2019’da yaşama veda eden polisiye edebiyatın sevilen yazarı Celil Oker’in daha önce çeşitli dergilerde yayımlanan hikâyelerinden oluşan Haliç Manzaralı Cinayet, Altın Kitaplar etiketiyle ilk kez bir arada yayımlandı.
Kitap özel bir çalışmayla polisiye okurlarına sunuldu. Kitabın derlenme sürecine yoğun katkı sunan Ali Oker, hikâyelerin derlenme sürecini şöyle anlatıyor:
“Celil Oker’i kaybettiğimiz 2019’un mayıs ayında yayıncılık sektöründeki arkadaşları bana taziyelerini iletirken arşivimde bulunsun diye babamın onlara yolladığı eski hikâyeleri de hatırlatmışlardı. Bunlardan ilki babamın Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tiyatro kulübünden arkadaşı Mehmet İnhan’dı. Babam Mehmet İnhan’ın internette yayımlanan “Publitory” isimli mecrasına 2015-2016 yılında dört tane hikâye yollamış. Hikâyeleri toplayıp kitaplaştırma fikri bende o zaman doğmuştu. Ardından annemle birlikte babamın kütüphanesinde yaptığımız araştırma sonunda, gene üniversite yıllarından arkadaşı Semih Gümüş’ün yönetiminde çıkan Notos’da, kitaba da adını veren “Haliç Manzaralı Cinayet” isimli hikâyesini bulmuştuk. Ancak, hikâyelerin büyük bölümü Mylos Yayın Grubu bünyesinde Özlem Özdemir yönetiminde hazırlanan, polisiye tutkunlarının da tanıdığı iki aylık polisiye dergisi 221B’de 2016 ve 2017 yılında yayımlanmış. Özellikle hastalığı sırasında 221B ekibinin babamın çalışmalarını sevgi ve heyecanla desteklemesi, onun üretkenliğini kamçılamış. Bu saydığım insanların hepsine teşekkür borçluyum. Kitabın en sonunda yer alan “Şimdi Bir Oyun Oynayacağız Seninle” isimli hikâyesinin de, annemin giriştiği neredeyse arkeolojik bir çalışma sayesinde bugün yayın hayatına devam etmeyen Aries isimli dergide 2003 yılında yayımlandığını keşfettik.
Babam bütün kitaplarını ilk önce eşi, annem Sevtap Oker’e okutur, onun fikrini alır, ilk tashihini ona yaptırırdı. Bu kitabın hazırlanması sırasında da bu ilkeyi devam ettirdik. Annem, herkesten önce öyküler üzerinde çalışmaya başladı, günlerce Türkçelerini düzeltti, tarihlerini buldu, dergilerde yayımlanan ve kimsenin görmediği hataları keşfedip ayıkladı. Babamın geleneğini bozmadık, bu kitapta da emeği çoktur.
Babamı kaybettiğimiz günden beri okuyuculardan gelen mesajların büyük çoğunluğu babamın hikâyelerinin bir gün bir kitapta toplanıp toplanmayacağını sorguluyordu samimiyetle.
Hastalığı boyunca Bilgi Üniversitesi’ndeki derslerine ve polisiye roman çalışmalarına devam edemediği için neredeyse kahrolan babamın, ölümünden sonra okuyucularla buluşmasına vesile olan Haliç Manzaralı Cinayet isimli kitabı bir armağandır. Yayıncı arkadaşlarının, ailesinin ve Altın Kitaplar’ın Celil Oker’e armağanı olan bu kitap ayrıca Celil Oker’in de okuyucularına armağanıdır. Karşılıklı bir vefa gösterisi ve ender karşılaşılan bir şeydir bu…
Celil Oker’i 2019 yılının Mayıs ayında kaybettik.
Fakat, Celil Oker hâlâ çalışıyor!”