23 EYLÜL, PAZARTESİ, 2024

Anna Laudel İstanbul’da İki Yeni Sergi

Anna Laudel İstanbul, Ardan Özmenoğlu’nun “What Trees Whisper” başlıklı kişisel sergisi ile Lennart Brede’nin “ANGELS FALL - Where From Where To” başlıklı sergisini 10 Kasım’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

Ardan Özmenoğlu, “What Trees Whisper” sergisinde üç boyutlu yapıtlarında kullandığı ağaç figürüne bakışını daha da yakınlaştırarak ağaçların hücre yapısına iniyor. Peter Wohlleben’in Ağaçların Gizli Yaşamı kitabındaki “Ağaçlar birbirine bakan yaşlı bir çift gibi bağ kurabilirler. Ağaçlar ilişkiler geliştirir ve birbirlerine bakabilirler” cümlesinden yola çıkarak, Özmenoğlu, yeni serisinde ağaçların birbirleriyle kurdukları iletişime ve doğanın sessiz huzurunda saklı fısıldaşmalara kulak vermeye izleyicileri davet veriyor. Sanatçı, rengarenk ojeler kullanarak cam üzerine resmettiği ağaç figürlerinde boya darbelerini yakınlaştırıyor. Bu yakınlaşma, figürlerin büyümesini, form değişimini ve parçalara ayrışmasını sağlıyor. Gizlenen boşluklar bu süreçte görünür hâle geliyor. Ormanda ağaçların büyümek için birbirlerine tanıdığı boşluklar, doğada sürekli olarak tekrar eder ve bu boşluklar alyuvarlarda, gökyüzündeki yıldızlarda ve yağmur damlacıklarında da görülüyor. Hem ağaçlar hem de insanlar, bu kusursuz boşluklar sayesinde varlıklarını sürdürebiliyor. Sonuç olarak, bu boşluklar, aşk ve diğer derin duygusal bağlar için de önemli bir anlam taşıyor.

Lennart Brede’nin “ANGELS FALL - Where From Where To” sergisi 212 Photography Festival kapsamında Anna Laudel İstanbul’da izleyici karşısına çıkıyor. Kişisel deneyimlerinden ve kuzey Almanya'da yetiştirildiği kültürel ortamdan ilham alan Lennart Brede, sergide izleyicilere geçmiş, kökler ve kimlik üzerine düşünme fırsatı sunuyor. Brede, kimlik, çevre ve miras arasındaki karmaşık ilişkileri derinlemesine araştırıyor ve temel soruları gündeme getiriyor: “Nereden geliyoruz? Nereye gidiyoruz?” Sergi, fotoğraflar, üç kanallı film enstalasyonları, heykeller ve ses kolajları gibi çeşitli medya ve görsel sanatlar aracılığıyla izleyiciye sunuluyor. Seçilen halı enstalasyonu, sergiye belirgin bir katman ekleyerek köklenmeyi ve mirası simgelerken, geleneksel öğeleri, çağdaş bir anlatımla harmanlıyor. Fotoğraf kareleri, insan bedeninin sınırlarını ve çevresiyle etkileşimini sorgulayan bir estetik sunuyor. Sergi, insanın kökenlerine bağlı kalma arzusunu, uçma ve savaşma içgüdülerini, yerel kimlik ve milliyetçilik gibi güncel ve bir o kadar da tartışmalı konuları ele alıyor. Sanatçı, Walter Darré’nin “Blut und Boden” (Kan ve Toprak) teorisi gibi derin yankılar uyandıran, insanların yaşadıkları topraklara bağlılık duyması fikrine dayalı kavramlara kendi sanatsal ifadesi ile dikkat çekiyor. Eserlerinde doğa ve insan ilişkisini tarımın, bereketin ve toprağın tanrıçası Demeter ile sembolize eden Brede, izleyicilerin içgüdü, ruh ve akıl arasında bir denge kurarak duygularına temas edebilmeleri için yeni bakış açıları kazandırıyor.

212 Photography Festival duraklarından biri olan Anna Laudel İstanbul, 28 Eylül - 13 Ekim 2024 tarihleri arasında festival kapsamında ziyaret edilebilir.

Künye:
1. Lennart Brede, ANGELS FALL No.02 2024 Anna Laudel
2. Lennart Brede, ANGELS FALL, Phoenix River, 2024, Anna Laudel
3. Lennart Brede, Stay Strong No.04 Portrait, 2024, Anna Laudel Istanbul
​4-6. Ardan Özmenoğlu, What Trees Whisper, Detaylı Eser Görseli 2024, Anna Laudel

0
385
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage