04 EKİM, CUMA, 2024

Céline Külliyatının Eksik Parçası “Semmelweis” Türkçede

Louis-Ferdinand Céline’in bugüne dek dilimize çevirisi yapılmayan, kimilerine göre yazarın ilk yapıtı olan Semmelweis, Ayberk Erkay’ın Fransızca aslından çevirisiyle Jaguar Kitap’tan çıktı.

Kitabın başkahramanı, Kurt Vonnegut’un “Gerçek bir modern kahraman fikri… Semmelweis, benim kahramanım” dediği Ignaz Philipp Semmelweis “Antisepsi’nin Babası” olarak bilinir. Semmelweis; Pasteur’den yaklaşık kırk yıl önce, bulaşıcı hastalıklara mikroorganizmaların sebep olduğunu, kadın doğum koğuşlarındaki lohusa hummasının sebeplerini gözlemlerken keşfetmiş bir tıp doktorudur.

​Semmelweis, keşfinin gereklerini, insanlığın yararı için derhal ve yaygın bir biçimde hayata geçiremez. Mesleki hırs ve çekişmeler, saygın doktorların seçkinciliği ve dar görüşlülüğü Semmelweis’a engel olur. İnatçı, sabırsız, hatta saldırgan bir karaktere sahip Semmelweis tıp camiasının baskı ve yok saymalarını kaldıramaz ve bir akıl hastanesinde can verir. Tartışmalı ve trajik yaşamöyküsü, ölümünden altmış yıl sonra, tıpkı Semmelweis gibi hekim adayı olan Louis-Ferdinand Céline tarafından bitirme tezi olarak kaleme alınır.

0
847
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage