27 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2024

Barın Han’da Yeni Sergi: “Yuva”

Sanat, akademi ve aktivizm alanlarında çalışan çeşitli kişi ve topluluklarla iş birlikleri sürdürmek üzere çok disiplinli queer sanatçılar tarafından kurulan na+CTRL kolektifinin 30’a yakın farklı disiplinden sanatçının eserlerinin yer aldığı “Yuva” başlıklı sergi, 13 Temmuz’a kadar Barın Han’da sanatseverlerle buluşuyor.

Culture Civic destekleri ile hayat geçirilen sergi, yuva kavramını beden, ekoloji, göç, aile, aidiyet ve sosyal inşa üzerinden ele alıyor. Sergi, normlardan arındırılmış müşterek bir alan olarak yuvayı yeniden tahayyül ediyor. Beste İleri, Ekin Sibel Ceren, Özlem Salt, Eylül Deniz, blixts, İdil Ko, Gökçe Zal, Aslı Akın ve Hüma Gedemenli’den oluşan kolektif üyelerinin kavramsal çalışması üzerine oluşturulan sergide, üyelerin yanı sıra misafir sanatçılar olarak Ceren Arslan, ggNash, güns ferel, Hazar Kolancalı, Holly Mia Panther, Irmak Semiz, Kıvılcım S Güngörün, Lalin Mercan, Ömer Tevfik Erten (ÖTE), Rumeysa Şen, Selo, Simay Başik, Toprak Fırat, Üzüm Derin Solak’in eserleri, performans sanatçısı olarak Ayris Taban, Ertan Çetin, Esma Akın, Kübra Uzun, Sude İnce, Syntia, Talin Büyükkürkciyan, Yunus Emre Şahin’in performansları bulunuyor. Proje kapsamında danışmanları olarak da Fikret Adaman yer alıyor.

“Baskı dönemlerinde sanatsal ifadenin hayati önemine inanan kolektif, insan varoluşunun karmaşıklığından ilham alarak katı sınırların yapısökümünü savunmakta ve farklı baskı türlerinin kesişimsel ilişkisini tanımaktadır. Kolektif, bilgi ve beceri paylaşımının önemini vurgularken, ortak deneyimler yaratmak için alan sağlayarak birliktelikle planlanmış sanatsal ve akademik etkinlikler düzenlemeyi önceliklendirir. Çok sesli anlatıların geliştiği ve geleneksel sınırların ortadan kalktığı iyileştirici ortamlar yaratmayı arzular. na+CTRL, sanat ile izleyici arasındaki ilişkinin kapsayıcılık üzerinden yeniden inşa edildiği, güvenli ve müşterek alan olan “yuva”yı beraber hayal etmek üzere bir davet başlatıyor. Bu bağlamda, na+CTRL kolektifi, yuva kavramının dönüştürücü potansiyelini keşfetmek için çeşitli disiplinlerden sanatçılarla işbirliği yapar. Ekofeminist ve post-hümanist perspektiflerden beslenen bu projede, doğanın ve bedenin metalaştırılmasına karşı durarak, yeni anlatılar ve hibrit kimlikler yaratmayı amaçlar. Sergide yer alan eserler, insan ve insan dışı varlıklar arasındaki ilişkileri, organik ve sentetik olanın birleşimini ve kamusal ile özel alanların iç içe geçmişliğini sorgulayan, dönüştüren ve yeniden inşa eden niteliklere sahiptirler. Bu süreçte, Yuva sergisi ziyaretçilerin de aktif katılımıyla, normların dışında müşterek bir alan yaratmayı ve geçişkenliğin hüküm sürdüğü bir yuvayı birlikte inşa etmeyi hedefler.

Yuvanın arayışındaki her bireyin kimlik ve deneyimlerinin buluşma noktası olan bu sergi, aidiyetin sınırlarını yeniden çizmeye ve güvenli alanları genişletmeye yönelik bir davettir.”

“Yuva”, Barın Han’daki sergi dışında Karga, Şahika, Ziba mekânlara yayılmış çeşitli performans, panel, atölye, konser ve açık derslere de ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan ses, kumaş, video ağırlıklı görsel ve işitsel yerleştirmeleri 13 Temmuz’a kadar salı-cumartesi günleri 10.00-18.00 saatleri arası Barın Han’ın 2. ve 3. katlarında ziyaret edebilirsiniz.

0
873
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage