25 HAZİRAN, SALI, 2024

28. İstanbul Tiyatro Festivali’nden “III. Richard” ve “Utsushi” Sürprizi

Bu yıl 22 Ekim – 19 Kasım tarihleri arasında 28’incisi gerçekleşecek İstanbul Tiyatro Festivali iki büyük yapımı ağırlayacağını duyurdu. Bunlardan ilki Thomas Ostermeier’in yönettiği Schaubühne Berlin yapımı III. Richard, diğeri ise Japon Butoh dansının büyük ustası Ushio Amagatsu imzalı Utsushi olacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Entek, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenecek festival her yıl olduğu gibi yine tiyatroseverleri Türkiye’den ve dünyadan birçok yapım ile buluşturmaya hazırlanıyor. İki büyük sürpriz ismin ardından küratörlüğünü Mehmet Birkiye’nin üstlendiği festival programının tamamı eylül ayında duyurulacak.

Sahnelediği her eser dünya çapında yankı uyandıran Thomas Ostermeier ile topluluğu Schaubühne Berlin, festivale 10 yılın ardından bir başyapıtla dönecek. 2012’de Hamlet rolündeki unutulmaz performansıyla hafızalarda yer edinen Lars Eidinger, bu defa III. Richard rolüyle karşımıza çıkacak. Eidinger, III. Richard’da bir rock yıldızına dönüşerek; seyircide merhametsiz krala karşı umulmadık bir sempati uyandıracak ve seyirciyi kralın suçlarına ortak edecek. 18 ve 19 Kasım’da Zorlu PSM’de sahnelenecek gösteri, Zorlu PSM’nin Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsorluğu desteğiyle gerçekleşecek.

Utsushi, Japonya’nın evrensel kültür mirasına hediyelerinden butoh dansının en çarpıcı örneklerinden biri. 1980’lerin başında butoh dansını Avrupa’ya tanıtan Ushio Amagatsu, mart ayında hayata veda edene kadar topluluğu Sankai Juku ile çıktığı turnelerle bu dans türünün tüm dünyada büyük bir hayran kitlesi edinmesini sağladı. 1980’lerden bu yana tüm dünyada fırtınalar estiren Sankai Juku, Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümü vesilesiyle ilk kez ülkemize gelecek. Utsushi’de dans eden altı beyaz figür yalnızca etkileyici bir görsellik sunmuyor aynı zamanda mutluluk, üzüntü, acı ve umutla dolu, insanlığa dair incelikli bir hikâye anlatacak. Utsushi, Amagatsu’nun 45 yıllık sanatının özünü yansıtan bir retrospektif olduğu gibi kendi içinde bütünlüklü yeni bir eser. 24 ve 25 Ekim’de Zorlu PSM’de sahnelenecek gösteri, Zorlu PSM’nin yüksek katkıda bulunan mekân sponsorluğu ve Japan Foundation’ın değerli işbirliğiyle gerçekleşecek.

​Gösterilerin biletleri, 27 Haziran Perşembe günü 10.30’da başlayacak Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından, avantajlı dönem fiyatlarıyla, 2 Temmuz Salı saat 10.30’dan itibaren; passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktaları ve İKSV Passo gişesinde satışa açılacak. Öğrenciler bu gösteriler için de Eczacıbaşı Genç Bilet ile biletlerini 20 TL’ye alabilecekler.

0
1365
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage