03 ARALIK, PAZAR, 2023

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Eserleri Bir Arada

Eserleriyle modern Türk edebiyatının öncü yazarlarından biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın külliyatı yenilenen baskılarıyla ve ilk kez yayımlanan Tanpınar’a ait bir Paul Valéry tercümesi olan Monsieur Teste, Dergâh Yayınları tarafından okurla buluşturuluyor.

Bu özel çalışmayı Prof. Dr. İnci Enginün danışmanlığında geniş bir ekibi yöneten Sakine Korkmaz yürütüyor. Külliyatın kapak tasarımları ise Geray Gençer imzası taşıyor. Yaklaşık 30 kitaptan oluşacak Tanpınar külliyatının ilk yayınları; eleştirel basımıyla birlikte HuzurMahur BesteAbdullah Efendi’nin RüyalarıYaz Yağmuru ve Monsieur Teste oldu. Üç yıla yayılan bir arşiv çalışmasıyla hazırlanan bu külliyatın 2024’te tamamlanması bekleniyor.

Sanatçının, çoğu İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’ndeki Tanpınar Arşivi’nde olmak üzere, bir kısmı öğrencilerinin özel arşivlerinde yer alan evrakı, çalışmayla önce tasnif edilerek yeni harflere aktarıldı; ardından basılmış eserler ve tefrikalarla da karşılaştırılarak ele alındı.

Yayınlar içinde yer alan ve yayımlanışının 75’inci yılı olan Huzur’un eleştirel basımı özel bir yere sahip. İÜ. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde yer alan Tanpınar Arşivi çalışmaları sonucunda hazırlanan bu kitap eleştirel basımlar dizisinin ilki. Bu edisyonda, 1948’deki tefrikasıyla, 1949’daki ilk basımı karşılaştırmalı olarak sunulurken özel bir tasarımın yanı sıra, Huzur’un zengin arka planını verecek açıklamalı notlar ve sözlük ekli. Tanpınar’ın “Bu romanın kahramanları İstanbul ve musikidir,” sözünden yola çıkılarak hazırlanan bu edisyonda Huzur’un yaşandığı zamanların İstanbul’unun fotoğrafları ve mekânlarının çizimleri yer alıyor.

​Sona iliştirilen harita ise, bazen Mümtaz’ın yürüyüşlerine, bazen de Nuran’la Mümtaz’ın Suriçi’nde, Pera’da ve Boğaziçi’ndeki İstanbul gezilerine ilişkin semt ve mekânların tam ve toplu bir görünüşünü vermekte. Haritanın dış yüzündeki karekodlarla da okurlar, Nuran ve Mümtaz’ın geçtiği yolları ve mekânları izlerken Huzur’un müziklerini de dinleme olanağını bulacaklar.

0
1365
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage