07 OCAK, PAZAR, 2024

Ebru Uygun’a Dair Kapsamlı Bir Yayın

Dirimart, sanatçı Ebru Uygun’un 2016–2023 yılları arasındaki üretimlerinin ve bu süreçte pratiğindeki dönüşümlerin incelendiği Ebru Uygun: Wet Light 2023 – The Sky a Silver 2020 – Cloud in a Raindrop 2017 – Random Process 2016 başlıklı kitabı okurla buluşturdu.

Sanat yazarı ve eleştirmeni Murat Alat ile bağımsız küratör ve yazar Jesi Khadivi’nin yazılarıyla Türkçe-İngilizce çift dilli olarak yayımlanan kitap, sanatçıya dair kapsamlı bir çalışma sunuyor. Kitabın çevirisini Liz Erçevik Amado, Öznur Karakaş yaparken, kitabın editörlüğünü Levent Özmen ve Bahar Ahu Sağın, tasarımını ise Ali Emre Doğramacı üstlendi.

Kitap, Ebru Uygun’un boyadığı tuvalleri şeritler hâlinde yırtıp onları başka bir tuval üzerinde yeni bir dizilişle bir araya getirdiği, formu bozarak yeni formlar yarattığı erken dönem pratiğinden uzaklaşarak formu mümkün olduğunca terk ettiği, odağını malzemenin kendisine bıraktığı 2016 yılı sonrası üretimlerini merkezine alıyor. Uygun’un tuval üzerine belirli bir rastlantısallıkla serpilmiş boya, alçı çimento gibi yapı malzemeleri kullanarak ürettiği eserleri inceleyen katalog, sanatçının doğa, zaman, hafıza ve mekân konularıyla ilişkisine de ışık tutuyor.

Murat Alat: “Uygun’un çalışmaları önce izleyiciyi baktığı şeye yabancılaştırır, sonra da onu içine çekip kendi hercümercine dahil eder, ona yaşamın neşesini tattırır. Bu noktada yabancılaşılan artık söz konusu resim değil, gündelik akışı içindeki sıradan dünyadır.”

Ebru Uygun: Wet Light 2023 – The Sky a Silver 2020 – Cloud in a Raindrop 2017 – Random Process 2016 başlıklı kitabın detaylarını info@dirimart.com adresi üzerinden öğrenebilirsiniz.

0
732
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage