08 OCAK, PAZARTESİ, 2024

Ferda Art Platform’dan İki Yeni Sergi

Ferda Art Platform, Esra Karaduman’ın “Preasure” başlıklı ikinci kişisel sergisi ile Tulu Bayar’ın “İzler” başlıklı kişisel sergisini 10 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Geleneksel Sanatlar eğitimi alan Esra Karaduman eğitiminde minyatür sanatı üzerinde yoğunlaşmış olsa da minyatürden ödünç aldığı teknik bilgiyi güncel sanatın dili ile sentezleyerek kendine özgü melez eserler yaratıyor. İngilizce’de baskı (pressure) ve zevk (pleasure) kelimelerinin karışımından oluşan “Preasure” ismini taşıyan sergi tıpkı sanatçının doğu ve batı sanatı arasında gezinen eserleri gibi iki kavramı da içinde barındırıyor. Şimdiye kadar üretmediği kadar büyük boyutlarda çalışan sanatçı sergide hem kendisinin hem de disiplinler arası çalışmalarının sınırlarını zorluyor. Eserlerinde doğa, kadın ve cinsellik konularına değinen sanatçı, kendi hayat hikâyesi üzerinden yarattığı kırılgan olduğu kadar güçlü imgelerinin metaforik anlamları üzerinden nesne ve objelerin eşit derecede hikâyede görünür olduğu bir anlatı oluşturuyor. Sergide Esra Karaduman’ın kâğıt işlerinin yanı sıra cinsellikten ziyade daha çok tinsel bir erotizmi çağrıştıran murakka eserlerini de yer alıyor. “Preasure” sergisinin metnini Zeynep Ugan kaleme aldı.

Bucknell Universitesi Güzel Sanatsal Fakültesi Bölüm Başkanı Türk kökenli Amerikalı sanatçı Tulu Bayar uzun bir aradan sonra “İzler” sergisiyle Türkiye’de yeniden izleyici karşısına çıkıyor. Sanatçı “İzler” sergisinde görsel olarak hayatının iki farklı yarısını temsil eden doğu ve batı paradigmasını yapıtlarıyla bir araya getiriyor. Sanatçı bir göçmen olarak kendisini hem ABD’de hem de Türkiye’de “öteki” hissetme hâlini, aynı anda iki tarihsel ve coğrafi süreklilik içinde var olma durumunu inceler ve görselleştirir. Bayar’ın çok disiplinli pratiği, fotoğraf, video, çizim, heykel ve enstalasyonu kapsayarak, çeşitlilik, göçmen deneyimi, melez kimlikler ve öteki olma gibi karmaşık bir şekilde iç içe geçmiş unsurların kesişimlerini yansıtıyor. Sanatçı yaratıcı sürecine, kurtarılmış görüntüler, kişisel fotoğraf arşivleri, fotoğraf filmleri, eski çizimler, haritalar, geri dönüştürülmüş tekstiller ve kültürel eşyaları bir araya getirerek başlıyor ve bunlara yeni bir yaşam katıyor. Bu birleşimin insan varoluşunun mozaiği andıran yapısına bir metafor olarak hizmet ediyor. Parçaların bir araya gelerek tutarlı bir bütün oluşturduğu bir durumu simgeliyor.

Esra Karaduman’ın “Preasure” başlıklı ikinci kişisel sergisi Ferda Art Platform Ana Salon’da, Tulu Bayar’ın “İzler” başlıklı kişisel sergisi ise Ferda Art Platform Proje Alanı’nda 10 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Künye:
1. Esra Karaduman, Kaldığımız Yerden, 2023, Doğal kağıt üzerine guaj, mürekkep, suluboya ve gerçek altın, 100 x 140 cm
2. Esra Karaduman, Kalp Kalbe Karşı, 2023,Kök boya ile renklendirilmiş doğal kağıt üzerine guaj, mürekkepi suluboya ve gerçek altın, 100x70 cm
3. Tulu Bayar,Izler47
​4. Tulu Bayar, Baglantilar

0
811
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage