15 EKİM, SALI, 2024

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Uçan Hollandalı”

Richard Wagner tarafından bestelenen ve librettosu yazılan ve Wagner’in ilk başyapıtı olarak nitelendirilen Uçan Hollandalı operası, ünlü Alman Rejisör Sebastian Welker’in rejisi ile 17 Ekim, 2 ve 6 Kasım’da tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.

İlk kez 1843 tarihinde Dresden’deki Königliches Hoftheater’da sahnelenen ve etkileyici bir hikâyeye dayanan drama; dünya dışı, doğaüstü bir varlık olan Hollandalının sadık bir kadının aşkı aracılığıyla kefareti aradığı, akıl dışı bir yolculuğu anlatıyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı’nın yöneteceği eserin dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Yakup Çartık, koreografisi Emre Karaca imzası taşıyor. İDOB Korosunu ise Volkan Akkoç yönetiyor. Temsillerde; Der Holländer rolünde; Alper Göçeri / Murat Güney; Senta rolünde Perihan N.Artan / Evren Ekşi;  Daland rolünde Umut Tarık Akça /Göktuğ Alpaşar, Erik rolünde Efe Kışlalı / Hüseyin Likos, Mary rolünde Aylin Ateş / Deniz Likos, Der Steuermann rolünde Berk Dalkılıç / Yoel Keşap sahnede olacak.

Uçan Hollandalı (Der Holländer), denizlerde sonsuza kadar tüm mürettebatı ile lanete uğramış hayalet gemisiyle dolaşmaya mahkûm edilmiş, gerçek aşkı arayan bir kaptandır. Yedi yılda bir karaya çıkmasına izin verilen denizciyi ancak bir kadının aşkı kurtaracaktır. Onunla evlenip sonra da ona ihanet eden her kadın onun lanetine uğramıştır. Bu sefer, yedi yılı dolduğunda bir Norveç köyünün hemen dışında bir karaya ayak basar. Burada Daland adında bir adamla tanışır ve ona bir gecelik konaklama karşılığında altın ve mücevher verdikten sonra Daland’ın bir kızı olduğunu öğrenir. Senta adındaki bu kız, onu içinde bulunduğu kötü durumdan kurtaracak “mükemmel aşk” olabilecek midir? Wagner’in diğer eserlerine de hâkim olan dört tema, Uçan Hollandalı’daki olay örgüsünün temel taşlarını oluşturuyor: ölüme duyulan özlem, kadının fedakârlık yapma isteği, aşk-ölüm ve kefaret.

Uçan Hollandalı temsillerinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

0
189
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage