17 ARALIK, PAZAR, 2023

Merve Çanakçı’nın “Buluta Yüklenmiş Megabaytlar” Sergisi .artSümer’de

Merve Çanakçı’nın “Buluta Yüklenmiş Megabaytlar” başlıklı kişisel sergisi 27 Ocak 2024 tarihine kadar .artSümer’de sanatseverlerle buluşacak.

“Buluta Yüklenmiş Megabaytlar” sergisi, Merve Çanakçı’nın 2000’lerin başına tarihlenen güncel olanı geçmişle sarmalayan sanat üretiminin yoğun bir özeti niteliği taşıyor. Sanatçı dokunduğu, işittiği, kokladığı, tattığı ve gördüğü şeylerin hepsini yıllara teyellenmiş bir şekilde bu sergisinde harmanlıyor. Eskiden beri kullandığı hatalı basılmış kumaşlar üzerine farklı teknikler resim, desen, fotoğraf, ses yerleştirmesi gibi medyumlarla birleşerek Çanakçı’nın duygusal coğrafyasını oluşturuyor ve izleyiciyi hem şimdiye hem de düne ait fragmanların iç içe geçtiği etkileyici bir anlatının içine çekiyor. Sanatçı bu girift anlatı biçimini “(...) onları başka bir dünyaya ait, dağılmış mekân parçaları olarak görüyorum.” sözleriyle tanımlıyor.

​Sergi adını İtalyan yazar Domenico Starnone’nin Bağlar adlı romanında geçen “(...) buluta yüklenmiş megabaytlar mıyım?” cümlesinden alıyor. Algı yoluyla biriktirilenler bir taraftan zihinsel olarak depolanırken aynı zamanda dijital olarak uzayda bir yerde saklanıyor. İfade bu açıdan Çanakçı’nın uzun bir süredir biriktirme, saklama ve bulma üzerine kurduğu külliyatıyla bir çeşit bağlantı kuruyor. Eski albümlerin yerine “bulutlar”, geçmişle şimdi arasındaki hatırlamanın kodlarla ifade edilen biçimini oluşturuyor. Sergide yer alan çalışmalar isimleri ve gösterdikleriyle yas, hafıza ve doğum kavramları arasında bir döngü kuruyor.

Künye:
1. Merve Çanakçı, Yalancı Güneş (Yeni Dünya Bahçesi serisi)-2021-2023-Kağıt üzerine çizim ve fotoğraflarla kolaj-43x30 cm
2. Merve Çanakçı, Yansıma (Yeni Dünya Bahçesi serisi)-2021-2023-Kağıt üzerine çizim, fotoğraflarla kolaj ve albüm-103x72 cm
3. Merve Çanakçı, İki beden, iki dünya ve tek bir hayat-2023-Kadife üzerine yağlıboya ve akrilik-136x97 cm
4. Merve Çanakçı, Kalbi Kırık-2023-Keten üzerine yağlıboya ve tülbent, şase ve dikiş-72x44 cm
5. Merve Çanakçı, Mesafe-2023-İşlenmiş kumaş üzerine yağlıboya ve akrilik-140x190 cm

0
876
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage