27 TEMMUZ, CUMARTESİ, 2024

Enes Alba’nın “Genç ve Güzel” Sergisi Bilsart’ta

Bilsart, Enes Alba’nın “Genç ve Güzel” başlıklı kişisel sergisini 31 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak.

“Genç ve Güzel” sergisi, Enes Alba’nın üç video eserinden oluşuyor. Bu videolarda genel olarak sanatçının günlük hayatından ve poetik anlatılarla sunulan görüntüler yer alıyor. Biri performans videosundan oluşan bu eserlerin ortak noktasını, hepsinin özel ve samimi hissettirmesi oluşturuyor. 2020 tarihli ilk video işlerinden olan 6 AM RAW FOOTAGE, ateşli bir sabah duşuna odaklanıyor. Ateş ve su elementlerinin iç içe geçişi ve o yıl yaşanan ve bitmek bilmeyen Avusturalya yangını görüntüleri bu ateşli sabah duşu ve onu çevreleyen erotizm konseptinden seyirciyi hızla uzaklaştırıyor.

Sanatçının Ben Değilim olarak Türkçeye çevirdiği Not I aslında Samuel Beckett’e ait olan bir oyun, monolog. Sanatçı tasarladığı bu performans işinde karanlık bir fonun önünde monoloğu kesintisiz bir şekilde okuyor. Orijinalinden farklı olarak bir “drag” makyajı oyunun tam olarak ne kadar kuir olduğunu hatırlatıyor. Sanatçının kendi güncel Türkçesine çevirdiği oyun bir modernist edebiyat klasiği ve kimlik, dil ve insanlık durumunun güçlü bir keşfini izleyiciye sunuyor. Sözleri genellikle kopuk ve anlaşılması zor olan bu oyundaki soyutlanma, yabancılaşma ve kabullenme özlemi temaları, queer bireylerin deneyimleriyle çok pekişiyor ve hem toplumsal normlara ve beklentilere uymayanlara hem de anlaşılmak istenenlere bir ayna tutuyor.

Making a Nest (Yuva Yapmak), Bülent Ersoy’un konser görüntüleriyle başlıyor ve sanatçının Türkiye’den taşınmadan önce ve taşındıktan sonra çektiği görüntülerden oluşuyor. Dürüst ve açık bir üslup sanatçının özel hayatına kısa bir süreliğine seyirciyi davet etmeyi amaçlıyor. Arkadaşlık, göç etmek, terk edeceğini bile bile bir kuş gibi yuva yapmak, aşık olmak, hiperseksüelite gibi gündelik ve bu konularla ilgilenen video aynı zamanda duygusal bir günlük görevi görüyor.

0
829
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage