01 MART, CUMA, 2024

Didem Erbaş’ın “Solgun Ateşler” Sergisi Bilsart’ta

Didem Erbaş’ın “Solgun Ateşler” başlıklı kişisel sergisi, 9 Mart’a kadar Bilsart’ta sanatseverlerle buluşuyor.

“Solgun Ateşler” sergisiyle, Didem Erbaş’ın 2023 yılında İKSV’nin desteğiyle Cité Internationale des Arts sanatçı programı kapsamında ürettiği ve sergilediği eserleri ilk kez İstanbul’da izleyiciye sunuluyor.

“1977 yılında Pier Paolini Pasolini “L'articolo delle lucciole” başlıklı metninde, kendi ülkesindeki iktidar boşluğunu ateş böceklerinin yapay ışıklar ve çevresel faktörler sebebiyle yok oluşuna benzetir. Pasolini’nin bahsettiği bu boşluk, sol kesimin iktidar tarafından sindirilip silinmesi/yok olmasıyla oluşmuştur.

Pasoli’nin yazdığı makale ve Georges Didi- Huberman’ın “Survivance des lucioles” adlı kitabından esinle hazırlamış olduğum bu sergi, göç, politika, iktidar ilişkileri, insansız hava araçları ve savaş stratejileri üzerine çalıştığım bir sürecin parçasıdır. Bu sergide ateş böceği soyut formlar hâlinde kendi ülkemdeki iktidar boşluğunu temsilen yer alır ve sergideki formlar ve videodaki elemanlar, canlı ile canlı olmayan, yapay ile doğal olan arasındaki ilişkileri sorgulanmayı amaçlamaktadır.

‘Faşizm günlerinde direnmek, geceyi ışıltılı sinyallerle aydınlatmaktı, ateş böcekleri misali.’

‘Ateş böcekleri tamamen kayıp mı oldu yoksa her şeye rağmen hayattalar mı?’”

0
878
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage