Murat Menteş, Titanik'i 2019 yılında bu kez yaş ortalaması 70 olan 2 bin 222 yolcu ile sefere çıkarıyor ve bu sefer bir kıyımla başlıyor. Menteş'in heyecan dolu yeni polisiye romanı Antika Titanik üzerine bir inceleme.
Dublörün Dilemması, Korkma Ben Varım, Ruhi Mücerret romanlarının yazarı Murat Menteş’in beş yıl aradan sonra yeni romanı Antika Titanik, April Yayıncılık etiketiyle yüz bin baskı ile raflarda yerini aldı. Özellikle genç kuşak okurun bir hayli ilgisini çeken ve her yazdığı kült romanların arasına giren Menteş bu defa daha öncekilere kıyasla daha hızlı bir romanla okurlarının karşısında. Antika Titanik; karmaşayla, aşkla, aforizmalarla, edebi sanatlarla ve birdenbire karşınıza çıkan ilginç bilgilerle dolu bir roman.
2019 yılında yaş ortalaması 70 olan 2 bin 222 yolcu ile yeni Titanik sefere çıkıyor. Romanın başında bir kıyım ile başlıyor yolculuk. 107 yıl evvelki trajediden daha muazzam bir meydan savaşı çıkıyor ortaya. Menteş, bir geminin içinde okurunu hafiyeye çeviriyor, bir koşturmacanın tam ortasına bırakıyor. Her satırının altında şiddeti vurguluyor. Yeni Titanik âdeta yarım kalan hayatları tamamlayabilmek için yolculuğa çıkıyor. Gemiye binen her yolcu başına gelecekleri biliyor. Menteş, Titanik’te yaşlı insanları genç insanlar haline getirmeyi başarıyor, herkesin korkusu olan ölüme kendince bilimsel bir çare buluyor. Şairane dilinin içine bugünün insanına ait dertleri yerleştirip, herkesi derdine gülmeye davet ediyor. Trajediyi komediye çeviriyor.
Antika Titanik, Murat Menteş’in aşk üzerine yoğunlaştığı bir roman aynı zamanda. Günümüzde insanların sosyal medya aşklarına tanık olup orada birlikte olduklarını ve orada ayrıldıklarını öğrenirken Antika Titanik’in içinde aşk üzerine yazılmış şiir dolu mektuplar okuruna yanlış bir çağda dünyaya geldiğini düşündürüyor. Menteş’in aşk üzerine yazdıkları aynı zamanda bence bugünün gençlerine sitem niteliği de taşıyor. Refik Risk’in Şifa Şavk’a yazdığı mektupları okurken tasvirlere bir yandan gülüyorsunuz ama bir yandan da içiniz gıdıklanıyor. Aşkın bir abartma sanatı olduğunu gözler önüne seriyor Refik Risk, aşığın çığırtkanlık yapmasını dinlemenin keyfine varıyorsunuz. “Senden uzak kalmak, çölü tekerlekli sandalyeyle geçmekten farksız. İçimde bir matbaa makinası çalışıyor âdeta. Hasret gazetesi sürekli yeniden basılıyor.” Bu, Refik Risk’in özlem tasvirlerinden yalnız biri.
Kalemi kuvvetli Şifa’ya âşık Refik Risk, sesiyle dinleyenleri büyüleyen Şifa Şavk, yeni Titanik’i inşa ettiren bir mafya babası Igor Jaguar ve onun hamile kızı Jojo Jaguar, hafızasını kaybedip kendini gemi de ve Jojo’nun nişanlısı olarak bulan Marco Montes, Owen, Apo, Dr. Akula ve daha fazlasıyla bu gemimin içinde yolculuk halindeler. Antika Titanik’in kahramanlarının kalabalık olası Menteş’in diliyle birleşince okuruna hem zorlu hem eğlenceli bir okuma vaat ediyor.
Antika Titanik’in bir başka yanıysa olaylara ve hayatlara felsefi bakış açıları sunması ve okurunu düşünmeye sevk etmesi. Kitabın tanıtım metninde de yer aldığı gibi “felsefi bir polisiye” okurlarını bekliyor. Ölüler diriliyor, insanlar kendi katillerini arıyor, yaşlılar gençleşiyor, hafızalar yitiriliyor, aşklar büyüdükçe büyüyor. Yarım kalan pek çok şey başa sarıyor. Hikâyeler birbirinin içinden hayaletler gibi geçiyor. Menteş’in bölümlerin başında verdiği bilgileri insan, ezberlemek ve olmadık yerlerde kullanmak istiyor.
Görseller: Jan Erik Waider