08 TEMMUZ, PAZARTESİ, 2024

Ahmet Topbaş’ın “Bir Mühendisin İstikrarlı Hayalleri” The Circle’da

The Circle, Masa Sergileri kapsamında, Ahmet Topbaş’ın “Bir Mühendisin İstikrarlı Hayalleri” başlıklı kişisel sergisini 4 Ağustos’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

“Bir Mühendisin İstikrarlı Hayalleri” sergisi, izleyiciyi Ahmet Topbaş’ın mühendislik pratiği içinde gerçekleştirdiği bütünsel ve sürdürülebilir tasarımlarını, yapısal mühendisliğinin gramerini oluşturan dört malzeme ve buna bağlı teknik-teknolojiler üzerinden birlikte yeniden okumaya davet ediyor. Sergi, görünmeyeni görünür kılma çabasıyla “Nasıl oluyor?” sorusu ile Venedik Bienali’nden Odunpazarı Modern Müze’ye, Arter’den Kalyon Karapınar’a, hamamdan okula, Palanga 1888’den moloz betona uzanan projelerle malzeme ve yapısal tasarım ilişkisini masaya seriyor.

Sergi, strüktür mühendisi ve buluşçu olan Ahmet Topbaş’ın yolunu aydınlatan ve ilham veren çeşitli ögeler, öğretiler, sanatçılar, yaratıcılık ve tekniğin aynı kap içinde eriyebileceğini söyleyen tüm okumalar, diğer yaratıcı yapı mühendisleri, formun en zarif biçiminin mukavemetten geldiğini gösteren hocalar ve ilham aldığı farklı kanalları izleyiciye sunuyor. Topbaş yalınlık, dürüstlük, ekonomi, kalkınma, tektonik, off-site üretim, karbon minimalizasyonu, sahte-kaplama üretimden kaçış, tekniğin estetiği gibi kavramları “Mühendislik = Mimari = Bütünsellik = Sürdürülebilirlik” formülü ile özetliyor. Bir yapının inşası bittikten sonra görünmez hâle gelen “oluş süreci”ndeki detayları içeren bu sergi ile hem bu özet formülün izini sürmek hem de arkasındaki akıl ve yaratılan değerin emeğini görünür kılmak için izleyiciye bir “tersten perspektif” sunuyor.

​Masa Sergileri’nin üçüncüsü olan “Bir Mühendisin İstikrarlı Hayalleri” sergisini, 4 Ağustos’a kadar her gün 11.00-19.00 saatleri arasında The Circle’da ziyaret edebilirsiniz.

0
766
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage