Suna’nın Kızları ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün koordinasyonuyla hazırlanan ve çocukların eğitim başta olmak üzere bütünsel gelişimlerini destekleyen hizmetlere erişimine odaklanan “Çocuk Odaklı Şehir - Bir Eşitlik Arayışı” başlıklı sergi 4 Mayıs 2025’e kadar İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Suna’nın Kızları Araştırma Destek Topluluğu’nun kapsamlı çalışmalarına dayanan “Çocuk Odaklı Şehir - Bir Eşitlik Arayışı” sergisi, çocuklara yönelik öğrenim ve diğer kentsel hizmet politikalarının veri temelli geliştirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Fatih ve Sultanbeyli ilçeleri başta olmak üzere İstanbul genelinde çocuklara yönelik hizmetlerin mahalle ölçeğindeki ihtiyaçlarla ne kadar örtüştüğünü gösteren Çocuk Odaklı Şehir dijital platformundan hareketle tasarlanan sergi, çocukların gözünden kentsel çevreyi ve sosyal gerçeklikleri inceleyerek çocuk dostu şehirler yaratma gerekliliğine dair güçlü bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Serginin odağında “Çocuk Odaklı Şehir” adlı dijital platform yer alıyor. Fatih ve Sultanbeyli ilçeleri başta olmak üzere İstanbul genelinde çocuklara yönelik hizmetlerin mahalle ölçeğindeki ihtiyaçlarla ne kadar örtüştüğünü analiz eden haritalar ve veri setleri sunan bu platform, farklı kurumlarca üretilen çocuk verilerini anlamlı bir bütünlük içinde sunarak politika yapıcılar ve uygulayıcılar için güçlü bir araç olmayı amaçlıyor. Çocuk Odaklı Şehir Platformu, çocukların bütünsel gelişimlerini destekleyici hizmet ve müdahalelerin etkin şekilde kurgulanabilmesi için veri temelli kararlara duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla kurulan Suna’nın Kızları Araştırma Destek Topluluğu tarafından hayata geçirildi.
Sergi, nicel ve nitel yöntemlerle elde edilen verilerle hazırlanmış görsel haritalar ve panolara yer veriyor. Çocukların günlük yaşamını şekillendiren sosyal ve ekonomik koşulları gösteren haritalar, panolar ve bulgular; mahalle bazında hizmetlere erişim durumunu ortaya koyarak çocuk dostu şehirler oluşturmak için hangi alanlarda iyileştirmeler yapılması gerektiğine dair bir resim çiziyor. “Çocuk Odaklı Şehir - Bir Eşitlik Arayışı” sergisi, Suna’nın Kızları topluluk katılımcı ve danışmanları tarafından kız çocuklarla düzenlenen atölyelerinin çıktılarını da barındırıyor. Çizimler ve foto alıntılardan oluşan bu çıktılar, çocukların çevreleriyle olan ilişkilerini onların bakışı ile görmeye imkân sağlıyor. Çocuk Odaklı Şehir dijital platformunda yer verilen hizmetlerin ve veri yetersizliği nedeniyle eklenemeyen; ancak çocukların bütünsel gelişimi için önem teşkil eden olanakların, çocukların hayatında nereye karşılık geldiğini, onlar için ne ifade ettiğini ortaya koyuyor.