15 HAZİRAN, CUMARTESİ, 2024

Carl Ebert ile Genç Cumhuriyet’in Tiyatro ve Opera Serüveni

Filiz Ali’nin kişisel hayatında derin izler bırakan Carl Ebert’in Cumhuriyet’in ilk yıllarında bir opera kurulması ve opera kültürünün oluşması için yaptıklarını, kültür hayatımızdaki önemini anlattığı çalışması Bir Tutkunun Peşinde Carl Ebert - Genç Cumhuriyet’in Tiyatro ve Opera Serüveni, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

Bu kitap; Carl Ebert’in Ankara’da geçirdiği 11 yılda bir opera kurulması ve opera kültürünün oluşması için yaptıklarını, eğitim anlayışını, çalışma arkadaşlarını ve öğrencilerini anlatırken Cumhuriyet’in ilk yıllarında sanat ve kültür hayatımızdaki gelişmeleri ve bu sürecin aktörlerini de tüm ayrıntılarıyla ele alıyor. Ankara’da bir Musiki ve Temsil Akademisi ve bunun devamı olarak Devlet Tiyatro ve Operası’nı kurmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından davet edilen Carl Ebert, 1936’da yazdığı raporla bir yol haritası hazırlar. Bu rapor doğrultusunda kurucu kadroya dahil olan uzmanlarla birlikte son derece disiplinli bir çalışma süreci başlar. Carl Ebert, dört yıl gibi kısa bir sürenin sonunda Türk seyircisine Türkçe olarak oynanan iki opera örneği sunarak Atatürk’e verdiği sözü tuttuğunu gösterir.

“Onunla tanıştığımda çok küçüktüm. O zamana kadar tanıdığım hiç kimseye benzemiyordu. İlk görüşte müthiş etkilenmiş olmalıyım. O etki bugüne kadar devam etti. Konservatuvardaki tiyatro ve opera provalarını, temsillerini izleyerek, ama en çok büyülenmiş gibi onu izleyerek büyüdüm. Öğrencilerinin onun ağzından çıkan her sözcüğü, gösterdiği her jest ve mimiği nasıl hayranlıkla özümsediklerine tanık oldum. Öğrencilerle aynı dili konuşmamalarına rağmen babamın aracılığıyla kurulan müthiş dinamiği deneyimledim.”

0
664
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage