zenginliklerinden beslenen çalışmaları okurlarla buluşturmayı hedefliyoruz.

Desen için:
2) Bildiğiniz gibi Desen Yayınları, çizgi roman, grafik roman, manga ve resimli sessiz kitaplar yayımlıyor. 2017 yılında Shaun Tan’in insanın varoluşuna ait tuhaf yönleri, yer yer büyülü gerçekçiliğe yaklaşan bir dille anlattığı Taşradan Öyküler, Tayvanlı sanatçı Jimmy Lao’nun Bir Dileğim Var, Mary Talbot’nun Öncü Kadınlar: Bir Direniş Hikâyesi, Jacky Flemming’in Kadınların Nesi Var? ve Hicabi Demirci’nin Çizginin Çizgisi, okurlarımızın en çok ilgi gösterdiği grafik romanlar arasında yer aldı.

3) 2018’de resimli ve sessiz kitaplardan grafik romanlara, mangalardan karikatür kitaplarına, her yaştan okura hitap eden özel bir koleksiyon sunacak. Yeni yayın yılımızda, farkındalık yaratmasını istediğimiz meseleleri kendine dert edinen eserlere yer verdik. Kadın hakları, toplumsal cinsiyet sorunları, mülteci krizi gibi konuları ele alan kitapları yayın planımıza aldık.

2018’in ilk kitaplarından biri Fransız çizer Jean-Jacques Sempé’nin modern dünya içindeki koşuşturmayı muzip çizgileriyle anlattığı karikatür kitabı Şehir Yaşamı ve Diğer Şeyler. 20. yüzyılın başındaki kadın hareketini ele alan Öncü Kadınlar ile tanıdığımız Mary Talbot’un, James Joyce’un kızı Lucia’nın yaşamını konu aldığı Joyce’un Sevgili Kızı, 2018’in öne çıkan grafik romanlarından olmaya aday. Hayatının çok büyük bölümünü akıl hastanesinde geçirmek zorunda kalan Lucia Joyce’u anlatan bu kitap, farklı dönemden iki kadının biyografik yaşamını paralel biçimde ele alıyor. 2018’in en sert kitaplarından biri ise Kate Evans’ın İlmekler: Mülteci Krizinden Bir Kesit adlı grafik romanı. Farklı teknikleri birlikte kullandığı bu belgesel iş, Fransa’nın İngiltere’ye geçiş noktası ve aynı zamanda Avrupa’daki göçmen krizinin de sembollerinden biri olan Calais şehrindeki mülteci kampındaki yaşamlardan bir kesit sunuyor. Bir diğer önemli çalışma ise İspanyol sanatçı Paco Roca’nın yaşlı olma hallerini ve alzheimerı ele aldığı Kırışıklıklar adlı grafik romanı. 2018’de ayrıca Latin Amerika edebiyatının önemli yazarlarından Isabel Allende’nin kaleme alıp Ana de Lima’nın resimlediği Porselen Peri ile Germano Zullo’nun yazıp Albertine’in resimlediği ve 2012 yılında New York Times tarafından “En İyi Resimli Kitap” seçilen İncelikli Şeyler, Desen’in 2018 yayın planındaki kitaplar arasında yer alıyor.

Doğan Kitap Genel Yayın Yönetmeni Cem Erciyes

1) 2017’nin edebiyat dünyası için iyi geçtiğini düşünüyorum. Bir kere her şeyden önce pek çok güzel öykü, roman okuduk. İstanbul Kitap Fuarı pek kalabalıktı ve diğer etkinlikler bir küçük kitapçı dükkanındaki söyleşiden Kara Hafta’nın toplantılarına, tamamına yönelik belirli bir okur ilgisi vardı. Kitap dünyasında, toplam kitap sayısının artmasından kaynaklanan genel iyimserliğe gölge edecek bir durum olmadı. Tabii tüm bu iyimserliği, düşünce ve ifade özgürlüğünün daralmakta olduğu bir ülkede ayakta tutmaya çalıştığımız için edebiyat-kitap dünyamız iki kere tebrik edilmeyi hak etti.

2) Okur tercihi deyince doğrudan satış rakamlarını kast ediyorsak, söze Zülfü Livaneli’den başlamalıyım. Livaneli’nin Ocak 2017’de yayımladığımız romanı Huzursuzluk büyük bir ilgi gördü ve neredeyse yıl boyu çok satanlar listesinde kalarak ‘yılın en çok satan kitabı’ oldu. Sonra yayımlanma sırasıyla Shari La Pena’nın romanı Yan Evin Sırrı, Margaret Atwood’un bütün dünyada gündem olan romanı Damızlık Kızın Öyküsü, Canan Tan’ın romanı Başı Bozuk Sevdalar, senaryo ekibi tarafından hazırlanan Poyraz Karayel kitabı, Grange’nin Kongo’ya Ağıt’ı, oyun yazarı Kemal Hamamcıoğlu’nun ilk romanı Birini Pencere Kenarına Çiçek Koyacak Kadar Sevmek Lazım, Jo Nesbo’nun Hamamböcekleri, Şermin Çarkacı’nın öykü kitabı Tarihi Hoşçakal Lokantası, Sıla Gençoğlu’nun şiir kitabı Anlatsam Geçer mi, Levent Gültekin’in Onurlu Çıkış, Fazıl Say’ın Akılla Bir Konuşmam Oldu ve Murat Yetkin’in Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı adlı kitapları her biri on binlerce okura ulaştı.

3) 2018’e heyecan verici bir yeni seriyle giriyoruz. Önsözlerini Zülfü Livaneli, Hakan Günday gibi günümüz edebiyatının sevilen isimlerinin kaleme aldığı ‘klasikler’ dizisi. Ayrıca, iki yıl önce ABD’yi sarsan romanı Önemsiz Bir Hayat ile Hanya Yanagihara, Irak’taki diktatörlüğü anlatan anılarıyla Zainap Salibi, en yeni öyküleriyle Nilüfer Açıkalın, şaşırtıcı bir iş ve kişisel gelişim kitabıyla Barış Müstecaplıoğlu, yepyeni bir polisiye yazarını müjdeleyen Bay Leonidas’ın Tuhaf Hikâyesi ile Tuncay Çevik, 200. yılında Frankenstein’ı anlatan yeni çalışmalarıyla Irmak Öztuna ve Özgür Çiçek, nehir söyleşi kitabıyla Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ve yeni kitabı ile psikiyatrist Alper Hasanoğlu ocak ayında okurla buluşturacağımız yazarlardan bazıları. Gördüğünüz gibi biz çok kitap yayımlayan, geniş bir okur kitlesine hitap eden bir yayıneviyiz. Ama bu yıl mutlulukla yayımlayacağımız iki yüze yakın kitap arasında ilk anda aklıma gelenleri saymaya çalışayım. Okurlara merakla bekleyecekleri kitapların müjdesini de ben vermiş olurum böylece. Durum şöyle: Pek yakında David Mitchell’dan Slate House, Jo Nesbo’dan Macbeth, Mesut Özil’den Futbolun Büyüsü, Bruce Springsteen’den anı kitabı geliyor. Yeni romanlarıyla Rıza Kıraç, İsmail Güzelsoy, Zülfü Livaneli, Süreyya Evren, Haruki Murakami, Ferhat Uludere, Naim Dilmener, Tess Geritsen, Jojo Moyes, Aylin Oflaz, Yavuz Ekinci’yi okurlarıyla buluşturacağız. Çok ilgi çekecek çalışmalarıyla Sedat Ergin, Cenk Başlamış, Faruk Bildirici, İdris Emen, Ömer Erbil, Altan Öymen, Taha Akyol, Alev Er de Doğan Kitap’ın 2018 sürprizlerinden bazıları olacak. 

Domingo Genel Yayın Yönetmeni Murat Arayıcı

1) Yayın dünyası ülkeden muaf değil, 2017 çalkantılıydı. Aslında iyi geçen ayın neden iyi, kötü geçen ayın neden kötü geçtiğini pek anlayamadık. Ama toplamda satışlar açısından bakarsan bizim için kötü bir yıl değildi. 2017’nin Domingo için en bariz farklılığı, çocuk ve gençlik kitaplarına verdiğimiz emeğin karşılığını almaya başlamamız oldu.

2) 2017’de çıkan kitaplarımız arasında İnsan Vücuduna Seyahat- Gavin Francis ve Evren Avucunda - Christopher Galfard bilim alanında, Dahiler Sınıfı serisi ve İnsan Vücudu Tiyatrosu -Maris Wicks çocuk-gençlik kitapları alanında ve İyi Adam-Federico Axat da roman olarak okurun en çok ilgi gösterdiği kitaplarımız oldular.

3) Öncelikle 2018 yılında Patti Smith’ten Devotion, Jeffrey Eugenides’ten ise Marriage Plot geliyor. Bunun dışında bilim alanında üç büyük kitap basacağız: GEN - Siddhartha Mukherjee (okurlar kendisine Pulitzer Ödülü'nü kazandıran Tüm Hastalıkların Şahı’ndan hatırlayacaktır), I Contain Multitudes - Ed Yong ve kıymetlimiz David Eagleman’dan Runaway Species. Ayrıca Soonish-Kelly Weinersmith bizi çok heyecanlandıran bir başka kitap. Roman tarafında ise 10.000 kez reenkarne olmuş adamın hikâyesi Reincarnation Blues-Michael Poore, How To Stop Time-Matt Haig’i ekleyebiliriz. 

Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni Müren Beykan

1) Her şeye karşın, çocuk ve gençlik edebiyatı açısından üretken, bol başlıklı bir yılı geride bıraktığımızı söyleyebiliriz, ancak özgürlüklerin kısıtlandığı bir yıldı 2017 ve edebiyata yansıması da tabii öncelikle ve kaçınılmaz oldu. Yazarlar, edebiyatın gülen yüzü çocuk edebiyatı için hiç uygun olmayan bir ruh hali içinde, umutsuzluk ve karamsarlıkla üretmeye çalıştılar.

Geçen yıllardan bu yana sayıları giderek azalan kitabevleri kan kaybetmeye devam ederken yayınevlerinin dara düştüğü, hatta kapandığı bir yılı geride bıraktık. Büyük kent AVM’lerindeki kitap-kırtasiye-müzik mağazalarıyla yetinmek zorunluluğu kültür yaşamımızda artan bir darlık yarattı. Oysa yerel yönetimler tarafından düzenlenen kitap fuarları ve hemen her ilin “kitap günleri” ya da “kitap fuarı” adıyla düzenlediği etkinlikler tırmanıştaydı.

Yayımlanan kitaplar, sahibini bulan ödüller ve bin bir emekle hazırlanan etkinlikler yüzümüzü güldürdü mü? Yüzümüz ancak, haklar ve özgürlükler konusunda yol alınabildiğinde güldü. 2016’nın son günlerinde Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan’ın özgürlüğe kavuşması gibi, hayatını kitaplara adamış bir yayıncı, gazeteci ve edebiyat eleştirmeni Turhan Günay’ın da yazın sonunda işinin başına geri dönebilmesi, onu yeniden dinleyebilmek, okuyabilmek sevindirdi. Ancak, mizah ustamız Muzaffer İzgü’nün ve edebiyat üstadı Emin Özdemir’in vedaları edebiyat dünyamız için gerçekten hüzünlü birer kayıp oldu.

2) 2017’de Günışığı Kitaplığı her yaştan okurumuzun ilgisini çeken, farklı kulvarlardan kitaplar yayımladı: Minik okurlarımız için, bol desenli ve renkli kitaplarımız kısa sürede beğeni topladı. Gizemli romanlarıyla sevilen Sevgi Saygı’nın 4 kitaplık fantastik dizisi Yasemin ve Lavanta (res. Merve Atılgan); küçük Zeyno’nun babası, ödüllü öykücü Ahmet Büke’nin ilk kez çocuklar için yazdığı Zeyno Kitapları (res. Sedat Girgin) ve genç sanatçı Gökçe İrten’in sessiz kitabı Kim Bu Gelen?. Yıl sona ererkense, Katalan sanatçı Rocio Bonilla’nın Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı (çev. Halil Türkden) hepimizi neşelendirdi.

Çocuk kitapları kulvarımız da dopdoluydu. Usta sanatçı Behiç Ak’ın yeni çocuk romanı Bulutlara Şiir Yazan Çocuk da kısa zamanda tekrar baskı yapan kitaplarından oldu. STK çalışmalarıyla da çocuklara hep yakın duran Gülsevin Kıral’ın Belalı Dörtlü’ye Karşı (res. Ebru Tatlısu), çocukları trenle ta Kars’a götürmeye özendiren Leyla Ruhan Okyay’ın Bulut Delisi (res. Merve Atılgan), her canlının yaşam hakkına dikkat çeken Gökçe Ateş Aytuğ’un Maya’nın Ağacı (res. Gökçe İrten) ve Benim Babam Ömür Adam kitabıyla sevilen Ömer Açık’ın Montsuzlar adlı romanları okurlarıyla yüksek sayılarda buluştu. Öte yandan öykü kitaplarında da inatla yola devam ettiğimiz bir yıldı: Usta öykücü Necati Güngör’ün Bir Hikâye Yaz İçinde İnsan Olsun ve Hacer Kılcıoğlu’nun Havaya Bak adlı kitapları sevildi. Berk Mucit Oldu adlı kitabıyla çocukların gönlünü fetheden Kaan Elbingil’in ikinci kitabı Berk Operacı Oldu da (res. Merve Atılgan), Cahit Ökmen’in Portakal Yıldızı adlı çocuk şiirleri kitabı da (res. Sadi Güran) yılın sürprizleriydi.

Çeviri kitaplar arasında, her ikisini de Azade Aslan’ın dilimize kazandırdığı iki kitap öne çıktı: Jo Hoestlandt’ın Kocaman Kalpli’si ve Brigitte Labbé’nin ünlü Çıtır Çıtır Felsefe dizisinin 30. kitabı Anlaşmak ve Anlaşamamak. İstanbul Kitap Fuarı’nın ardından yılın Günışığı Kitaplığı koleksiyonu ise, Amazon Nehri üzerinde geçen bir romanla kapandı: İtalyan yazar Anna Lavatelli’nin Harika Tarif’i (çev. Nilüfer Uğur Dalay, res. Huban Korman).

Gençlik kitaplarımızda; usta yazar Mine Soysal’ın yeni romanı Daralan, gençlere neşeli ipuçları sunan Füsun Çetinel’in Duvarda 3 Hafta ve Köprü Kitaplar koleksiyonunun 20. kitabını kaleme alan usta şair ve yazar Çiğdem Sezer’in Hayat Pastanesi adlı romanları özellikle dikkat çekti. ON8 markamızın, yıl boyunca ilgi gören yeni kitapları, usta öykücü Neslihan Önderoğlu’nun Ay Dolandı, Çiğdem Sezer’in Saklı Bahar adlı romanları oldu. Onlara peş peşe, Karen Foxlee’nin polisiye tadındaki Gece Mavisi Elbise (çev. Mine Kazmaoğlu) ve Susan Kreller’in duygu yüklü romanı Karda Birdoksan (çev. Aylin Gergin) eklendi.

Yıl boyunca Günışığı Kitaplığı’nın okurlarına en çok yetiştirmeye çalıştığı kitaplar arasında, her zamanki gibi, Vladimir Tumanov’un Kraliçeyi Kurtarmak ve Haritada Kaybolmak adlı fantastik romanları (çev. Mine Kazmaoğlu, res. Sadi Güran) başı çekti. Çıtır Çıtır Felsefe dizisinin çok aranır olması da, ülkemiz adına umut vermeye devam etti tüm ekibimize.

3) Günışığı Kitaplığı’nın 2018’de yeni kitapları yayımlanacak yazarları arasında Behiç Ak, Ahmet Büke, Karin Karakaşlı, Sevim Ak, Ömer Açık, Füsun Çetinel, Gökçe Ateş Aytuğ, İsmet Bertan ve Hacer Kılcıoğlu gibi çok sevilen isimler var. Dünya çocuk edebiyatının en çok okunan yazarlarından Angela Nanetti ve Andrew Clements de özlenen yeni kitaplarıyla okurlarıyla buluşacak.

Küçük okurları bekleyen bir sürpriz var: Usta yazar Christine Nöstlinger’in yeni dizisini okuyabilecekler. Öpücük Ne Renktir? ve Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı gibi rengârenk kitaplarıyla çok beğenilen sanatçı Rocio Bonilla’dansa, çok renkli bir kitap sözü daha verdik bile şimdiden.

ON8, yeni yılda Türkiye ve dünyadan yeni yazarlarının katılımıyla koleksiyonunu zenginleştirmeye devam edecek. İlk sırada, Fransız edebiyatından Jean-François Chabas’nın etkileyici bir romanı var. Neslihan Önderoğlu da son romanıyla bizleri şaşırtacaklar arasında.

​Yayınevinin, okuma kültürümüzü geliştirmeyi amaçlayan ve yıllar içinde gelenekselleşen projeleri 2018’de de sürüyor: Eğitimciler ve kütüphaneciler için Eğitimde Edebiyat Seminerleri’nin on birincisi 10 Mart’ta düzenlenecek. E-dergi Keçi’nin yeni sayılarında bu organizasyonun tüm içeriği yayımlanacak. Tüm yurttan 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2018 teması “kararlılık” ve son başvuru tarihi 22 Mayıs. Dileğimiz, sürprizlerle sevinç verecek, dopdolu bir yıla merhaba demek. 

hep kitap Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır:

1) 2017 yine yoğun bir yıldı bana sorarsanız. Türkiye’nin yaşadığı bütün olumsuz koşullara rağmen yazarlarımız ve yayınevlerimiz hız kesmedi. Belki tüm bu olumsuz koşullar hepimize böyle dönemlerde sığınılacak en iyi limanın edebiyat ya da sanat olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır kim bilir… Ayrıca bu yılki eserlerde yaşadığımız yıkımın izlerini de çok net gördük diye düşünüyorum. Şehirlerin bildiğimiz şehirler, ülkenin bildiğimiz ülke olmaktan çıkışı birçok roman ve öykünün ana izleği oldu 2017 yılında.

2) hep kitap, henüz çok genç bir yayınevi. Daha bir yılımızı yeni doldurduk. Ama ilk andan başlayarak okurların ve basının büyük ilgisini gördük ve bu bizi çok mutlu etti. İlk yılımızın okurlar tarafından en çok tercih edilen kitapları Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler, Judith Malika Liberman’dan Masallarla Yola Çık ve Nermin Yıldırım’ın son romanı Dokunmadan oldu.  Ayrıca, “İşte Sanat” ve “Atölye” serileri de büyük beğeni topladı. Özellikle Hakan Bıçakcı’nın hazırladığı 14 yazarın yazmakla ilgili görüşlerini bir araya getiren Uydurmanın İncelikleri yılın son aylarında sevilen kitaplardandı.

​3) 2018’de de çeşitli sürprizlerimiz olacak. Öncelikle çok güzel bir referans kitapları serisi geliyor. Felsefe, mimari, buluşlar gibi önemli konuları barındıran bir seri bu… Dünya edebiyatının seçkin örneklerini yayımlamayı da sürdüreceğiz. Geçtiğimiz yıl dünyada çok ses getiren A Gentleman in MoscowNix gibi ilgi çekici eserler yılın ilk aylarında okurlarla buluşacak. Ayrıca, şarkılarıyla kitleleri etkileyen Teoman bu kez hayatından kesitleri paylaştığı bir kitapla buluşacak sevenleriyle. Nermin Yıldırım’ın daha önce yayımlanmış eserleri hep kitap logosuyla okurlarla buluşmayı sürdürecek. Atölye serisi alanının önemli kitaplarıyla sürecek. Dümeni Yaratıcılığa Kırmak ile okurları yazma üzerine düşünmeye çağıran Ursula K. Leguin bu kez Words are my matter ile bu ilişkiyi pekiştirecek. Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler’in ikinci kitabı da 2018’in tatlı haberlerinden. Gerisi de sürpriz olsun

0
8248
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage