Günümüz edebiyatının en “yeni” modern keşiflerinden biri olarak görülen Lucia Berlin’in kaleme aldığı öykülerden oluşan Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı, Aylin Ülçer’in çevirisiyle Siren Yayınları’ndan çıktı.
Öykülerini 1960’larda yazmaya ve dergilerde yayımlatmaya başlayan Berlin’in ilk kitabı 1981’de basılmış olsa da dünyaca tanınması 2015 yılında yayımlanan Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı ile oldu. Kitap yayımlandığında New York Times çoksatar listesine girip Yılın Kitapları listelerinde yer aldı, ayrıca Kirkus Prize gibi ödüllere de aday oldu. Kendine özgü bir mizaha ve melankoliye sahip Berlin’in dehası Çehov’dan Carver’a büyük ustalarla anılıyor.
Lucia Berlin’in ölümünden on bir yıl sonra yayımlanan ve uluslararası bir üne kavuşan bu kitapta otobüs duraklarından acil servislere, çamaşırhanelere ve sınıfın arka sıralarına uzanan öykülerde; bekar anneler, yalnız kadınlar, kırık hayaller anlatılıyor. İroni ve melankoliyi birleştiren, yazarın kendi yaşamından da beslenerek parçalı bir bütün oluşturan bu öyküler, acımasız denecek kadar dürüst, mahrem denecek kadar gerçekçi, dahiyane bir biçimde esprili ve iç burkacak denli hüzünlüler. Var olmanın dayanılmaz sefaleti ve vazgeçilmezliği, ancak bu kadar doğrudan bir biçimde anlatılabilirdi.