17 MAYIS, CUMA, 2024

Erinç Seymen’in “Kīpuka” Sergisi Zilberman’da

Zilberman, Erinç Seymen’in “Kīpuka” başlıklı kişisel sergisini 18 Mayıs-2 Ağustos tarihleri arasında galerinin Beyoğlu, Mısır Apartmanı’ndaki ana galerisinde sanatseverlerle buluşturacak.

Erinç Seymen’in son dönem eserlerinden oluşan “Kīpuka” sergisi; izleyiciye felaket, kontrol ve zamansallık arasında düğümlenmiş bir diyalog sunuyor. Sergi başlığını, adını Hawaii dilinde kaos ve felaketin ortasında hayatta kalan ve korunan, magma akıntılarının arasında oluşan kara parçalarına verilen isimden alıyor. Kaos ve felaketin yarattığı ikilik, dış dünyadan soyutlanma veya kopma durumu üzerine bir metafor işlevi görüyor. Seymen sergi boyunca bilgi ve gücün sınırları arasındaki belirgin uyuşmazlığın altını çiziyor. Sergi, felaketin zamansallığını araştırıyor; mitoloji ve tarihten örnekler sunarak trajedinin zamansızlığına dair bir yörünge çiziyor. Sanatçı daha önceki sergilerinde toplumsal ilişkiler üzerinden sınıfsal ayrıma odaklansa da “Kīpuka”da madalyonun diğer yüzünü inceleyerek sınıf, kontrol ve onun zamansallığı arasındaki biyopolitik ilişkiyi mercek altına alıyor. 

“Kīpuka” felaket kavramıyla adeta iç içe geçiyor; toplumsal güç dinamiklerini ve krizler doğrultusunda açığa çıkan tepkimeleri sorguluyor. Sanatçı; Jugendglückİsimsiz ve Kīpuka isimli işlerinde felaketlerin yönetimini incelerken, Tanrılar ve Felaketler, Tantalus'un KollarıMisPrintce ve PlanC başlıklı eserlerinde ise güç ve sınıf ayrımına yer veriyor. Seymen, Herkes herkese karşıTrubadurlar ve Sigortalı isimli video eserlerinde kontrol ve zamansallık arasındaki ilişkiyi inceliyor; zamanın, toplumdaki felaketlerin ve kontrolün etkilerini nasıl değiştirdiğine dair bir harita çiziyor. 

0
1062
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage