08 EKİM, SALI, 2024

Gurur Birsin’in “Çocukluğun Arka Bahçesi” Sergisi KAIROS’ta

KAIROS, Gurur Birsin’in “Çocukluğun Arka Bahçesi” başlıklı kişisel sergisini 26 Ekim’e kadar sanatseverlerle buluşturacak.

Gurur Birsin’in “Çocukluğun Arka Bahçesi” sergisi, çocukluktan erginliğe geçiş sürecinde hayata dair birtakım tanıklıkların kişilik üzerinde yarattığı travmatik etkilere odaklanıyor. Aile - çocuk, baba - oğul, abi / abla - kardeş arasındaki rekabet, merhamet, çatışma, terbiye anlayışı gibi veriler üzerinden kişiliği tayin etme durumu ve bunun getirdiği açmazları, yani insanın kendini seçme /oluşturma serüvenini insan figürünü doğrudan göstermeden, bunları sembolize eden nesneler, mekânlar ve hayvan figürleri ile ifade etmeyi seçen sanatçı, süregelen pratiğinden uzaklaşıp daha çeşitli ve zengin bir dil oluşturmaya çalışıyor. Sergi izleyiciye kendi iç dünyasına daha derinden bakma, kendiyle yeniden tanışma ve karşılaşma imkânı veriyor.

“Andolsun ki gördüm; yaşam denilen tanrı zehirli bir tarantulaydı. Her şeyi birbirine sarıp sarmalayan o bitmez tükenmez ağ, benliğin kadim bahçesine tozlu bir tortu hâlinde usul usul çöktü, gördüm. Kendi içime bakıp bakıp, daha küçücüktüm, yedi kat yerle yedi kat gök tir tir titredi uğultuyla, kimsesiz bir yağmur boşandı ardından, yıkık dökük, kemerli bir kapıdan geçtim pas revan ve gördüm. Bahçede geceydi, gece hep bahçedeydi, taç yapraklar tısladı, tomruk tomruk çiçeklerin tepeciklerinde kan rengi ağılardan içen yarı ölü yarı diri kuşlar vardı, yaktıkları ağıtları gördüm. Orada ne ateş ateşti ne de şarkı şarkı, hepsi aç zihnin kıvrımlarındaydı, susuz kalbin atışlarında hem vardı hem yoktu ve her şey araftaydı, gördüm.”

Özge Lena

Gurur Birsin’in “Çocukluğun Arka Bahçesi” sergisini salıdan cumartesiye 12.00-19.00 saatleri arasında KAIROS’ta ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1. Gurur Birsin Abraham and His Visitors, 2023 İbrahim ve Konukları 56 x 56 cm Oil on Canvas
2. Gurur Birsin Leyla’nın Son Arzusu / Leyla’s Last Wish, 2023-24 63 x 52 cm Tuval Üzerine Yağlı Boya / Oil on Canvas​

0
643
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage