20 TEMMUZ, CUMARTESİ, 2024

“Ara Güler’in İzinde: Fotoğrafçının Mirasına Bir Bakış” Sergisi Museum of Islamic Art (MIA)’ta

Katar Müzeleri (QM) ve Ara Güler Müzesi iş birliğiyle Ara Güler’in eserlerine geniş bir bakış sağlayan “Ara Güler’in İzinde: Fotoğrafçının Mirasına Bir Bakış” başlıklı sergi 9 Ağustos-9 Kasım tarihleri arasında Museum of Islamic Art (MIA)’ta sanatseverlerle buluşacak.

Dünyaca ünlü fotoğrafçı ve foto muhabiri Ara Güler’in (d. 1928-ö. 2018) eserlerinden oluşan “Ara Güler’in İzinde: Fotoğrafçının Mirasına Bir Bakış” sergisi yalnızca Güler’in gözünün ustalığını değil, aynı zamanda onun Türkiye’nin kültürel mirasını yansıtma konusundaki derin bağlılığını da vurguluyor. Güler’in klasik İstanbul kareleri, arkeoloji fotoğrafları ve dünya çapında önemli kişilerin portrelerinin yer aldığı sergi ile ziyaretçiler onun fotoğraf sanatı üzerindeki derin etkisini ve ortak kültürel hafızanın korunması üzerine çabasını deneyimleyebilecek. “Ara Güler’in İzinde: Fotoğrafçının Mirasına Bir Bakış” sergisi sanatçının işlerine dair kapsamlı bir seçki sunarken, araştırmacı bir göz ile çekilen fotoğraflar İstanbul’un tarihi anıtları ve gündelik yaşamını ölümsüzleştirme özelliğini taşıyor. Sergide 155 fotoğrafın yanı sıra Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi koleksiyonundan yazışmalar, fotoğraf makinaları ve ekipmanları ile efemera seçkisi de yer alıyor. Dört farklı bölümden oluşan sergi, Güler’in özdeşleştiği İstanbul’dan görseller ile başlayıp izleyiciyi Türkiye’nin zengin arkeolojik miras alanları ve 20. yüzyılın tanınmış kişilerinin portreleri ile kültürel ve tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Sergi, Ara Güler’in deneysel filmi Kahramanın Sonu’nun gösterimi ile tamamlanıyor. 

​Serginin “Sonsuz Dokuma” başlıklı giriş bölümünde Ara Güler’in İstanbul’da sıkça yürüdüğü rotalarda çektiği ve dünyaca tanınan karelerini içeren fotoğrafların yanı sıra Katar Müzeleri Genel Koleksiyonu’ndan eski teknik baskı resimler de sergileniyor. “Geçmişten Yankılar” başlıklı ikinci bölümde ise Ara Güler’in tarihe ve belgeciliğe olan ilgisi vurgulanıyor. “Dostlar Arasında” isimli bölümde Güler'in yaşamı boyunca temas ettiği, dünyanın önde gelen yazar, sanatçı, siyasetçi, filozof ve çağdaşı diğer önemli kişilerin portreleri izleyici karşısına çıkıyor. Küratörlüğünü Sheikha Maryam Al Thani ve Ara Güler Müzesi’nin üstlendiği sergi, Ara Güler'in yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği Kahramanın Sonu (1973-1975) filminin gösterimiyle sonlanıyor.

0
765
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage