01 TEMMUZ, PAZARTESİ, 2024

Halka Sanat Projesi’nden Yeni Performans

Halka Sanat Projesi, Deniz Üstü Kanatlar - Ses, Müzik, Beden Öyküleri performansını 4 Temmuz’da YAYKOOP Kadıköy’de, 8 Temmuz’da ise Bodrum Deniz Müzesi’nde sanatseverlerle buluşturacak.

Sözlü geleneklere, yerli kültürlere, içe dönüşe, kişisel ve şiirsel üretimlere erişim sağlayan, hikâye anlatımlı performans olan Deniz Üstü Kanatlar - Ses, Müzik, Beden Öyküleri, sözlü geleneğin ruhuyla oluşturulan öyküleri izleyiciye sunuyor. Hareket-temelli ifadeler yaratıyor ve topluluk buna “beden diliyle anlatılan sözsüz öyküler” adını veriyor. Arkaik, geleneksel, yerli, yeniden inşa edilmiş orijinal şarkılar ve müzik üzerine kısa söylemler ve icralar içeriyor.

Performans, San Francisco merkezli sanat inisiyatifi Artship Resonance’ın ayırt edici özelliği hâline gelen, 1988’den 2022’deki vefatına kadar Artship direktörü Slobodan Dan Paich tarafından geliştirilip yönetilen, kısa parçaların bir araya getirilmesi ile oluşturulan mini-tiyatro geleneğinin devamı niteliğini taşıyor. Bu gelenek, 2011’de İstanbul’da kurulan bağımsız sanat inisiyatifi Halka Sanat Projesi aracılığıyla 2012 yılında Türkiye’ye geldi.

Artship-Halka iş birliği, 2012-2020 yılları arası her yıl, İstanbul, Belgrad ve San Francisco’dan hikâye anlatıcıları, müzisyen ve dansçılarla İstanbul’da Halka Sanat Galeri’de ve San Francisco’da farklı galeri ve bağımsız mekânlarda performanslar gerçekleştirdi. 2021’de, Covid-19 salgını sürerken performans, çağdaş çevrimiçi formatta sunulmaya yönelik olarak yeniden düzenlendi. Çevrim içi sunum, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan topluluk üyelerini ve izleyicileri Zoom üzerinden bir araya getirdi. Kuş Bakışı (2021), Su, Hava, Ses Öyküleri (2022), Bizi Bir Arada Tutan Öyküler (2023), Paylaştığımız Anlar: Bu da Benim Patikam (2024) performansları çevrim içi olarak izleyicilerle buluştu. Önceki yıllarda Halka Sanat Projesi ve Artship Resonance gibi iki sanat inisiyatifinin davetlisi olarak performanslarda yer almış olan anlatıcılar, müzisyen ve dansçılar 2022 itibariyle her iki inisiyatifin isimlerini onurlandıracak biçimde Halka Sanat Rezonans Topluluğu adını benimsedi.

​Topluluk 2024 itibariyle, çevrim içi performansları sürdürerek farklı şehir ve mekânlarda yüz yüze performanslara devam ediyor. 2024 yazında, önce İstanbul ve hemen ardından Bodrum’da gerçekleşmekte olan Deniz Üstü Kanatlar - Ses, Müzik, Beden Öyküleri yüz yüze performansların ilki olarak izleyiciye sunuluyor. Performans hakkında detaylı bilgi için halka.artproject@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

0
650
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage