26 ARALIK, ÇARŞAMBA, 2018

Yayıncılık Dünyasında 2018 Mercek Altında -2-

Yayıncılarla hazırladığımız dosyamızın ikinci bölümü oldukça kalabalık. Delidolu, Desen Yayınları, hep kitap, İthaki Yayınları, Kafka Kitap, Kolektif Kitap, Nebula Kitap, Paraşüt Kitap, Sel Yayıncılık, Timaş Yayınları ve Yüz Kitap bu yılın durumunu anlatırken, gelecek yıldan da merak uyandıracak ipuçları verdiler. 

Yayıncılık Dünyasında 2018 Mercek Altında -2-

Bu yıl üçüncüsünü hazırladığımız yıllık yayıncılık dosyasında Türkiye’deki yayınevlerinin ekonomik şartlar altında nasıl ayakta kaldıklarını, okurla ilişkilerini ve geleceğe yönelik planlarını öğreniyoruz. Kendilerine geçtiğimiz yılın nasıl geçtiğini, okurun kitap tercihlerini ve gelecek yılki programlarında bizleri nelerin beklediğini şu sorularla sorduk:

1) 2018 yılı yayıncılık dünyası için nasıl geçti?
2) Bu yıl okur en çok hangi kitaplarınızı tercih etti?
​​3) 2019'da okurlarınızla hangi kitapları ve yazarları tanıştıracaksınız?

Delidolu ve Desen Yayın Yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın

Delidolu için:

1) 2017 yayıncılığın serpildiği, bağımsız, küçük yayıncıların artmasıyla çok daha farklı edebiyatın ülkelerinden eserlerin çevrilip yayıma hazırlandığı bir yıldı. Edebi anlamda geleceğe kalacak, hatta zaman zaman niş denebilecek işlerin okurla buluştuğu cesur ve bereketli bir yılın ardından 2018’in özellikle ikinci yarısından sonra yaşanan kriz nedeniyle yayıncılar hissedilir biçimde temkinli kitap yayımlamaya başladı. Bu durum, niceliğin yanı sıra nitelik olarak da bir geriye gidişe neden olacak mı, bunu göreceğiz. Türkçe ve çeviri edebiyatta telif süresi dolan eserlerin eskiye oranla daha fazla yayımlanacağını söyleyebiliriz. Çağdaş Türkçe edebiyatta da niceliksel olarak muhtemelen bir artış olacaktır. 2018, ödüller açısından da bir önceki yıla göre daha kısır geçti. Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl verilemedi; Man Booker için yarışan kitaplar ise geçen yıla oranla edebi açıdan daha güçsüzdü.

​2) Delidolu, 2017 yılının güz döneminde kurmaca dışı alanda da yayıncılık yapmaya başlamıştı. 2018’de “Ne Yapmalı?” temamızdan Ernesto Sabato’nun Direniş adlı kitabı, “Okumak” dizimizden çıkan Ricardo Piglia’nın Son Okur’u ile Zadie Smith’ten Tim Parks’a farklı yazarların kendi deneyimlerinden ya da bilimsel araştırmalardan yola çıkarak kaleme aldıkları Okumak Üzerine Yakın Okumalar, en çok okunan kitaplarımız arasında yer aldı. Kurmaca tarafında ise Doris Lessing’in bilimkurgu serisi Kanopus Arşivleri’nin yanı sıra Patrick Ness’in Canavarın Çağrısı, Terry Pratchett’ın Disk Dünya serisi ve John Wyndham’ın Chocky adlı kitapları ilgi gördü.

​3) 2019’da disiplinlerarası kitaplar yayımlamaya devam edeceğiz. Bir Kemikten Bin Söze: Atasözlerinde Kadın, kadın ve cinsiyet çalışmalarının dil, kültür ve edebiyatla kesiştiği alanlara ilgi duyan öğrenciler ve akademisyenler başta olmak üzere, dildeki cinsiyetçilik ve cinsiyetçi iktidar ilişkilerini mesele edinmiş herkes için ufuk açıcı bir eser olacak. Ocak ayının ilk kitabı Bu İş Siniklere Göre Değil, Afrika, Güney Amerika ve Ortadoğu’da çalışmış deneyimli gazeteci Kapúsciński’nin mesleğin zorluklarına, kurallarına, entelektüel ve etik sorumluluklarına dair görüşlerini paylaştığı bir kitap. Kitapta ayrıca yazar ve eleştirmen John Berger ile yaptığı daha önce yayımlanmamış bir söyleşi de yer alıyor. Andy Merrifield’ın Amatör, Rob Riemen’in Çağa Karşı Koymak adlı kitapları da 2019’da okurlarla buluşturmak için yayıma hazırladığımız yayınlar arasında. Dünya edebiyatına baktığımızda ise Cezayirli yazar Kouther Adimi’nin Zenginliklerimiz, 2013 Necip Mahfuz Ödülü’nü alan Halid Halife’nin Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok ve Pulitzer Ödüllü yazar Jean Stafford’ın öyküleri de Delidolu ile ilk kez Türkçeye çevrilen ve okurlarımıza sunacağımız kitaplar arasında yer alıyor.

Desen için:

1) Yayıncılık dünyasını resimli kitaplar ve grafik romanlar açısından değerlendirecek olursak Frankfurt Kitap Fuarı’nda da gözlemlenebileceği üzere grafik romanın, ileride bazı kurmaca dışı ve belgesel nitelikteki kitapların yerine geçebilecek kadar güçlü bir anlatım türü olduğunu, dünyada çizgi roman kültürünün çok köklü olmasına karşın grafik romanın da onun bir kolu olarak yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz. Türkçede bu anlamda daha çok yayıncının grafik roman yayımlamaya başlaması çok sevindirici ve yüreklendirici. Grafik roman, çağımızın önemli bir anlatım türü olarak günden güne okur kitlesini artırıyor. Ölmeyen süper kahramanların yer aldığı, çoğunluğun değerleriyle belli izlekler üzerinden kurgulanan çizgi romanlara bir alternatif olarak günümüz dünyasının sorunlarını ele alan, hikâyesiyle ve görselleriyle roman tadı veren, estetik açıdan özgün ve yenilikçi çalışmalara yer açılmış durumda.

2) Desen bu bağlamda 2018’de çok önemli bağımsız grafik romanlar yayımladı. Yazar, avukat ve hak savunucusu Brent Williams ile Robocop’un çizeri Korkut Öztekin’in imzasını taşıyan Ormandan Çıkış, modern çağın önemli sorunlarından biri olanı depresyon üzerine bir grafik roman. Kitap estetik açıdan öne çıkan özelliklerinin yanı sıra ileride de referans gösterilecek önemli bir eser. Türkiye’de, Goya Ödülü alan animasyonuyla da tanınan ve sevilen Paco Roca’nın Kırışıklıklar adlı kitabı, 2018’in önemsediğimiz grafik romanları arasındaydı. 2018’de toplumsal cinsiyet sorununu ele alan kitaplığımızı da genişlettik. Bu güz döneminde, daha önce Öncü Kadınlar ve Babalar ve Kızları ile tanıdığımız Mary Talbot’ın Paris Komünü ile Louise Michel’in mücadele dolu hayatını ele aldığı Kızıl Azize: Bir Ütopyanın Peşinde adlı grafik romanını yayımladık. Yirminci yüzyılın en önemli entelektüellerinden olan Antonio Gramsci’nin, çocuklarına anlatması için karısı Giulia’ya yazdığı mektupların birinde söz ettiği bir halk masalına dayanan Fare ile Dağ, okur tarafından en sevilen resimli kitaplarımız arasında yer aldı.

3) Desen olarak 2019’da koleksiyonumuzu türler bakımından genişletmeye karar verdik. Bu bağlamda yeni yayın döneminde çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de hayal güçlerini geliştirdiği düşüncesiyle resimli kitaplar koleksiyonumuzu zenginleştireceğiz. Yeni yılda farklı ülkelerden, farkındalık yaratmasını istediğimiz meseleleri kendine dert edinen eserlere yer verdik. Isabel Greenberg’in hem yazıp hem resimlediği Evvel Zaman İçinde Dünya, folklorik öğeleri kullanarak “kahramanın yolculuğu” temasını naif bir aşk hikâyesiyle birleştiriyor. Fransız çizer Barroux’nun Paris'teki bir çöp konteynerinde bulduğu bir Fransız askerinin Birinci Dünya Savaşı’nın ilk iki ayında tuttuğu günlükten yola çıkarak kurguladığı grafik romanı Ateş Hattı ise “tanıklık” olgusuna eğiliyor. 2019’da ayrıca Atom bombasının masum insanlarda açtığı onulmaz yaraları, savaşın korkunç sonuçlarını anlatan Yalınayak Gen serimize beşinci kitap ile kaldığımız yerden devam edeceğiz.

hep kitap Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır

1) Tüm zorluklarına rağmen verimli bir yıldı kanımca. Yaz aylarından itibaren döviz kriziyle birlikte sektör çok zor günler yaşadı. Hoş ondan önce de, yıl boyunca başka çalkantıların etkisi altındaydı ama bu yeni ve güzel kitapların bizimle buluşmasını engellemedi. Ben okur olarak, beni çok mutlu eden yerli ve yabancı birçok edebiyat eseriyle buluştum bu yıl. Böyle dönemlerde üretime devam etmek, özellikle de kaliteli üretime devam etmek, zor da olsa, çok önemli ve çok değerli. hep kitap’ın ise ikinci yılı sayılırdı 2018. Ve yılı 265 kitapla kapatıyoruz, çocuk kitaplarıyla birlikte. Yayınevimizin de ürettiklerinden çok mutluyum.

2) Biz yayımladığımız bütün kitapları çok seviyoruz. Hepsinin çok okunmasını istiyoruz. Ve okunsalar sevileceklerinden eminiz. Ama evet, okurun daha çok sevdikleri oluyor. Eh, vardır bir bildikleri :) Yılın başından itibaren sayayım okurların en çok ilgi gösterdiği kitaplarımızı: Tabii ki ilk kitabıyla fırtınalar estiren Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler kitabımızın ikincisi de büyük ilgi gördü. Ardından rock starımız Teoman’ın hayatından hikâyeler anlattığı Fasa Fiso geldi. İmza günleriyle de bir fenomen oldu bu kitap. Serdar Başkan ile Bilim Makinesi de aynı dönemlerde yayımladığımız bir kitaptı ve genç okurların çok ilgisini çekti. Sevinç Erbulak’ın Artık Aranmayanlar Gezegeni de sonbaharın ilgi çekenlerindendi. Hemen ardından Nermin Yıldırım’ın Misafir adlı romanı geldi ve Yıldırım’ın okur kitlesi bu yeni romanla daha da genişledi. Ayrıca aramıza yeni katılan Faruk Duman’dan Sus Barbatus da edebiyat dünyasında ilgi çeken romanlardandı. Ve tabii “İşte” serisi. Sanat yayıncılığının ulaşılabilir olduğunda ilgi çektiğini gösteren bir seri oldu “İşte”. Serinin en popüler kitapları da İşte Van Goghİşte Dali ve İşte Leonardo da Vinci.

Çocuk kitaplarımızdan da “Tavşancan ve Faresu” serisi küçük okurlarımızın favorileri arasında. Çok sevilen başka bir seri de Dombili. Ve Mavisel Yener’in “Sanata İlk Adım” dizisi…

3) 2019’a Avrupa’da her kitabıyla çok satanlar listelerine giren Arne Dahl’ın yeni romanı 6 çarpı 2 ile başlıyoruz. Ayrıca değişik sanat dallarının birbiriyle kesişmesinden hoşlanan bir yayıneviyiz malum. Bunu sağlayan çeşitli örnekler de yine yayın planımızda olacak. Sahne sanatlarından iki örnek: Ebru Cündübeyoğlu ile son dönemlerde yazdığı ve sahneye koyduğu oyunlarla hakkında çokça konuşulan Ahmet Sami Özbudak yılın ilk aylarında hep kitap logosuyla okurlarla buluşacak. Edebiyat alanında başka sürprizler de bekliyor kitapseverleri. Ve tabii Faruk Duman’ın tüm kitapları da yeni baskılarıyla raflarda yerini alacak.

Tüm dünyada çok okunan, romanları dizilere uyarlanan Liane Moriarty’nin Nicole Kidman’ın yapımcılığında yine diziye uyarlanacak romanı Three Wishes da 2019 planımızda. Ayrıca geçtiğimiz yılların hakkında çokça konuşulan edebiyat eserleri The Nix, History of Wolves, Bella Germania, The Map of Salt and Stars gibi kitaplar da çevirileriyle çıkacak okurların karşısına. Sanat ve referans kitapları alanındaki çalışmalarımız da sürüyor. İki yeni seri geliyor bu alandan: Art Essentials ve The Big Idea. Çocuk kitaplarımızda da Türkiye’de çocuk edebiyatının yetkin isimlerini hep kitap ailesine katmaya devam edeceğiz. Ayrıca dünyadan önemli yazar ve çizerlerin kitapları da küçük okurlarımızla buluşacak. 

İthaki Yayınları Editörleri Ayla Duru Karadağ, Selçuk Aylar, Alican Saygı Ortanca

1) Bu sorunun iki cevabı var. Ekonomik olarak ve kültürel olarak iki uç. Dövizin artışıyla kapanan dergiler, kitap basımına ara veren yayınevleri düşünüldüğünde zor bir yıl oldu Türkiye yayıncılığı için. Yayımlanan kitaplara baktığımızda çok zengin ve renkli bir yıl oldu diyebiliriz. İlk kez Türkçeye kazandırılan dünya edebiyatına ait kitaplarla, yerli yazarların ilk dosyaları ve senelerdir severek okuduğumuz yazarların yeni çalışmalarıyla epey bereketli bir yıldı.

2) Yeni edisyonuyla Fahrenheit 451 en çok ilgi gören kitaplarımızdan oldu. Bilimkurgu Klasikleri geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de okurun ilgisine mazhar oldu. Yeni başladığımız Karanlık Kitaplık ve İthaki Modern dizilerimiz büyük bir ilgiyle karşılandı ve bu diziler sayesinde kıymetli pek çok yazar okurlarla buluştu. Değiştirilmiş KarbonArtemis ve İskandinav Mitolojisi gibi çok beklenen kitaplar da okurlardan yoğun bir ilgi gördü.

Türkçe edebiyatta Nazlı Karabıyıkoğlu’nun dört öykü kitabından sonra ilk romanı Kadın Kürkünde Rüya ve Ayhan Koç’un öykülerinden oluşan Kara Havadisler Kervanı, Başak Buğday’ın buruk bir büyüme hikâyesi olan Gücenmedim Dersem Yalan Olur romanı bizi heyecanlandıran kitaplar oldu. Suat Derviş’in gazete tefrikalarında kalmış üç romanını okurla buluşturduk. Bu kitapların gördüğü ilgi de beklediğimizden daha iyiydi. Okurun kenara atılmış değerlerimize sahip çıkması bizi mutlu etti.

​İthaki Yayınları çok başlıklı bir yayım politikasına sahip olduğu için kurgu dışında da bu sene güçlü kitaplar öne çıktı: Günther Anders’in İnsanın Eskimişliği isimli eserinin ikinci ve son cildini yayımladık. Bunların başında Feminist Ütopya Projesi bir başka öne çıkan kurgu dışı kitaplarımızdan. Nihan Kaya’nın çocukluğu ve çocuğu derinlemesine incelediği kitabı İyi Aile Yoktur da hem yayınevinde hem okur tarafından ilgi gören kitaplarımızdan oldu. Keza Hekimin Filozof HaliPsikomitolojiPsikanaliz ve Göç isimli kitaplarımız da oldukça ilgi gördü. Futbol kültür dergisi Blizzard Türkiye de kendi alanında yılın önemli projelerinden biriydi.

3) Bilimkurgu Klasikleri hız kesmeden devam edecek ve bir aksilik olmazsa sene sonunda serinin 50. kitabını yayımlayacağız. Karanlık Kitaplık çatısı altında hem 19. yüzyıldan gotik eserler hem de 20. yüzyıldan pek çok yapıt ilk kez Türkçeye kazandırılacak. İthaki Modern’de ise Cormac McCarthy, Thomas Pynchon, Hunter S. Thompson gibi ustalarla birlikte çağdaş edebiyatın önemli yazarlarının eserleri okurlarla buluşacak. İthaki’nin alameti farika yazarlarından J. R. R. Tolkien, Ray Bradbury ve Neil Gaiman’ın yeni eserleri de yayımlanmaya devam edecek.

Türkçe edebiyatta bizi çok heyecanlandıran ilk dosyalar var. Volkan Yalçın’ın yakın gelecek distopyaları içeren öykü dosyası ve Şeyma Koç’un modern hayat ve bireyselleşmeyi eleştiren öykülerinden oluşan çalışması kısa süre sonra okurla bulaşacak.  Bunların dışında Rıza Kıraç, Burak Parmaksız, Kerem Görkem, Anıl Nişancalı, Nil Sakman, Birol Tezcan, Bülent Ayyıldız, Feryal Tilmaç ve Onur Güzeldiyar yeni kitaplarıyla geliyor. Bunların yanında Suat Derviş’in çok beklenen röportajları ve Kemal Tahir’in Notları’nı planlıyoruz.

Kurgu dışından da Ocak ayında Güneş Ayas’ın Müziği Boğan Gürültü: İdeolojinin Kıskacındaki “Musiki” isimli çalışmasını yayınlayacağız.

Kafka Kitap Genel Yayın Yönetmeni Enis Köksaldı

1) 2018 yılı aslında yayıncılık dünyası için hayli zorlu geçti. Döviz kurlarında yaşanan ani yükseliş, tüm kitaplar için kâğıt fiyatlarının, çeviri kitaplar için de avans ve telif maliyetlerinin epey artmasına yol açarak yayıncılara, en çok da küçük ve orta ölçekli yayıncılara sıkı bir darbe vurdu diyebiliriz. Tabii bu darbenin artçı şokları da tüm yayınevi çalışanlarını, çevirmenleri ve bağlı sektörleri etkiledi, etkilemeye de devam ediyor. Dolayısıyla 2018 yılının en yaygın edebiyat & yayıncılık olayı, bütün bir sektöre musallat olan sağ kalım telaşıydı diyebiliriz.

2) Svetlana Aleksiyeviç’in bu sefer Sovyet-Afgan Savaşı’nı odağına alarak yazdığı ve bizim de 2018’in başlarında yayımladığımız Çinko Çocuklar; daha sonra Venezuellalı yazar Alberto Tyszka Barrera’nın benim de çok sevdiğim romanı Babam Giderken ve geçtiğimiz aylarda yayımladığımız Sekiz Dağ ile Samarra’da Randevu, okurlarımızın epey rağbet gösterdiği kitaplarımız oldu. Kurgu dışı alanındaysa, çok sevdiğimiz Sadık Usta’nın Ekim ve Kasım aylarında okurlarıyla buluşan Dünyayı Değiştiren Düşünürler dizisinin ilk dört kitabı felsefe ve uygarlık tarihi meraklılarından büyük ilgi gördü.

​3) Amerikalı büyük yazar Wallace Stegner’ın Angle of ReposeSpectator Bird ve Crossing to Safety romanları bizi bayağı heyecanlandırıyor. Türkiyeli edebiyat okurunun ilk kez Türkçede okuyacağı bir yazar olacak Stegner… Geçtiğimiz sene Anglosakson yayıncılık dünyasında büyük yankı uyandıran Min Jin Lee’nin Pachinko’su, İspanyol yazar Fernando Aramburu’nun Bask sorunu etrafında gelişen önemli romanı Patria, geçmişte Tamirci ve Çırak kitaplarını yayımladığımız Malamud’un Ulusal Kitap Ödülü’ne layık görülmüş öykü kitabı Magic Barrel ile Aleksiyeviç’in “Ütopyadan Sesler” beşlemesinin henüz Türkçede yayımlanmamış son kitabı Son Tanıklar ve Fransız rapçi/yazar Gael Faye’nin muhteşem romanı Petit Pays 2019’da yayımlayacağımız pek çok güzel kitap arasında ilk sıralarda sayılabilir. Kurgu dışı kitaplar alanındaysa, “Dünyayı Değiştiren Düşünürler” dizimizin bu sefer İslam felsefesinin odak noktasında olacağı beşinci ve son kitabı da yine yılın ikinci yarısında okurlarıyla buluşmuş olacak. Yayınevimizin gözbebeği saydığımız “Büyük Fikirler” dizisi de yeni kitaplarla büyümeye devam edecek.

Kolektif Kitap Yayın Yönetmeni Eda Çaça

1) 2018 yayıncılık dünyasının ekonomik ve siyasi zorluklarla ciddi olarak sınandığı bir yıldı. Edebiyat dünyası için belki aynısını söyleyemeyiz ama orada da kaçınılmaz etkilerini belirgin bir biçimde görmek mümkün. Bu zorlukların yeni pratikler, yeni alternatifler, daha temkinli, daha seçici bir yayıncılık anlayışıyla üstesinden gelinebileceğini umuyoruz.

2) Hem yeni çıkan hem de kataloğumuzda halihazırda yer alan kitaplar arasında 2018’in en çok ilgi görenlerini şöyle listeleyebiliriz:

Duygular Sözlüğü, Tiffany Watt Smith // Kökenler, Jim Baggott // Seks ve Ceza, Eric Berkowitz // Hayvanların Tarihi, Oxana Timofeeva // Yürümenin Felsefesi, Frédéric Gros // Darwin’le Akşam Yemeği, Jonathan Silvertown // Patikalar Üzerine, Robert Moor ve Yuval Noah Harari’nin kitapları: Sapiens, Homo Deus21. Yüzyıl için 21 Ders.

3) 2018’i Hermann Hesse’nin Ağaçlar kitabıyla kapattık. 2019’u Alberto Moravia’nın Düzen Adamı’yla açacağız. Geçtiğimiz Haziran’da Nobelli İtalyan yazar Grazia Deledda’nın Cosima adlı romanıyla başlattığımız “Kolektif Edebiyat” dizisinin bu ikinci kitabını Roberto Arlt’ın Yedi Deli Adam’ı, Max Frisch’in Sessizliğin Yanıtı takip edecek.

“Kolektif İmkân” dizimizden İtalyan filozof Maurizio Ferraris’in Yeni Gerçekçilik Manifestosu’nu Graham Harman’ın önsözüyle yayımlayacağız. “Kolektif Tarih”in bu yılki ilk kitabı hukukçu, gazeteci Sadakat Kadri’nin yargılamanın dört bin yıllık tarihini anlattığı bir çalışması: Dava. Eric Berkowitz’in Seks ve Ceza kitabının devamı olarak okunabilecek yeni kitabı da aynı diziden çıkacak: Arzunun Sınırları: Kötü Yasaların, İyi Seksin ve Değişen Kimliklerin Yüzyılı.

Fransız sosyolog, filozof Bruno Latour’un son kitabı Rota: Siyasette Yönümüzü Nasıl Bulacağız? ve Walter Benjamin’in fotoğraf yazılarından oluşan derleme yılın ilk çeyreğinde raflarda yer alacak. “Kolektif Bilim”, Merak’ın yazarı Philip Ball’un kuantum üzerine çalışması Tuhafı Aşma Zamanı ve sayıların kültürel, antropolojik anlamı üzerine Caleb Everett’in çalışması Sayılar’la devam edecek.

“Kolektif Düşünce”den ise Peter Watson’ın bilimsel fikirler tarihine özgün bir katkı sunduğu kapsamlı çalışmasına yer vereceğiz: Yakınsama: Evreni Açıklayan En Derin Fikir.

​Başvuru kitaplarımız arasından Robert Graves’in Yunan Mitleri çıkacak. Spinoza üzerine çalışmalarıyla tanınan Fransız akademisyen Maxime Rovère’nin Spinoza’nın hayatı, düşünceleri ve yaşadığı döneme odaklanan tarihsel romanı da dizidışı edebiyat kitaplarımızdan biri olacak. “Resimli Başyapıtlar” ve “Kolektif Çocuk” dizilerimizde de yeni kitaplar yer  almaya devam edecek.

Nebula Kitap Genel Yayın Yönetmeni Başak Güntekin

1) 2018 bizim için özel bir yıldı. Çağdaş dünya edebiyatının seçkin örneklerinden modern klasiklerin usta kalemlerine, masallardan hayat hikâyelerine uzanan bir yayın programı ile Nebula, ilk kitabı olan Dönüşüm’ü 2018 yılının Ocak ayında yayımladı. Kitaplarımızda belli bir özeni ve hevesi yansıtmaya çalıştık, karşılığında okurlardan ve eleştirmenlerden gördüğümüz destek ve ilgi bizi çok mutlu etti. Yılın sonuna doğru etkisini iyice gösteren ekonomik zorluklar yayıncılık alanında üretimde bulunmaya çalışan herkesi olduğu gibi bizleri de olumsuz etkilese de 2019’da da okurlarımızı yeni yazarlar ve ilham veren kitaplarla buluşturmaya devam etme isteğindeyiz. 

2) 2018’de en çok konuşulan ve ilgi gören iki kitabımız Peter Stamm’ın Yedi Yıl'ı ve Lauren Elkin’in Flanöz'ü oldu. İki kitabımız da Dünya Kitap Dergisi Çeviri Ödülü’nün 14 kitaplık uzun listesindeydi. Yedi Yıl şu anda kazananı Ocak ayında açıklanacak kısa listede, sonucu heyecanla bekliyoruz. Yedi Yıl ayrıca İdefix’in seçtiği Yılın En İyi 50 Romanı listesinde 14 numaradaydı. Flanöz ise “Keşifbaz” ismini verdiğimiz serinin ilk kitabıydı, “flanöz" kavramını okura tanıtması, kadınların şehirle olan ilişkisine yepyeni bir bakış açısı sunması açısından önemliydi.

​3) Yeni yılda yayın listemizin ilk sırasında Sheila Heti’nin Annelik isimli romanı var. Annelik, kadınlık ve ebeveynlik üzerine yeni diyaloglar başlatma potansiyeline sahip cesur, keskin ve tamamen özgün bir roman. Ayrıca dünyada büyük ilgi ile karşılanan Carmen Maria Machado’nun realizm ile bilimkurgu, komedi ile korku, fantezi ile masal arasındaki keyfi sınırları neşeyle yok ettiği Her Body and Other Parties isimli öykü kitabı da bizi çok heyecanlandıran kitaplardan biri. Elbette “Modern Klasikler” dizimiz devam edecek, Angela Carter’ın öykülerini onlar için özel olarak çizilmiş illüstrasyonlarıyla yayımlayacağız. Cynthia Ozick, Silvina Ocampo ve Peter Stamm’ın yeni kitapları okurlarla buluşacaklar arasında. Bunların yanı sıra okurları Ge Fei, Mario Levrero, Alicia Kopf gibi yazarlarla buluşturacağımız için de çok sevinçliyiz.

Paraşüt Kitap Genel Yayın Yönetmenleri Eda Doğançay ve Özge Akkaya

1) Artan kağıt fiyatlarıyla bol maceralı geçtiğini söyleyebiliriz :) Şaka bir yana, bizim yayıncılık sektöründeki ilk yılımızdı. Onun için 2018 yılının bizim için anlamı daha farklıydı. İlk yılımızda altı kitap yayımladık; ilk kitaplarımız okurlarla buluştu, çok büyük destek ve sevgi gördük. Bu nedenle piyasadaki kriz durumundan biz de payımıza düşeni almış olsak da, 2018 yılına dair duygularımız hep pozitif olacak. 

2) Okurlarımız bu yıl en çok Toprak Ana Masalları ve Kedilerin Kayıp Adası Kedunya'yı tercih etti. İki kitabımız da ikinci baskısını yaptı. Diğer kitaplarımızın da baskısı tükenmek üzere. Büyük yayınevleri için ufak bir şey olsa da bizim için birinci yılımızı doldurmadan bu kadar çok okura ulaşmak büyük bir sevinç kaynağı.

​3) 2019 yılı için çok güzel planlarımız var. Eserlerine hayran olduğumuz ressam Ekin Büyükşahin'in (@ekinakis) sessiz kitap, Zeynep Alpaslan'ın kaleme aldığı, Berk Öztürk'ün çizimleriyle hayat verdiği roman ve Gözde Aral Ocak'ın yazdığı, Ceyhun Şen'in resimlediği öykü, Haziran ayına kadar yayımlayacağımız kitaplar. Yaza kadar bir de eğitimciler ve yetişkinler için yayımlayacağımız bir kitap olacak. “Çocuklar İçin Felsefe (P4C)” alanında başucu kitabı sayılıyor; öğrencileriyle ya da çocuklarıyla felsefi tartışmalar yürütmek isteyenler için çok faydalı olacağını düşünüyoruz. 2019'un ikinci yarısı içinse yayın planımızı hâlâ oluşturmaya devam ediyoruz.

Sel Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı

1) 2018’in son çeyreğini saymazsak edebiyat dünyasında her şey normal seyrinde devam etti. Yaşanılan bunca soruna rağmen kitap okuma alışkanlığının sürdürülmesi, kitaplar hakkında konuşulması, fuarlara gösterilen ilgi bize gösteriyor ki, hâlâ edebiyattan umudunu kesmemiş insanlar var.

Son aylarda yaşanılan ani döviz artışı başta kağıt olmak üzere birçok ürünün fiyatlarında yüksek artışlara neden oldu ve bu da tüm sektörü olumsuz anlamda etkiledi. Şu anda kağıt temini hem daha pahalı hem de yarın ne olacağına dair belirsizlik devam ediyor.

2) Sel Yayıncılık bazında bakacak olursak okurlarımızın tercihinin tek tek kitaplardan ziyade belli yazarlarda yoğunlaştığını söyleyebiliriz: Jeanette Winterson, John Steinbeck, Eduardo Galeano, Harper Lee, George Orwell, Elias Canetti. Yine Melisa Kesmez’in okurları tıpkı daha önceki kitaplarında olduğu gibi Nohut Oda’yı da kısa sürede benimsedi. 

3) 2019 yılında hem telif hem de çeviri eserlerde oldukça iddialı bir yayın programımız var. Galeano, Canetti, Steinbeck, Winterson, Morrison, Pessoa, Sara Ahmed  gibi külliyatını yayınladığımız yazarların yeni kitaplarının yanı sıra Terry Eagleton’dan Foucault’ya Caraco’dan Boris Vian’a, Joyce’tan Traven’a dopdolu bir yayın programıyla okurlarımızın karşısında olacağız. 2019 Salah Birsel'in 100. doğum yılı,  bu vesileyle Ocak’ta Yaşlılık Günlüğü’yle başlayıp 2019'da tüm külliyatını tamamlayacağız

Timaş Yayınları Çeviri Edebiyat Editörü Ayşe Tuba Ayman

1) 2018 yılı kanaatimce edebiyat dünyası için biraz üzücü, biraz sönük, biraz da buruk geçti. Çeviri edebiyat etkileyici bir hızla ve çok iyi örneklerle çoğalırken yerli edebiyatın -hem nitelik hem nicelik bazında- bunun gerisinde kalması üzücüydü. Taciz skandalı nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü'nün verilememesi bambaşka bir etik değerler adına sevindirici, Eurovision heyecanıyla Nobel sonucu bekleyenler için kalp kırıcıydı. Bir başka burukluk sebebiyse ekonomik problemler ve yükselen kâğıt fiyatları yüzünden sıkıntı yaşayan yayınevleri ve kapanmak zorunda kalan dergilerdi. Edebiyatın hayatta kalması, okurla buluşması, dolaşımda kalarak canlılığını koruyabilmesinin vazgeçilmezi yayıncılık için 2019'un daha iyi geçmesini ümit etmekten başka bir şey gelmiyor elden.

2) Dünya edebiyatı dizimizden Jose Eduardo Agualusa'dan Unutmanın Genel Teorisi, Jung Yun'dan Yuva ve Ahmed Saadavi'den Frankenstein Bağdat'ta romanları hem iyi satış rakamlarına ulaştı hem de okurlarımızdan övgüler topladı; uluslararası arenadaki başarılarının yansımalarını Türkiye'de görmek çok sevindirici. Yerli edebiyatta ise Ayşe Kara'nın İstanbul'un Çağrısı romanı yayımlamaktan gurur duyduğumuz eserler arasına girdi; sıradan bir fetih anlatısından öte şehrin hikâyesini hem şehrin kendi sesinden hem de iki sevdalısı Osmanlı ve Bizans cephelerinden dillendiren bir roman bu çünkü. 

3) Bütün Bir Ömür romanıyla tanıdığımız Robert Seethaler'ın yeni romanı Das Feld, 2019'da okurla buluşacak. Yine Dünya Edebiyatı dizimizden çok iyi romanlar geliyor: Women's Fiction Prize finalisti Jesse Greengrass'tan SightKar Köpek Ayak'ın yazar Claudio Morandini'den Taşlar, Mathias Faldbakken'den hakları çok kısa sürede 12 ülkeye satılan Garson ve Latin edebiyatına yeni bir soluk getiren Mauro Javier Cardenas'tan Devrim, Yeniden bunlardan bazıları. Ve elbette çok kıymetlimiz Nazan Bekiroğlu'ndan yeni bir roman 2019 sonbaharında okurlarla buluşacak.

Yüz Kitap’ın Genel Yayın Yönetmeni Serra Çifkurt 

1) Bu yıl edebiyat dünyası açısından biraz durgun geçmiş gibi görünüyor, fakat sevindirici gelişmeler de olmadı değil. İlk akla gelen de Latife Tekin’in iki kitabının birden yayımlanmasıydı. Bunun dışında, Norveç’in en önemli yazarlarından Dag Solsdat, Yapı Kredi Yayınları tarafından ilk defa Türkçeye çevrildi. Jaguar Kitap, Prospero’nun Kitaplığı adında distopik ve fantastik eserlerin yer alacağı yeni bir dizi başlatarak dizinin ilk iki kitabı olan Soğuk Deri’yi ve Acil Gerçekdışılıkta Maceralar’ı yayımladı. Bu türden risk alan yeni dizilerin artmasını ümit ediyoruz.

2) Okurların en çok ilgi gösterdiği kitaplarımız Adam Johnson’un George Orwell Arkadaşımdı adlı eseri ile Carys Davies’in Kuytu’su oldu. Bu arada 15 öyküden sonra ilk romanımızı aralık ayında okurlarla buluşturduk: Domenico Starnone’den Bağlar. Henüz yeni yeni raflarda yerini almasına rağmen Bağlar’ın kısa sürede okurların beğenisini kazanması bizi çok sevindirdi.

3) 2019'da öykü dizimize devam ediyoruz: Amerikalı yazar Maile Meloy'dan Both Ways is the Only Way I Want ilk sırada, ardından İrlandalı usta yazar William Trevor'un After Rain başlıklı öykü derlemesi var. Yine aynı dizide yer alacak öykü kitapları arasında Tobias Wolff'un Our Story Begins, Rus yazar Tatyana Tolstoya'nın Aetherial Worlds ve genç yetenek Claire Watkins'in Battleborn adlı eserleri var.

​Öykülerin yanı sıra yeni romanlara yer vermeye devam edeceğiz. Cristina Rivera Garza'nın The Taiga Syndrome ve Helen Weinzweig'ın Basic Black with Pearls adlı romanları yolda; devamı da gelecek.

İllüstrasyonlar: Irene Rinaldixiaoxi li

0
16310
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage