02 HAZİRAN, PAZAR, 2024

Gözde Mimiko Türkkan’ın “Dalgalanan Bedenler/Bedenlenen Dalgalar” Performansı Pilot Galeri’de

Gözde Mimiko Türkkan’ın “Dalgalanan Bedenler/Bedenlenen Dalgalar” başlıklı performansı, 4 Haziran Salı günü saat 18.00’de Pilot Galeri’nin “Beden Fragmanları” sergisi kapsamında sanatseverlerle buluşacak.

“Dalga nasıl performe edilir?” ve “Nasıl dalgaya dönüşülür?” sorularından yola çıkan Gözde Mimiko Türkkan, izleyiciyi, sürekli bir hareket ve değişim durumunda olan dalgaların bedenin ritmik ve akıcı hareketleriyle olan benzerliklerini keşfetmeye davet ediyor. Su yüzeyinde yayılan dalgaların ritmik ve sürekli hareketleri, insan bedeninin nefes alırken, yürürken, koşarken, dans ederken sergilediği hareketlerle doğal bir uyumu çağrıştırıyor. Her dalga, bir önceki dalganın izlerini taşıyarak sahile vuruyor ve geri çekiliyor. Onların devinimlerini gözlemlemek, hipnotik veya meditatif etki yaratan bir deneyim sunuyor. 

​Sanatçı dalgayı kavramsal çerçeve olarak ele aldığı son kişisel sergisi “Niyet Dalgaları”nda, yalnızca su-bedenlerde yayılanlar değil, ses, göç, sıcak hava, pandemi dalgaları ile sismik, feminist, elektromanyetik dalgalar gibi farklı nitelikteki dalgalar üzerinden, insan merkezli iç içe geçmiş sorunsallar arasındaki bağlantıları izleyiciye sundu. Gerçekleştireceği performatif okuma aracılığıyla, niyetlerin de dalga gibi yayılıyor ve zaman ile mekân kat ediyor olabilecekleri varsayımıyla, insan bedeninin, onu kat eden farklı dalgaları, su-bedenlerdeki izlerini sürerek gözle görülür hâle getirmeye çalışıyor. Sanat pratiğinde beden ve beden aracılığıyla bağ kurmanın yollarını arayan sanatçı, “Dalgalanan Bedenler/Bedenlenen Dalgalar” aracılığıyla hem bu dönüşüme dikkat çekerken hem de “insan bedeninin dalga olması ne demektir?” sorusunun peşine düşüyor.

0
627
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage