29 MAYIS, ÇARŞAMBA, 2024

Elena Ferrante’den Okumak ve Yazmak Üzerine

İtalyan edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Elena Ferrante’nin okumak ve yazmak üzerine dört metnini bir araya getiren kitabı Sayfa Sınırları İçinde -Yazmanın ve Okumanın Zevki Üzerine Sohbetler, Eren Yücesan Cendey’in çevirisiyle Everest Yayınları’ndan çıktı.

Kitaptaki metinlerin ilk üçü Ferrante’nin Bologna Üniversitesi Umberto Eco Konferansları kapsamında üç ders için kaleme aldığı; dördüncüsü ise İtalyanistler Kongresi’nin kapanışında okunmak üzere yazdığı, büyük ozan Dante hakkında bir makalesi.

​Ferrante, bu metinlerde sayfanın kenar boşluklarının arasında kalan yerde yazınsal bir hayatın inşası üzerine kendi deneyimini merkezde tutarak düşünüyor: Okunmuş kitapların, edebiyat kanonunun dikte ettiklerinin ve daimi bir yazar adayının yerle bir ettiklerinin sonucunda bir dilin keşfedilişine ortak ediyor okuru. Bu aynı zamanda kadın gerçekliklerine yabancı bir dilin karşısında bir yenisinin yaratılması anlamına geliyor; “sınırların dışına taşıp rüzgâra kapılan sözcükleri” derlemeyi öğrenmek, “hiçbir satırı rüzgârda kaybolmayacak” eserlere doğru hep ilerlemek için.

0
589
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage