19 MART, SALI, 2024

43. İstanbul Film Festivali’nde Musikişinas Bölümü Geri Dönüyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 43. İstanbul Film Festivali’nde, sinemaseverler ve müzik tutkunları için festivalin özel bölümü Musikişinas geri dönüyor.

43. İstanbul Film Festivali ile yeniden izleyiciyle buluşacak olan Musikişinas bölümü, dünya çapında müzik tarihine yön vermiş efsanevi isimlerin benzersiz ve etkileyici hikâyelerini sinemaseverlerin beğenisine sunuyor. Müziği hayatlarının ayrılmaz bir parçası olarak görenlerin ilham verici öykülerini bir araya getiren Musikişinas, izleyicileri unutulmaz bir yolculuğa çıkararak, müzik rotalarının tam ortasına ya da konser salonunun benzersiz atmosferine davet ediyor. Musikişinas seçkisinde yer alan filmler arasında; Jonathan Demme imzalı Stop Making Sense, Neo Sora imzalı Ryuichi Sakamoto | Opus, Dimitris Zivopoulos imzalı Dimitris Skyllas: afterpop, Margherita Vicario imzalı Gloria! ve son olarak Anne Fontaine imzalı Boléro bulunuyor.

Stop Making Sense, Talking Heads’in efsanevi performansını Hollywood Pantages Tiyatrosu’ndan beyazperdeye taşıyor. Yönetmen Jonathan Demme tarafından çekilen bu konser filmi, 40. yıldönümü için yeniden restore edilmiş ve tüm şarkıları güncellenmiş versiyonlarıyla sunuyor.

28 Mart 2023’te hayatını kaybeden Ryuichi Sakamoto, son performansı olarak, sadece kendisi ve piyanosunun yer aldığı bir konser filmi bıraktı. Film, Sakamoto’nun seçtiği ve sıraladığı yirmi parçayı içeriyor ve sanatçının hayatını müziği aracılığıyla sözsüz bir şekilde anlatıyor. Film, Sakamoto’nun oğlu Neo Sora tarafından yönetildi ve Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yaptı.

Otuz beş yaşındaki besteci Dimitris Skyllas, çağdaş müziğin inceliklerini paylaşıyor; geleneksel klasik müzik tanımının dışında düşünmek gerektiğini belirtiyor. afterpop, Skyllas’ın BBC Senfoni Orkestrası için bestelediği Kyrie Eleison'un yazımından icrasına kadar tüm sürece odaklanarak günümüzün müzik anlayışına katkıda bulunuyor. Çalışmalarında geleneksel ritüeller, ağıtlar, inanç, şiirsel imgeler gibi kavramlardan beslenen Skyllas’ın, son yapıtı “Son İlahi”nin dünya prömiyeri, yapıtı sipariş eden İstanbul Müzik Festivali’nde gerçekleştirilecek.

Gloria!, Venedik'teki bir manastırın yatılı kız okulunda geçiyor. Film, 18. yüzyıl İtalyası’nda bir manastırda, pop müziği icat eden genç kadın müzisyenlerin öyküsünü anlatıyor. Besteci Margherita Vicario’nun yönettiği bu ilk uzun metrajlı film, prömiyerini Altın Ayı için yarıştığı Berlin Film Festivali’nde yaptı. 

​1920’lerde, Paris’in altın çağında, ünlü koreograf Ida Rubinstein’in yeni bale gösterisi için müzik bestelemesi için Maurice Ravel’i seçmesinin ardından Ravel, zihnini meşgul eden anılardan esinlenerek “Boléro” adlı eşsiz bestesini yarattı. Anne Fontaine’in bu yeni biyografi filmi, Rotterdam Film Festivali’nde prömiyerini yaptı.

0
650
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage