05 TEMMUZ, CUMA, 2024

Ali Alışır “In Motion” Sergisi ile Rusya’da

Ali Alışır’ın “In Motion” başlıklı kişisel sergisi 12 Temmuz-10 Kasım tarihleri arasında St. Petersburg’un önemli sanat kurumlarından biri olan Erarta Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Rusya’da güncel sanat odaklı en büyük özel müze olan Erarta, ismini Rusçada “sanat çağı” anlamına gelen era ve arta kelimelerinin birleşiminden alıyor. Ali Alışır’ın Rusya’daki ilk müze sergisi olan “In Motion” sanatçının 2024 yılında ürettiği eserleri ve geçmiş dönem çalışmaları arasındaki bağları keşfeden, özgün bir perspektif öneriyor. Sergi, sanatçının “Sanal Mekânlar” ve “Melez Ruhlar” serilerindeki eserleri hareket ve durağanlık arasındaki hat üzerinde birleştiriyor.

Ali Alışır’ın Rönesans ve Orta Çağ dönem mimarisini yansıtan yapıları elektronik devreler ve çiplerle birlikte kurguladığı “Sanal Mekânlar”, fizikselden zihinsele doğru evrilen mekân kavramına odaklanıyor. Statik mimari yapıların görüntülerini ve dijital teknolojinin akışkanlığını sağlayan elektronik dizgileri iç içe geçen katmanlar hâlinde tek bir imajda birleştiren eserler, mimarinin ve teknolojik cihazların içine gömülmüş olan hareketi gözler önüne seriyor. “Melez Ruhlar” serisi ise sanatçının Barok dönemin estetik anlayışıyla günümüz toplumuna bakan çalışmalarını içeriyor. Alışır’ın 2019 yılında üretmeye başladığı ve tıpkı Barok dönem eserlerinde olduğu gibi yeni katlar ve kıvrımlar ekleyerek zaman içinde dönüştürdüğü “Melez Ruhlar”, 2024 yılında kumaşın da fotoğrafa kaynaklık eden performansın bir parçası hâline geldiği ve hareket sekansının eksiksiz yansıtılmasıyla kompozisyonun heykelleştiği yeni formlara bürünüyor.

“In Motion” sergisi, hareket hâlinde olan mimari yapılar ve durağan hâlde heykelleri andıran dansçılar olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Sergi, ziyaretçileri Alışır’ın etkileyici ve kendilerini içine çeken dünyasına sürüklüyor ve dansın akıcı hareketleri ile Romanesk estetiği anımsatan bir dizi mimari yapıyı izlemeye davet ediyor. Eserler bir taraftan bedenin kumaş dokusuna zahmetsizce karışarak insan heykel melezine dönüşmesini gözler önüne sererken bir taraftan da katedral, saat kulesi ve sahil köşkleri gibi mimari yapıları alışılmadık bir dinamizm duygusuyla izleyicilere sunuyor. “In Motion” sanatçının farklı dönemlerde ürettiği çalışmalara bütünlüklü bir bakış açısı sunuyor.

​Adres: 2, 29. Cadde, Vasilyevski Adası, St. Petersburg, Rusya

0
909
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage