30 TEMMUZ, SALI, 2024

Gümüşlük Akademisi ve Halka Sanat Projesi’nden İş Birliği: “İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender”

Gümüşlük Akademisi ve Halka Sanat Projesi iş birliğiyle hayat geçirilen “İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender” başlıklı sergi 2-18 Ağustos tarihleri arasında Gümüşlük Akademisi’nde sanatseverlerle buluşacak.

2023 yazında İlhan Berk etrafında şekillenen ilk serginin ardından bu yılki sergiyi yaratan sanatçı grubu genişlerken, serginin odağını şair küçük İskender oluşturuyor. “İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender” başlıklı sergide; Ayşen Karakaya, Beyza Boynudelik, Doğu Çankaya, Evren Erol, Füruzan Şimşek, İpek Çankaya, Mehmet Tekin, Muammer Yanmaz, Tao Ulusoy ve Yasemin Erdin yer alıyor.

“‘İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender’ sergisi, kitaplarından birini İpucu Bırakma Sanatı olarak adlandıran bir şairin izini, ardında bıraktığı ipuçlarını izleyerek sürüyor.

Cangüncem adlı eserindeki ifadesiyle “şiirler, hayaller, görüntüler, açılımlar, etütsüz belirlemeler, deneysel değinmeler, hezeyanlar ve doğaçlama yazılmış, karalanmış güncelerinden” oluşan külliyatıyla ve bunların hepsini yaratan karakteriyle, kültür tarihimizde telaşlı, asi, başına buyruk, kendine özgü ve benzersiz bir figür küçük İskender.

Satırlarında dolaştıkça, yaşamını araştırıp dostlarından dinledikçe onlarca İskender imgesi çıkartabilecek, farklı tür ve içerikte eser ortaya koyabilecek kadar üretken ve kendini açmaya gönüllü bir kaynak.

Sergi; şairin dizelerinin, eserlerinin ya da kişiliğinin bire bir izdüşümünü aramıyor. Bunun yerine küçük İskender’in sesine yeni sesler, görüntüler, deneysel değinmeler eklemeyi amaçlıyor. Davetli her sanatçıyı, küçük İskender’in dünyasıyla kendi kurduğu bağ üzerinden iş üretmeye teşvik ediyor.

küçük İskender’in külliyatının yanı sıra, çeşitli arşivler ve dostlarının tanıklıkları üretim süreci boyunca bir ipucu kaynağı oluyor. Sanatçılar bu kaynaklardan topladıkları ipuçlarını kendi merceklerinden geçirerek küçük İskender’in yetkin üretkenliği, başkaldırısı, vurucu samimiyeti ve çeşitliliğiyle kesişme noktaları yaratan özgün ifadeler sunuyorlar.

Bu yaklaşım sergilenen eserlerin, küçük İskender’in zihinsel ya da duygusal DNA’sından bir doku taşımakla beraber, farklı kalp atışlarında olabilmesine alan açar. Her biri ayrı bir algıdan, kavrayıştan, yaratımdan ve mecradan geçerek üretilen bu ifadeler aracılığıyla; sanatsal çeşitliliği, kapsayıcılığı, şiirsel ve öznel yaklaşımları kutlar.”

İpek Çankaya

​“İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender” başlıklı sergiyi 2-18 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Gümüşlük Akademisi’nde ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1. Doğu Çankaya
2. İpek Çankaya
3. Yasemin Erdin
4. Ayşen Karakaya
5. Evren Erol

0
1017
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage