17 EYLÜL, SALI, 2024

9. Çanakkale Bienali 4 Ekim’de Başlıyor

2008 yılından bu yana CABININ – Çanakkale Bienali İnisiyatifi tarafından düzenlenen Çanakkale Bienali, bu sene 9. edisyonu ile 4 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında Çanakkale’de farklı mekânlarda sanatseverlerle buluşacak.

50’nin üzerinde sanatçının katılımıyla gençlerin günümüz sanatının zengin ekosisteminin deneyimlenebileceği, güncel konulara odaklanan canlı bir platform oluşturmak üzere kurgulanan Çanakkale Bienali, bu yıl “Zamana Bırakmak” başlığıyla düzenleniyor. CABININ – Çanakkale Bienali İnisiyatifi kurucusu Seyhan Boztepe’nin Genel Sanat Yönetmenliği’ni üstlendiği 9. Çanakkale Bienali; Alper Akyüz, Burak Topçakıl, Deniz Erbaş, Didem Çapa, Ebru Nalan Sülün, Hakan Yılmaz, Rüstem Aslan, Thouli Misirloglou, Ulrika Flink ve Zihni Tümer’in dahil olduğu kurulunun önerileri doğrultusunda şekillenen sanatçı ve sergi projeleriyle sanatseverlerle bir araya gelecek. Dardanel’in ana destekçiliğiyle hayata geçirilen Çanakkale Bienali, altı hafta sürecek ana sergileri öncesi, sırası ve sonrasına yayılan bir takvimde, iş birlikleri üzerinden şekillenen kültür-sanat etkinlikleri ve projelerden oluşan bir deneyim alanı olarak işleyecek. Bienal bu etkinliklerle kent merkezindeki tarihi ve kültürel mekânlara, Troya Müzesi ve çevresine, bienal tarihinde ilk kez Assos, Küçükkuyu gibi alanlardaki sanat ve kültür yapılanmalarına yayılacak.

9. Çanakkale Bienali, “Zamana Bırakmak” kavramı çevresinde üç eksen üzerinden gençlere odaklanıyor: Dijital teknolojiler, oyun kültürü ve iletişim araçlarından menkul gençliğin görsel kültürü ilk ekseni oluştururken, mesleklerin geleceği, çevresel sürdürülebilirlik ve hareketlilik gibi gençleri etkileyen acil gündemlere dair sanatsal yaklaşımlar bienalin yoğunlaşacağı bir diğer bağlam oluyor. Üçüncü eksen ise kültürel mirasın, geleneklerin ve kolektif hafızanın aktarımında ve yorumlanmasında sanatın merkezi işlevine vurgu yapıyor. Çanakkale Bienali’nin farklı kurumsal, küratöryel ve sanatsal iş birlikleriyle örülü yapısını yansıtan “Zamana Bırakmak” başlıklı 9. edisyonu, biriktirdiği sanata dair üretimleri, geliştirdiği kurumsal model ve stratejileri, yirmi yıla yaklaşan hafızasını “zamana emanet ederek geleceğe aktarma” arzusunun da gözler önüne seriyor. Bienalin bu yılki sloganı ise “Çanakkale’de yeni nesil bir çağdaş sanat müzesine doğru!”

9. Çanakkale Bienali ana sergileri 4-5 Ekim’deki ön gösterimlerin ardından ziyarete açılacak ve 11 Kasım’a kadar devam edecek. Bienal etkinlik programı ise 20 Eylül Cuma StudioMAHAL’de gerçekleşecek “Klasik Keyifler – Besteciler Kazanı” konseriyle başlayacak.

​9. Çanakkale Bienali’nin programına ve detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
592
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage