30 ARALIK, CUMA, 2016

Yayınevleriyle 2016'yı Mercek Altına Aldık

2016 yılı dünya ve Türkiye için pek de iyi geçmedi, hatta bu durum bizleri 2017’nin getireceği “huzur ortamı” hayaline sıkıca bağladı. Peki bunun edebiyata yansımaları nasıl oldu? Hangi kitaplar bu sene daha çok tercih edildi, 2017’de bizi neler bekliyor?

Yayınevleriyle 2016'yı Mercek Altına Aldık

Merak ettiğimiz soruları üç başlıkta topladık ve cevaplarını öğrenmek için yayınevlerinin genel yayın yönetmenlerine sorduk?

1) 2016 yılı edebiyat dünyası için nasıl geçti?

2) Bu yıl okur en çok hangi kitaplarınızı tercih etti?

3) 2017'de okurlarınızla hangi kitapları ve yazarları tanıştıracaksınız?

April Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Berivan Ak

1) Fuarlar, festivaller, ilk romanlar ve yeni hikayeler ile yoğun bir seneydi 2016. Bol bol yazdık, okuduk, seyahat ettik, dinledik ve paylaştık.

Hasan Ali Toptaş, Orhan Pamuk, Hikmet Hükmenoğlu, Şule Gürbüz, Murat Uyurkulak, Emrah Serbes, Yavuz Ekinci, Kemal Varol yeni kitaplarıyla 2016'da okurlarla buluştu. Yazarların enerjisi hepimize, en çok da okurlara iyi geldi.

İlk romanlarda güçlü metinler çıktı bu yıl, Eyüp Aygün Tayşir ve Özgür Mumcu ilk aklıma gelenler. Bob Dylan ve Nobel Ödülü meselesi, Umberto Eco, Harper Lee, Leonard Cohen'in ölümleri yine bu yıldan geriye kalan haberler.

Koreli yazar Han Kang’ın Vejetaryen’inin Uluslararası Man Booker Prize’a layık görülmesi, 2016’nın en iyi kitap seçkilerinde yerini alması yine önemli bir haberdi.

Türkiye'de neredeyse her gün yaşanan korkunç olaylara inat, festivallere, imzalara, söyleşilere, buluşmalara ara vermedik.

Mayıs ayında İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nde, Aralık ayında Kara Hafta Polisiye Festivali'ndeydik yazarlarımızla. İTEF'te tema Şehir ve Sesler'di, farklı şehirlerin seslerini, dünyanın dört bir yanından yazarlardan dinledik. Kara Hafta'da ise Georges Simenon'du tema, yine dünyanın dört bir yanından yazarlarla polisiyeyi, edebiyata farklı yaklaşımları, polisiyenin geçmiş ve geleceğini konuştuk. Dediğim gibi, şehri susturmak isteyenlere inat, edebiyatımızla, yazarlarımızla buradayız dediğimiz bir yıl oldu 2016.

2) Melida Tüzünoğlu'ndan Cimri Cömert bu yılın dikkat çeken kitaplarından oldu. Türkçe edebiyatın deneysel kalemi Tüzünoğlu'nun dördüncü romanı Cimri Cömert, dilemmaların fotoğrafıydı.

Özgür Mumcu'dan Barış Makinesi kısa sürede hem Türkçede, hem farklı dillerde büyük başarı gösterdi. Ülkemizde kısa sürede büyük ilgi gören romanın Almanca hakları geçtiğimiz günlerde Random House Germany tarafından alındı. İngilizce, İspanyolca, Katalanca, İtalyanca hakları da hemen devamında satıldı. Özgür Mumcu, Türkçe edebiyattan daima oryantalist beklentiler içinde olanları hayal kırıklığına uğratma pahasına sordu ve yanıtını Barış Makinesi’nde aradı: İnsanlık tarihinin en büyük icadı çalışacak mı?

Saygın Ersin'den Pir-i Lezzet, lezzetli bir okuma deneyimi sundu.

Gastronomik polisiye diyebileceğimiz roman, Osmanlı döneminde yaşayan bir lezzet ustasının hikayesiydi. Güçlü betimlemeleri ve tarihsel altyapısıyla okuyanları hayran bıraktı, Frankfurt Kitap Fuarı'nın gözde kitaplarından oldu, geçtiğimiz günlerde de şahane haberi aldık: 2017 sonbaharında Pir-i Lezzet Almancada!

David Walton'dan Süperpoze: Bir Kuantum Romanı, Olasılıksız hayranlarını sevindirdi. Kuantum, özgür irade, kader gibi konuların paralel kurguyla işlendiği yüksek tempolu bir ilk romandı Süperpoze, yazarı Türkiye'de ağırladık, kuantuma ve polisiyeye dair son derece etkileyici bir sunum gerçekleştirdi, sırada yeni kitapları var. 2016’nın en heyecan verici keşiflerinden biriydi bizim için Süperpoze.

Adam Fawer'dan OZ, büyülü bir okuma deneyimi sundu. Olasılıksız ve Empati'nin ardından, OZ ile Adam Fawer okurlara modern bir masal anlattı, korkusu, gerilimi, sorgulaması bol bir modern masal.

Elliot Ackerman'dan Bedel savaşın yakıcılığını, kendine has diliyle yüzlere çarptı. Algan Sezgintüredi çevirisiyle yayınlanan kitap, Türkiye'de yaşayan gazeteci Ackerman'ın ilk romanıydı. Washington Post, Amazon ve New York Times çoksatan listelerinde yer aldı. Edebiyat çevrelerinden beklenmedik derecede olumlu tepkiler aldı. Yazar Bedel'in ardından Knopf yayınevi ile çoklu kitap anlaşması imzaladı. Türkçede de okurlarını buldu, bulmaya devam edecek. Murat Uyurkulak'tan Merhume erkekliğin çarmıha gerildiği bir roman olarak 2016'nın en önemli kitaplarından biriydi. Yedi yılın ardından Uyurkulak, Merhume ile okurlarıyla buluştu. Tol ve Har'ın ardından Merhume, hem yeni Uyurkulak okurları yarattı, hem sadık okurları için büyük bir sürpriz oldu. Afşin Kum'dan Sıcak Kafa yılı bitirirken taze bir başlangıç müjdeliyordu. OT ve Afili Filintalar'dan tanıdığımız yazarın ilk romanı, ülkeyi dilden dile, dudaktan dudağa kuşatan bir virüs salgınını anlatıyordu. Alper Canıgüz'ün editörlüğünü üstlendiği roman, yerli bilimkurguya önemli bir katkı olarak eleştirmenler ve okurlar tarafından beğeniyle karşılandı.

3) Ne çok proje, ne çok kitap var! Tadımlık şöyle bir özet yapayım:

Jodi Picoult'tan Ayrılık Vakti 

Empati Kraliçesi Jodi Picoult'nun çoksatan listelerindeki romanı Ayrılık Vakti, bir kez daha insan olma hikâyesinin sınırlarını sorguluyor. Amazon listelerinde en çok satan listelerinin başındaki kitap, tüm kitapları arasında ayrıksı, özel bir yerde duruyor. Affetmeye, kabullenmeye, baştan başlamaya dair güçlü bir roman okurları bekliyor.

Han Kang'dan Vejetaryen

Uluslararası Man Booker Ödülü'ne layık görülen roman, son yıllarda yazılan en önemli eserler arasında gösteriliyor. Korece aslından Prof. Dr. Göksel Türközü çevirisiyle Türkçeye kazandırdığımız roman bir kadının vejetaryen olma kararı sonrası yaşadıklarının ışığında birçok toplumsal gerçeği aydınlatıyor.

Sezgin Kaymaz yeni romanıyla raflarda yerini alacak 2017’de. Bir kez daha şenlik kıyamet, bir kez daha hayvanlar alemi, bir kez daha Ankara başrolde.

Algan Sezgintüredi, Murat Menteş, Alper Canıgüz, Bahadır Cüneyt Yalçın yeni romanlarıyla 2017’de okurlarla buluşuyor.

Sürprizler, seriler, proje kitaplar ve yeni romanlar ile bu yıla hazırız. 2017'nin hepimiz için güzel bir yıl olması dileğiyle!

Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal

1) 2016 yılı için özellikle de bu coğrafyada yaşayan hiç kimsenin 'iyi geçti' diyebileceğini sanmıyorum. Aynı şey edebiyat dünyası için de geçerli. Tabii ki çok değerli kitaplar yazıldı, yayımlandı, okundu, konuşuldu, tartışıldı ama çok değerli yazarlar da politik duruşları ve görüşleri nedeniyle demir parmaklıkların ardına atıldı. Bu nedenle iyi bir yıl geçirdiğimizi düşünmüyorum.

2) Bu yıl da tabii ki okurlarımız Orwell, Camus, Sartre, Marquez gibi çağdaş klasiklerimizi, Türkiye okurunun okumadan büyümediği Şeker Portakalı'nı okumaya devam ettiler. Paulo Coelho'nun Casus adlı son romanı büyük ilgi çekti. İlk kez Can Yayınları ailesine katılan Hikmet Hükümenoğlu da hem okurlardan hem de eleştirmenlerden büyük beğeni topladı Yılın ikinci yarısında yayımladığımız Yekta Kopan'ın öykü kitabı Sakın Oraya Gitme de okur ve eleştirmenlerin öne çıkardığı kitaplarımız arasında. 2016 yılı içinde çok konuşulan bir diğer kitabımız da Murat Gülsoy'dan Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet adlı romandı.

3) 2017 yılında öncelikle Paul Auster'ın yeni romanı çıkacak. Ayfer Tunç'un yeni kitabını bu sene okurlamıza ulaştıracağız. Bolano, Cortazar ve Cheever'ın diğer kitaplarını yayımlamaya devam edeceğiz. Ayrıca henüz açıklamak istemediğimiz sürprizlerimiz de olacak. 

Doğan Kitap Genel Yayın Yönetmeni Cem Erciyes

1) Geçen yıl edebiyat dünyası için yeni eğilimler sunmasa da pek çok yeni başlık ve yazarla tanışmamızı sağladı. Çeviri ve Türkçe pek çok iyi kitap okuduk. Bunları zaten yılın değerlendirme listelerinde görmek mümkün o nedenle tek tek saymayacağım. Belki de yeni bir kuşak kendini göstermeye başladı. Sinem Sal, Sine Ergün gibi isimler adlarını duyururken İsmail Güzelsoy, Hikmet Hükümenoğlu gibi isimler daha çok kendinden söz ettiren ‘yerleşik’ yazarlara dönüşmeye başladı.

2) Doğan Kitap’ta bu yıl hemen her türde 200 yeni kitap yayımladık. ‘Tercih’ diyerek satış rakamlarını kastettiğiniz düşünüyorum. Buna göre 300 bin okura ulaşan Elif Şafak’ın romanı Havvanın Üç Kızı en tepede duruyor. Ayrıca bu yıl çıkarttığımız J.C Grange’nin romanı Lontano, Canan Tan’ın romanı Kelepçe, Haruki Murakami’nin Sputnik Sevgilim’i, Zülfü Livaneli’nin Yaşar Kemal’i anlattığı kitabı Gözüyle Kartal Avlayan Yazar, Özgür Bolat’ın bir fenomene dönüşen kitabı Beni Ödülle Cezalandırma, 15 Temmuz’u anlatan Hande Fırat, İlker Başbuğ, Ahmet Zeki Üçok, Razi Canikligil, Saygı Öztürk imzalı kitaplar okurun en çok ilgi gösterdiği yayınlar arasında yer aldı.

3) Seneye Zülfü Livaneli’nin yeni romanıyla başlıyoruz. 15 Ocak’tan sonra kitapçılarda olacak. Yıl boyunca dört yeni Murakami, bir yeni Grange geliyor. Yazarlığının 20. yılını kutlayan Joe Nesbo’nun da bir kitabı var, belki kendisi de gelecek... İsmail Güzelsoy’un, İbrahim Yıldırım’ın yeni romanlarını yayımlayacağız. Canan Tan’ın yeni romanı da çıkıyor. Hakan Günday hayranlarının bekleyişi bu yıl sona erecek. 40 senedir yayımlanmamış Reşat Ekrem Koçu kitapları, Türk ve dünya klasiklerine adanmış diziler, renkli resimli tarih kitapları, Altan Öymen’in anılar dizisinin beşinci kitabı, Kore’den Mısır’a güncel dünya edebiyatının en iyi, kendi ülkesinde en beğenilmiş kitapları, Bruce Springsteen gibi farklı alanlardan dünya yıldızlarının yazdıkları ve Türkiyeli yıldızların dünyasını anlatan biyografi/söyleşi kitapları 2017’de gerçekleştirmeyi düşündüğümüz ‘büyük’ listedeki kitaplardan bazıları.

hep kitap Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır

1) Edebiyat severler bu yıl da güzel kitaplarla buluştu bana sorarsanız. Benim için yılın en heyecan verici kitaplarından bazıları şunlardı Elena Ferrante’nin Napoli Dörtlemesi’nin tamamı. Hasan Ali Toptaş’ın yeni romanı Kuşlar Yasına Gider ve İsmail Güzelsoy’un Gölge adlı romanladı. Ve Birhan Keskin’in Fakir Kene adlı şiir kitabı, ki beni benden aldı. Ve yıl boyu yazılan, yazılışına birebir tanık olduğum. Ocak ayının ilk haftasonu raflarda olacak: Başar Başarır’ın Sibop adlı romanı. Fark ettiğiniz gibi ben bu yılın çoğunu bir okur olarak geçirdim. Yayıncı gözüyle farklı bir açıdan bakıyordum sektöre ve kitaplara. Çünkü yılın ikinci yarısında yeni bir yayınevi kurmanın telaşındaydım. Ve daha çok yurt dışını takip ederek, hep kitap için yeni kitaplar seçiyordum. Türkiye’den de sevdiğim isimlerin yeni eserlerini okuyarak beslendim. Kısaca siyasi olarak değil ama edebi açıdan tatmin edici bir yıl olduğu söylenebilir.

2) Okur bu yılın sonuna doğru tanıdı hep kitap’ı. Kasım ayında 7’si çocuk, 12 kitabımız, aralık ayında ise 4’ü çocuk, 8 kitabımız yayımlandı. Geceleri Sessizdir Tahran kitaplarımızın basında ve okurlar nezdinde en ilgi görenlerinden biriydi. Ayrıca, Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum adlı gerilim romanımız da sevildi. Axel Scheffler’in çocuklar için çizip yazdığı Tavşancan ile Faresu da çocuk okurların favorisi oldu.

3) 2017 daha yoğun bir yıl olacak elbette. Tabii gündem elverirse! 2016 Man Booker ödüllerinin kısa listesinden üç kitap All That Man Is/David Szalay, Do not say We have nothing/ Madeleine Thien,  Eileen/Ottessa Mosfegh ve kazananı Sellout/Paul Beatty yayın programımızda. Ocak ayını ise tüm dünyada çok ilgi gören Benim Adım Leon adlı bir romanla açıyoruz. Yıllarca sosyal hizmetler alanında çalışmış Kit de Waal’ın ilk romanı olan kitap, dokuz yaşında annesinden ve kardeşinden ayrılmak zorunda kalan, koruyucu aile yanına yerleştirilen zenci bir çocuğun insanın gerçekten içini yakan hikayesini anlatıyor. Ardından hemen Joyce’un Kızı adında çok igili çekici başka bir roman gelecek. Romanın ana kahramanı ünlü edebiyatçı James Joyce’un kızı Lucia.

Yılın ilerleyen aylarında New York Times bestseller listelerinin vazgeçilmez ismi Liane Moriarty gelecek. Yazarın hep kitap’tan yayımlanacak ilk kitabı Truly, Madly, Guilty bu yıl Goodreads takipçileri ve okurları tarafından bir numara seçildi. Bahar aylarında da Nermin Yıldırım’ın yeni romanını buluşturacağız okurlarla. Şimdilik bu kadar ipucu yeter sanırımJ

Kırmızı Kedi Genel Yayın Yönetmeni İlknur Özdemir

1) İyi başlamıştı, ancak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra her alanda olduğu gibi yayımcılıkta da bir duraklama yaşandı. Kuşkusuz ülkenin ekonomik durumunun da rolü var bunda. Ancak elbette hayat devam ettiği gibi yazmak da devam ediyor. Yeni kuşak yazarlar ilgi çekici çalışmalar sundular, bir önceki kuşaktan ise daha az ses geldi.

2) Bizim bazı dizilerimiz kendi okurlarını buldu, ilgi artarak sürüyor. Jose Saramago’nun, Virginia Woolf’un ve Kafka’nın yeni çevirilerle çıkan kitapları, küçük klasiklerimiz, Babil Kitaplığı, okurların sıkı takip ettiği diziler. İnceleme-araştırma kitaplarımızın kulvarı da çok rağbette. Yılmaz Özdil ve Soner Yalçın başta olmak üzere bu kulvardaki yazarlarımızın ve kitaplarımızın okurları yüzbinlere ulaştı. Polisiyelerimizde Glenn Meade’in romanları başı çekiyor. Çocuk kitaplarında Feyza Hepçilingirler’in hem okul öncesi hem okul çağı çocuklara hazırladığı kitaplar çok seviliyor ve defalarca yeni baskı yapıyor.

3) Aralık 2016’da başlattığımız yeni dizimiz “Turuncu Kitaplar” büyük ilgi gördü ve 15 gün arayla 2. baskılara ulaştılar. Bu dizimize devam edecek ve bilinen isimlerin bilinmeyen küçük metinlerini sunacağız. Polisiye dizimizi genişleteceğiz. Kirpinin Zarafeti ile tanıdığımız Muriel Barbery’den yeni bir roman var. Glenn Meade’in yeni romanı sonbaharda gelecek. Sonbaharda İnci Aral’ın yeni romanı da programımızda olacak, sürpriz ve şaşırtıcı bir konuda.

Metis Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Müge Gürsoy Sökmen

1) 2016 genel olarak cok üzücü bir yıldı, ancak okurların ilgisinin azalmadan sürmesi, yazarların, çevirmenlerin var güçleriyle üretmeye devam etmesi sayesinde beklenecek kötülükte bir yıl olmadı yayın dünyası için.

2) 2016’nın son aylarında Mary Doria Russell’ın daha önce yayımladığımız kült romanı Serçe’nin devamı niteliğindeki Tanrının Çocukları’nı, Murathan Mungan’ın aşk şiirlerini bir araya topladığı Aşk Için Ne Yazdıysam ve kendi poetikası üzerine yazılarını topladığı Küre kitaplarını, Sezen Aksu’nun Eksik Şiir'i  ve Orhan Koçak ile Yücel Göktürk’ün Turgut Uyar ve Başka şeyler üzerine söyleşilerini okurla buluşturduk.

3) 2017 yazarımız Murathan Mungan açısından verimli bir yıl olacak. Halihazırda üç kitabından söz edebiliriz. İki seçki: Edebiyatseverler İçin Vapur Seferleri ile Tren Geçti ve bir hikâye kitabı: Dokuz Anahtarlı Kırk Oda. İlk kitabı Gözetleme Kulesi’ni geçtiğimiz aylarda yayımladığımız Avusturalyalı yazar Elisabeth Harrower’in ikinci romanı da okur karşısına çıkacak yeni yılın ilk aylarında: Kimi Muhitlerde. Çeviri edebiyatta diğer öne çıkan kitaplarımız Bulgar yazar Georgi Gospodinov’un 2016 Jan Michalski Edebiyat Ödülünü alan Hüznün Fiziği (çev. Hasine Şen Karadeniz) romanı ile daha önce Düşlenen Ülke romanını yayımladığımız Arjantinli yazar Eduardo Berti’nin Yabancı Baba (cev. Roza Hakmen) kitabı. Edebiyat ve yazarlık üzerine ustalardan denemeler okumak isteyenler içinse Ursula LeGuin’in Zihindeki Dalgalar derlemesi ile Orhan Koçak’ın Tehlikeli Dönüşler kitaplarını yayıma hazırlıyoruz.

MonoKL Genel Yayın Yönetmeni Volkan Çelebi

1) İnişli çıkışlı bir yıldı. Gerçekten iyi kitaplar yayımlandı ama bu kitapların okurlarına yeterince ulaştığı kanısında değilim. Bunun ekonomik-politik nedenleri var. Türkiye'deki tedirginlik, belirsizlik ürkütücü boyutlara ulaştı. 

Baskıyı insanlar sadece yüreklerinde değil vücutlarında da hissediyorlar.

Kitaba uzanan ellerinde de. Hayata uzanamayınca, kitaba da uzanamıyorsunuz.

Hayattan tat alamayınca, kitaptan da tat alamıyorsunuz... Tabii yayıncılık dünyasının kendine özgü büyük sorunları da devam ediyor...

2) Knausgaard'ın Kavgam'ından sonra Aşık Bir Adam'ı ve Çocukluk Adası kitapları da büyük ilgi görüyor. Yine aynı şekilde Bitik Adam başta olmak üzere Papini'nin kitapları artık bir kült haline geldi. Asimov'un Sonsuzluğun Sonu, Hamsun'un Gizemler'i, Ta-Nehisi Coates'ın Dünyayla Benim Aramda kitapları haklarında epey konuşulan kitaplar. Son aylarda bastığımız John Barth, Henry Marsh, Jon Fosse, Amy Leach ve Teju Cole kitaplarıyla da okurumuzu hayli mutlu ettiğimizi düşünüyoruz.


2016'da bastığımız kitaplarla kurgunun yanına “Doğa” ve “Sağlık” serileri de eklenmiş oldu.Tüm dünyada kurgu-dışına yönelik artan bir ilgi var. Monokl da bu yönde sağlam adımlar atıyor.

3) Şu sıralar vizyonda olan ve yılın en iyi filmi olarak gösterilen Arrival'ın (Geliş) kitabını ocak ayında yayımlayacağız. Geliş kitabı bir bilimkurgu dehası olan Ted Chiang'ı Türkiye'ye tanıtmış olacak. Ardından yine Hugh Howey'in dünyaca ünlü üçlemesinin son kitabı Toz'u okurla buluşturacağız. Yıl içinde epey zamandır sorulan Kobe Abe kitapları Kumların Kadını ve Kanguru Defteri de Monokl kitaplığındaki yerlerini alacak. Nobel ödüllü yazar Czeslaw Milosz'un Tutsak Edilmiş Akıl kitabını ve John Barth'ın Lost in the Funhouse kitabını da yayımlayacağız.

Bir yandan Kült yazarların eserlerini yayımlarken, öte yandan çağdaş edebiyatı da çizgimize yansıtıyoruz. Çağdaş edebiyat tarafında dünya çapında ödüle doymayan iki yazarı Türkiye'ye sunacağız: H is for Hawk kitabı ile Helen Macdonald ve The Grief is the Thing with Weathers kitabı ile Max Porter.  Bu yazarlara Hırsıza Her Gün Bayram adlı kitabını yeni bastığımız Teju Cole'un ikinci kitabı Açık Şehir de eklenecek. Knausgaard'ın Karanlık Dansı'ı da mayıs ortaları raflardaki yerini alacak. Çok güzel başka bir haberi de ilk kez resmen duyurmuş olalım: Monokl Türkçe edebiyat ve felsefe tarafına 2017'de yeni yazarlar katılacak. Türkçe edebiyata da başlamış olacağız böylece.

Düşünce tarafında da büyük bir yıl bizleri bekliyor: Lacan'ın Encoru'u, Blanchot'nun Felaket Yazısı ardı ardına çıkacak. Badiou, Zizek, Nancy, Agamben, Canguilhem ve Ranciere'in de kitaplarını sırasıyla göreceğiz. Monokl'un uzun yıllara yayılan fikir emeği bu sene ciddi sıçrama gerçekleştirecek.

Kurgu ve kurgu-dışında daha başka ve büyük sürprizlerimiz de olacak:  onları da o güzel anlara saklayalım...

Sel Yayınları Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı

1) 2016 yılı edebiyat dünyası için herhangi bir yıl gibi geçti. Oysa içinden geçtiğimiz yıl “herhangi bir yıl”dan çok farklıydı. Bu durumun şimdilik açıklaması, edebiyatın birçok yaraya iyi geliyor olması…

2) Bu yıl da okurun başta Bülbülü Öldürmek, Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri, Körleşme, Hakkari’de Bir Mevsim gibi kitaplarımızın yanı sıra neredeyse Jeanette Winterson, Toni Morrison, Eduardo Galeano ve Canetti kitaplarının hepsine yoğun bir ilgisi vardı. Yoğun ilgiye son aylarda tek ciltte ve tam metin olarakak yayınladığımız James Joyce’un Finnegan Uyanması’nı da dahil edebiliriz.

3) 2017’de Georges Bataille’dan Boris Vian’a, Claude Simon’dan Upton Sinclair’e, David Graeber’den David Harvey’e, Alain Badiou’den Paul Ricoeur, Pierre Bourdieu’ya geniş bir yelpazede hem edebiyat hem kuramsal metinlerde iddialı bir yayın listemiz var.

Profil ve Mavi Ağaç Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Münir Üstün

1) Edebiyat dünyası, 2016 yılında ülkemizde ve dünyada yaşanan onca probleme ve olumsuzluklara rağmen, yine bu yılda da yükselişle geçti. Gelecek yıllar için de umut doluyuz. Özellikle, bu yıl yayımlanan yeni başlık sayısı kitap dünyamız için olumlu bir gelişme. Geçen yıl 621 milyon adet kitap üretimi gerçekleşen ülkemizde, 2016 yılı için 750 milyonun üzerinde bir rakam bekliyoruz. Bu rakamlardaki yükselişin, edebiyatın içeriğine de yansımasını ve böylelikle güzel kitapların yayımlanmasını diliyoruz.

2) Tarık Tufan'ın kitapları, özellikle Şanzelize Düğün Salonu ve İbrahim Tenekeci'den Görmeden Ölmek büyük bir ilgi görmeye devam ediyor. Geliştirmekte olduğumuz spor kitapları serisinden Ali Ece'nin Ayak Oyunlarından Akıl Oyunlarına Futbol kitabı ve Sevinç Yavuz'dan Türk Seri Katiller kitabı da çok okundu. İlber Ortaylı'nın kitaplarından Tarihin İzinde'nin ve dünya çapında çok satan Etkili Anne-Baba Eğitiminde Uygulamalar kitabının ilgisini kaybetmeden okuyucuyla buluşmaya devam ettiğini söyleyebilirim. Sema Maraşlı'nın Mutlu Evlilik Okulu'nun da yine çok okunan kitaplarımızdan biri.

3) 2017'nin ilk aylarında ​Sibel Eraslan'ın 4 Defter isimli öykü kitabı okuyucu ile buluşacak ve​dünya edebiyatına ​ da​, Norveç ​semalarından​ giriş yapmayı planlıyoruz. Anne B.Ragde'nin Neshov Üçlemesi serisini yayımlayacağız. Avusturyalı yazar Thomas Glavinic'in Kameralı Katil'ini, Barış Tut çevirisiyle yeniden yayımlayacağız. Tarık Tufan'ın Ot Dergisi'nde yayımladığı öykülerini derleyip bir kitap haline getireceğiz. Senarist Safa Önal'dan bir öykü kitabı ve nehir söyleşi kitabı da takvimimizde önemli bir yeri kaplıyor. Yine Safa Önal'ın Vesikalı Yarim, Ah Güzel İstanbul, Umut Dünyası, Tatar Ramazan ve Taçsız Kral filmlerinin senaryolarını birer kitap haline getirmeyi planlıyoruz.

Mylos Kitap Genel Yayın Yönetmeni Özlem Özdemir

1) Yayın dünyası için genel olarak zor bir yıl olduğunu söylemek gerekiyor; çünkü ülke açısından çok zor bir yıldı. Patlayan bombalar, saldırılar, 15 Temmuz, ekonomik kriz… Tüm bunlar, yaşamın her alanında olduğu gibi yayıncılığı ve edebiyat dünyasını da olumsuz etkiledi. Yine de 2016, iyi kitaplarla buluştuğumuz bir yıl oldu elbette. Biz de Mylos Kitap olarak şiir, roman, öykü, çizgiroman, gastronomi, seyahat alanlarında iyi ve değerli olduğunu düşündüğümüz kitapları yayımladık ve okurlarıyla buluşturduk.


2) Esra Türkekul’un polisiye romanı Cadıbostanı Cinayeti, hem eleştirmenler hem okurlar tarafından çok beğenildi. Yazarın ilk romanı Kapalıçarşı Cinayeti 2013’te yayımlanmıştı ve Berna Tekdemir karakterinin olduğu ikinci roman okurlar tarafından bekleniyordu zaten.

Üstüngel Arı’nın Y.Ü.K adlı romanı okurların da eleştirmenlerin de dikkatini kitaplarımızdan oldu.

Cenk Çalışır’ın polisiye öykülerinden oluşan kitabı Her Temas Bir Öykü Bırakır'ın birinci cildi, öykülere değer veren okurlar tarafından takdir gördü.

2016 başında Fransız Devrimci Blanqui’nin çizgi biyografisini yayımladık, Ne Tanrı Ne Efendi çizgiroman okurlarınca epey beğenildi kitap.

​3) Ocak ayında Anıl Nişancalı’nın yeni romanı Leyla Sert Bir Nota'yı ve Yasemin Şefik’in Öyle Vakti isimli kitabını yayımlayacağız.

Güven Erkin Erkal’ın yazdığı Türkiye Rock Tarihi serisinin 2. kitabı, Einstein ve Sarte çizgi biyografileri, Gözde Demirel’in Ah Minel Hayat isimli öykü kitabı, değerli şair Kemal Özer’in tüm şiirleri; 2017 yılı yayın listemizdeki kitaplardan bazıları.

Everest Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cem İleri

Ahmet Ümit, Selim İleri, Mario Levi, Aslı Erdoğan yeni roman, öykü ve deneme kitaplarıyla okurlarla buluşacaklar.

Hasan Ali Toptaş, Adalet Ağaoğlu, Erhan Bener ve Nazlı Eray’ın kitaplarını yayımlamaya devam edeceğiz.

Türkçe edebiyatın yeni isimleri de 2017 yılında Everest okurlarıyla buluşacak. Aslı E. Perker, Irmak Zileli, Abdullah Ataşçı, Kerem Eksen, Berkun Oya bu yıl eserlerini yayımlayacağımız isimlerden sadece birkaçı.

Türk edebiyatının klasiklerini yayımlamayı sürdüreceğiz. Uşaklıgil’in ve Türk şiirinin büyük ustaları Melih Cevdet Anday ve Asaf Halet Çelebi’nin eserlerini yeni bir anlayışla yayımlamaya devam edeceğiz.

Çağdaş Dünya Edebiyatı’na Zadie Smith, Marilynne Robinson, Cees Nooteboom, Javier Cercas, Lydia Davis, Juan Gabriel Vasquez, Elena Ferrante, Colm Toibin, Miranda July ile devam ediyoruz. 


Modern Klasikler dizimiz 40 kitaba yaklaştı,  bu dizide de Türkçede ilk kez yayımlanacak çok önemli eserler var: Kafka’nın yeni bulunmuş metinlerinin bir araya getirildiği ve bildiğimiz Kafka imgesini yerle bir eden Kafka’nın Ofis Yazıları, Klaus Mann’ın Mephisto'su, Gustaw Herling, Doris Lessing, Flann O’Brien, Georges Perec, Gertrude Stein, Robert Musil, Nathanael West, Hans M. Enzensberger, Joseph Brodsky, Daniil Kharms vs.

Açıklamalı Klasikler dizimizde de ses getirecek kitaplar yer alıyor. Italo Calvino’nun İtalyan Masalları, Klasik Peri Masalları, Arthur Conan Doyle’ün Sherlock Holmes romanlarından oluşan 3. cildi, Ahmet Ümit’in Elveda Güzel Vatanım’ının açıklamalı versiyonu ve Mem ile Zîn’in açıklamalı versiyonu ve Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu romanının açıklamalı versiyonu okurla buluşacak.


2017 yılının yeniliklerinden biri de Modern Klasikler’in şiir versiyonu olacak bir Çeviri Şiir dizisi. 20. yüzyılın çok önemli isimlerinin kitapları ilk kez Türkçede yer alacak. T.S. Eliot, Adonis, Mahmud Derviş, D. H. Lawrence, Kavafis bu önemli isimler arasında yer alıyor.

“Everest Biyografi” dizimizde Joseph Frank’in Dostoyevski’sini Rosamund Bartlett’in Tolstoy biyografisi, Susan Sontag, Andy Warhol ve Roland Barthes biyografileri izleyecek.


“Everest Deneme” dizisinde Aleksandar Hemon, Michel Schneider, Michel Onfray ve Claude Levi-Strauss’un kitapları yer alacak.

“Everest Keşif” dizisinde de yeni keşifler okurları bekliyor. Ahmet Mithat’ın “Müşahedat”ının Necatigil sadeleştirmesi, ilk kez Türkçe harflerle yayınlanacak olan bir Uşaklıgil, Fikret Ürgüp, Cahit Irgat ve Muallim Naci’nin keşif niteliğindeki kitapları edebiyatseverlerle buluşacak.

Uzun süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz “Sanat” dizimizde çok önemli kitaplar art arda gelecek. André Malraux’nın “Hayali Müze”si, Octavio Paz’ın “Marcel Duchamp”ı, Simon May’in “Modernizm”i, Abidin Dino’nun “Sanat ve Edebiyat Yazıları”.

Ustaların Türkçesiyle Georges Simenon kitaplarını yayınlamaya devam edeceğiz. Erhan Bener, Nurullah Ataç, Hayalet Oğuz, Çetin Altan ve Oktay Akbal’ın çevirileri sıradaki kitaplar.

0
8389
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage