11 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2024

Donald Ray Pollock’tan Yere Seren Öyküler: “Knockemstiff”

Amerikalı yazar Donald Ray Pollock’un bir Amerikan kasaba­sının sertliğini ve hüzünlü sıradan insanlarını, ruhla­rına nüfuz eden her tür kir pas­tan arındırarak anlattığı öykülerinden oluşan kitabı Knockemstiff, Avi Pardo’nun çevirisiyle İthaki Yayınları’ndan çıktı.

Altmışların ortalarından doksanla­rın sonlarına uzanan bir zaman diliminde yaşadığı, karakterleriyle birbirlerine zin­cirlenen öykülerinde kendi dün­yasını, Ohio’daki Knockemstiff’i yazarak edebiyat haritasına ger­çek bir hayal diyarı bağışlar. Köylü doğup basit bir işçi hayatı yaşadıktan sonra emekliliğinde yazdığı Knockemstiff’teki öykü­lerle elli yaşında PEN/Robert Pingham Ödülü’nü kazandı Donald Ray Pollock. Daha sonra 2012’de Guggen­heim Bursu’na da layık görülen Pollock, Düş Yakamdan Şeytan adlı ilk romanıyla öykü kitabın­da anlattığı memleketini okurla­ra daha da etraflıca göstererek, Amerikan Güney Gotiği ve taşra anlatısında eşsiz bir yer elde etti.

​Bu kitaptaki öykülerde de yazar tarafından tozun toprağın, patlak las­tiklerle kırık kaportaların, gres yağlı mermilerin, inançlı sarhoş­ların, küfür kıyametin, ana ba­balarla kardeşlerin, her türden köylüyle işçinin kurnaz zekâları, çapraşık ahlaki değerleri ve kap­kara mizahıyla hâl-i pürmelali anlatılıyor.

0
842
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage