03 EKİM, PERŞEMBE, 2024

Elena Garro’nun Başyapıtı: “Geleceğin Anıları”

Çağdaş Latin Amerika edebiyatının sıra dışı kalemlerinden Elena Garro’nun Meksika Devrimi sonrasındaki toplumsal travmaları kolektif hafıza üzerinden ele aldığı romanı Geleceğin Anıları, Murat Tanakol’un çevirisiyle Delidolu’dan çıktı.

Anlatısındaki döngüsel zaman geçişleri sayesinde gerçeği hayalle, korkuyu rüyayla kesiştiren bir dünya yaratan Garro’nun romanı; zulüm ve inancı, tutku ve nefreti, birlik ve ihaneti, geçmiş ve geleceği, umut ve karamsarlığı bir arada yaşayan Ixtepec halkının anılarına tanıklık etmemizi sağlıyor. Kitap; arka planında 1910'lu yılların toplumsal ikliminden keskin manzaralar sunarken bir yandan da Meksika kadınlarının nasıl basmakalıp kimliklere, hatta kimliksizliğe mahkûm edildiğini gözler önüne seriyor.

“Savaşların ve yağmaların yorgunluğuyla uzun yıllar oradan oraya savrulan Ixtepec kasabasında, General Francisco Rosas ve askerlerinin yönetimi hâkim olur. Devrimin ardından siyasi düzen değişmiş, yaşanan toprak reformu sonrasında kasabalılar derin yoksulluğa ve karamsarlığa mahkûm edilmiştir. İşte böylesine karanlık bir dönemeçte kasabaya bir yabancı gelir ve devran değişmeye başlar...

Yabancının hiç olmadık birine âşık olması ve onunla Ixtepec'ten kaçması yakıcı ve yıkıcı olayların da ateşini körükler. Yeni düzenin din karşıtı karar ve eylemleri halkta karşılık bulamayınca huzursuzluk ve isyan kaçınılmaz olur. Asker ve halk arasında tırmanan gerilim, kasabanın seçkin ailelerinden Moncadaların çocuklarına kadar uzanır. Juan'ın askerler tarafından katledilmesi, Nicolás'ın mahkemede yargılanıp idamla cezalandırılması, Isabel'in ise General'e duyduğu aşk yüzünden hem ailesi hem de ahali tarafından hain kabul edilip dışlanması, taşları yerinden oynatır.

Kardeşi Nicolás'ı idamdan kurtaramayan Isabel, General'in kendisine verdiği sözü tutmamasının verdiği ıstırapla dönüşü olmayan bir kararın arifesindedir...”

0
779
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage