15 EKİM, SALI, 2024

Fırat İtmeç’in “Sanat, Aşk ve Varoluş Krizleri” Sergisi Martch Art Project’te

Fırat İtmeç’in “Sanat, Aşk ve Varoluş Krizleri” başlıklı kişisel sergisi 16 Kasım’a kadar Martch Art Project’te sanatseverlerle buluşuyor.


Fırat İtmeç, geçmişte yapmış olduğu sergilerinin devamı niteliğinde ‘Sanat, Aşk ve Varoluş Krizleri’ başlığını taşıyan solo sergisinde otobiyografik bir deneyim sunarak, en mahreminde izleyiciyi ağırlar.

İtmeç’in çeşitli personaları ile karşılaştığımız sergi, bir çift gözün dikizlediği bir eşikte başlar. Sanatçının atölyesine bakan bu gözler ile sanatçı, varoluşunu mahremiyetinin sınırlarının çizilmemesi şeklinde yansıtır.

Çocukluğunun temelinde yatan, en kişisel anlarda bile peşini bırakmayan, aile konuşmalarına şahitlik etmiş, 90’lar da çok meşhur olan toplum dayatması bir Amerikan posterinden ilhamla yapmış olduğu resimler duvarda yerini alır. Dayatma sistemini tiye alan İtmeç, protest tavrını bugünün normaliymiş gibi aktarır. ‘Sanatçı’ iki duvar arasında bile özgür olmadığımızı yüzümüze vurmaktadır. Sürekli üretmek zorunda olma algısı varoluş krizine dönüşüp, ‘şayet gerçekten ‘yalnız’ olunabilinseydi, bu krizler de yalnızca varoluşsal olabilirdi’ der gibidir. Toplumun, kendi kültürel idealleri uyarınca bireye dayattığı engellemelerin çekilmez hâle gelmesinin çeşitli sonuçlarını ucu açık metaforlarla izleyiciye sunar.”

Ömer Uğurluoğlu’nun kaleme aldığı sergi metninden bir kesit.

0
150
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage