30 HAZİRAN, PAZAR, 2024

Kevin Barry’nin İrlanda’dan Öyküleri: “O Eski Türkü”

Kevin Barry’nin İrlanda’nın yalçın topraklarında, karamsar bataklıklarında yetişmiş hem sıradan hem sıra dışı insanların deneyimlerini anlattığı 11 öyküden oluşan kitabı O Eski Türkü, Begüm Kovulmaz’ın çevirisiyle Epona Yayınları’nın “dublinesk” serisinde yayımlandı.

Booker Ödülü uzun listesine ve New York Times’ın 2019’un En İyi Kitapları listesine giren Barry, 21. yüzyılı ayrıntılı inceleme konusunda en becerikli yazarlardan biri. Anlattıklarını, modern alışkanlıklarla güçlendirirken yeryüzünün herhangi bir anında, yerinde geçmesini mümkün kılacak zamansızlıkla sağlamlaştırarak yapıyor bunu. Kulaklıkla dinlenen parçalara, vadilerde dolaşan ıslık ve çok eski enstrümanların ezgileri eşlik ediyor. On bir öyküde de insan doğasının icat ettiği kara mizah çukurları, tümsekleri, deliliğin tohumları, erotizmin yıkıcı tarafları, kalp kırıklıkları, suçluluk duyguları, kurnazlıkları var.

“Yaşlı şarkıcılar gidiyordu. Batı haritasından birer birer siliniyorlardı. Yaptıkları müziğin kalıntılarını hâlâ duyabiliyordunuz ama belli belirsiz ve yalnızca çok yaşlı erkeklerle kadınların ağızlarından. Onların çağı geri dönüşsüz bir şekilde geçip gitmeden önce kaydedilmemiş şarkıları toplamaya çalışıyordum. Araştırma konum İrlanda dilinde “eski usul” anlamına gelen sean-nós’tu ve enstrümanların eşlik etmediği yaslı, bazen sert, genellikle karşılıksız aşk acısını konu alan bu halk şarkıları her zaman bir öykü anlatırdı.”

0
693
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage