İtalyan fizikçi Piero Martin’in kaleme aldığı yedi temel ölçü biriminin bilim dallarına ve uygarlığa nasıl etki ettiğine dair çizimlerle renklendirilmiş, popüler bilim ve kültür tarihinin iç içe geçtiği kitabı Dünyanın Yedi Ölçüsü, Burçe Kaya’nın çevirisiyle Timaş Yayınları’ndan çıktı.
“Parmak Uçlarından Karışlara, Metreden Saniyeye Evrenin Keşfi” alt başlığına sahip bu kitap okuru insanlığın ortak kültür hazinelerinden yedi temel ölçünün; metrenin, saniyenin, kilogramın, kelvinin, amperin, molün ve kandelanın hikâyesinin merkezde olduğu bir yolculuğa çıkarıyor.
Her bölümde bir ölçüm sisteminin tarihçesini, işlevini, uygulanış biçimini anlatırken aynı zamanda her bir birimin klasik fizikten kuantum mekaniğine, görelilikten kimyaya, kozmolojiden temel parçacık fiziğine ve tıptan modern teknolojiye kadar bilime nasıl katkıda bulunduğunu açıklıyor. Dünya’nın aslında bu ölçülerle ne kadar büyüdüğünü ve küçüldüğünü gözler önüne seriyor; sonsuz küçükten sonsuz büyüğe uzanan bu serüvende insan olarak yerimizi bir kez daha düşünmemizi sağlıyor.
“İnsanlık geçmişini bilmek, bugünü anlamak ve geleceği planlamak için dünyayı ölçer.”