09 AĞUSTOS, CUMA, 2024

Algoritma Sanatının Üç Öncü İsmi Pera Müzesi’nde

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, algoritma ve bilgisayar sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár, Gizella Rákóczy’nin eserlerinden oluşan “Hesaplar ve Tesadüfler: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan Algoritma Sanatı” başlıklı sergi ile yeni sezona başlayacak.

2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında, Macaristan Ulusal Bankası iş birliğiyle gerçekleştirilen “Hesaplar ve Tesadüfler: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu'ndan Algoritma Sanatı” sergisi 19 Eylül 2024 - 26 Ocak 2025 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Algoritma sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár, Gizella Rákóczy’nin eserlerinden oluşan seçkiyi izleyicilere sunan sergi, Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy'nin sanatsal pratiklerinin bilgisayar, algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürüyor.

1968 yılında bilgisayarla çalışmaya başlayan Vera Molnár, bilgisayarı sanatsal bir araç olarak kullanarak bilim ve sanatın sınırlarını genişletti. Geçtiğimiz yıl 99 yaşında aramızdan ayrılan Molnár'ın çalışmalarında algoritmik rastlantısallık önemli bir rol oynuyor; eserleri düzen ve düzensizlik, yapı ve özgürlük gibi ikiliklerden besleniyor.

1970’lerden itibaren kusursuz ve kesin yapılar oluşturan matematiğin ve müziğin araçlarını ve biçimlerini araştıran Dóra Maurer’in çalışmaları ise güçlü bir sistematikleştirme eğilimi taşıyor. Sanatçının eserlerinde sayım ve düzensiz kümeleri düzene sokma pratikleri öne çıkıyor.

Geometrik sanatın önde gelen isimlerinden Gizella Rákóczy ise, 1976’dan itibaren dört kollu spirallerin hareketlerini ve seri olasılıklarını araştırdı. Fibonacci serisinin formülünü kullanarak şeffaf boyanın tonlarını katmanlaştırdığı sulu boya resimleri, 2015te hayatını kaybeden Rákóczy’nin tutarlı, sistematik ve yapı odaklı yaklaşımını yansıtıyor.

Künye:
1. Gizella RÁKÓCZY, 4 Rengin 4 Tonu, 2002
2. Gizella RÁKÓCZY, Bukulmus Spiral, 1987
3. Dóra MAURER, Diledigin Gibi 12, 1990
4. Dóra MAURER, Uyumlu Butun, 2000
5. Vera MOLNÁR, Kesir, 2010-12
​6. Vera MOLNÁR, Cemberi Karelemek, 1962-64

0
6384
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage